Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2019 12:31

Αντ. Γκουτέρες: «Κοινή, διεθνής ευθύνη» η τύχη των ξένων τζιχαντιστών που κρατούνται σε Συρία και Ιράκ

Γράφτηκε από την
Αντ. Γκουτέρες: «Κοινή, διεθνής ευθύνη» η τύχη των ξένων τζιχαντιστών που κρατούνται σε Συρία και Ιράκ

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εκτίμησε σήμερα ότι το θέμα των αλλοδαπών μελών του Ισλαμικού Κράτους που έχουν συλληφθεί στη Συρία είναι «κοινή, διεθνής ευθύνη» και ότι δεν μπορούμε να ζητάμε «από το Ιράκ ή τη Συρία να λύσουν το πρόβλημα για όλους».

«Χρειάζεται διεθνής συνεργασία για να λυθεί αυτό το πρόβλημα», δήλωσε ο Γκουτέρες μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά την επίσκεψή του στη γαλλική πρωτεύουσα για να συμμετάσχει στο Φόρουμ του Παρισιού για την Ειρήνη, στο οποίο αναμένεται να συμμετάσχουν περίπου 30 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων.

Η Τουρκία άρχισε χθες Δευτέρα να απελαύνει ξένα μέλη του Ισλαμικού Κράτους που κρατούσε. Οι απελάσεις πραγματοποιήθηκαν μετά την επιχείρηση που διεξήγαγε η Άγκυρα στη βορειοανατολική Συρία, την οποία έχει επικρίνει έντονα η Δύση, εναντίον των κουρδικών πολιτοφυλακών που είχαν συμμετάσχει στη μάχη κατά των τζιχαντιστών.

Οι κουρδικές δυνάμεις κρατούν πολλές χιλιάδες τζιχαντιστές, κυρίως Γάλλους και Αμερικάνους, σε διάφορες φυλακές στη βορειοανατολική Συρία, καθώς και γυναίκες και παιδιά ξένων τζιχαντιστών σε καταυλισμούς εκτοπισμένων. «Πιστεύω ότι υπάρχει κοινή, διεθνής ευθύνη και μια κοινή ευθύνη απέναντι σε αυτούς τους μαχητές, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορούμε απλώς να ζητάμε από το Ιράκ ή τη Συρία να λύσουν αυτό το πρόβλημα για όλο τον κόσμο. Χρειάζεται μια πραγματική, διεθνής αλληλεγγύη», υπογράμμισε ο Γκουτέρες. Σε ό,τι αφορά τις γυναίκες και τα παιδιά των ξένων τζιχαντιστών ο Γκουτέρες εκτίμησε ότι «κατά την προσωπική μου άποψη κάθε χώρα θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της», να τους επαναπατρίσει και «να οργανώσει μηχανισμούς επανένταξης στην κοινωνία».

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER