Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2019 13:20

Μ. Μοραβιέτσκι: «Επικίνδυνα» τα επικριτικά σχόλια Μακρόν για το ΝΑΤΟ

Γράφτηκε από την
Μ. Μοραβιέτσκι: «Επικίνδυνα» τα επικριτικά σχόλια Μακρόν για το ΝΑΤΟ

Τα επικριτικά σχόλια του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για το ΝΑΤΟ είναι «επικίνδυνα», έκρινε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε χθες Κυριακή στους Financial Times.

Ο Μακρόν δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα μιλώντας στο περιοδικό Economist ότι το ΝΑΤΟ είναι «εγκεφαλικά νεκρό», αναφερόμενος στην έλλειψη συντονισμού στο εσωτερικό της βορειοατλαντικής συμμαχίας και την απρόβλεπτη συμπεριφορά του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Ο Γάλλος πρόεδρος εξάλλου αμφισβήτησε την αμυντική αρχή του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την οποία η επίθεση εναντίον ενός μέλους της συμμαχίας είναι επίθεση εναντίον όλων.

Το ΝΑΤΟ είναι «η πιο σημαντική συμμαχία στον κόσμο σε ό,τι αφορά τη διατήρηση της ειρήνης και της ελευθερίας», απάντησε ο Μοραβιέτσκι. Το γεγονός ότι ο Μακρόν αμφισβήτησε το αν τα μέλη του θα εξακολουθήσουν να υπερασπίζονται το ένα το άλλο είναι «επικίνδυνο», κατήγγειλε.

«Πιστεύω ότι οι αμφιβολίες του προέδρου Μακρόν σχετικά (με τη δέσμευση του ΝΑΤΟ στην κοινή άμυνα) ίσως ωθήσει άλλους συμμάχους να αναρωτηθούν αν ίσως η Γαλλία είναι αυτή που έχει αμφιβολίες για το αν θα την τηρήσει. Ελπίζω ότι μπορούμε ακόμη να βασιζόμαστε στο ότι η Γαλλία θα τηρεί τις υποχρεώσεις της», τόνισε ο Μοραβιέτσκι.

Ωστόσο ο Πολωνός πρωθυπουργός, η χώρα του οποίου είναι ένθερμη εταίρος των ΗΠΑ, εκτίμησε ότι τα προβλήματα του ΝΑΤΟ δεν οφείλονται στην αμφιθυμία του Τραμπ, αλλά στην έλλειψη δέσμευσης που δείχνουν κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, οι περισσότερες από τις οποίες -αντίθετα με την Πολωνία-δεν τηρούν το όριο του 2% στις αμυντικές τους δαπάνες, όπως ορίζει η συμμαχία.

Εξάλλου τους τελευταίους μήνες ο Μακρόν πιέζει διπλωματικά για την αποκατάσταση των σχέσεων της ΕΕ με τη Ρωσία. Από την πλευρά του ο Μοραβιέτσκι απαντά ότι το ΝΑΤΟ είναι « η βασική πηγή ασφάλειας» για την Πολωνία και απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο προσέγγισης με τη Ρωσία, εξηγώντας ότι η Ευρώπη δεν μπορεί «να υποκρίνεται ότι δεν συνέβη τίποτα στην Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Γεωργία».

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 


NEWSLETTER