Τετάρτη, 06 Νοεμβρίου 2019 19:14

Γαλλία: Σε δίκη συνεργάτες της Λεπέν- Κατηγορούνται για απάτη

Γράφτηκε από την

Σε δίκη για απάτη παραπέμφθηκαν στενοί συνεργάτες της Μαρίν Λεπέν σχετικά με τον μηχανισμό διανομής προεκλογικού υλικού στους υποψηφίους του κόμματος στις εκλογές του 2012.

Για απάτη κατηγορούνται στενοί συνεργάτες της ηγέτιδας της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν και στελέχη του κόμματός της. Οι κατηγορίες αφορούν την προεκλογική εκστρατεία για τις εκλογές του 2012, όταν ακόμα το κόμμα της Λεπέν ονομαζόταν Εθνικό Μέτωπο (πλέον είναι γνωστό ως Εθνικός Συσπείρωση).

Οι επτά συνεργάτες της Λεπέν κατηγορούνται ότι κατά την προεκλογική εκστρατεία υποχρέωναν όσους ήθελαν να κατέβουν υποψήφιοι με το κόμμα της Σιδηράς Κυρίας της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς, να αγοράσουν από το Εθνικό Μέτωπο «εκλογικά πακέτα» για τις ανάγκες της προεκλογικής τους εκστρατείας. Η τιμή του κάθε πακέτου ανερχόταν σε 16.650 ευρώ, τιμή που είναι περίπου η ίδια με την αποζημίωση που μπορούσαν να λάβουν από το κράτος σε περίπτωση που ξεπερνούσαν το όριο του 5% και εκλέγονταν.

Όμως έπειτα από σχετικές έρευνες της Δικαιοσύνης και των Αρχών αποκαλύφθηκε ότι η πραγματική τιμή του πακέτου (στο οποίο περιλαμβάνονταν κονκάρδες, αφίσες, σχεδιασμός ιστοσελίδων υποψηφίων, τρικάκια κλπ) ήταν μόλις 4.000 ευρώ. Είναι προφανές ότι η διαφορά επιβάρυνε τα κρατικά ταμεία και φούσκωνε τις τσέπες των συνεργατών της Λεπέν. Σύμφωνα με τις Αρχές τα πακέτα που πωλούσαν στους υποψηφίους τα κομματικά… στελέχη, σε πολλές περιπτώσεις δεν ανταποκρίνονταν στις πραγματικές ανάγκες των υποψηφίων, οι οποίοι για να είναι καλυμμένοι για παν ενδεχόμενο φέρονται να δάνειζαν χρήματα στους υποψηφίους για να αγοράσουν τα εκλογικά πακέτα.

Σημειώνεται ότι η ίδια η Λεπέν (που δεν είναι κατηγορούμενη) αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε σχέση με το κύκλωμα αυτό, ότι δεν γνώριζε σχετικά με το πως κοστολογούνταν τα πακέτα αυτά και ότι δεν συμμετείχε στην οργάνωση του υλικού τις προεκλογικής εκστρατείας. Οι δικηγόροι του κόμματος υποστηρίζουν ότι όλο αυτό είναι μια πλεκτάνη κατά του κόμματος της Λεπέν που έχει εξυφάνει το δικαστικό «σύστημα».

Πηγή: ethnos.gr