Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2019 11:00

Βολιβία: Η μεταβατική κυβέρνηση υπόσχεται σύντομα εκλογές

Γράφτηκε από την
Βολιβία: Η μεταβατική κυβέρνηση υπόσχεται σύντομα εκλογές

Η μεταβατική πρόεδρος της Βολιβίας Τζανίνε Άνιες υποσχέθηκε χθες Κυριακή ότι θα διεξαχθούν «διαφανείς» εκλογές «πολύ σύντομα», καθώς η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά τεταμένη στη χώρα των Άνδεων, παρότι η νέα κυβέρνηση κάνει λόγο περί αποκλιμάκωσης, με τον πρώην πρόεδρο Έβο Μοράλες να καταγγέλλει πως διαπράττονται «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

«Θα ανακοινώσουμε πολύ σύντομα νέα όσον αφορά τη βασική εντολή μας: την προκήρυξη διαφανών εκλογών», υποσχέθηκε η 52χρονη Άνιες, ως την περασμένη εβδομάδα γερουσιάστρια της δεξιάς, κατά τη διάρκεια ομιλίας της στην έδρα της κυβέρνησης στη Λα Πας.

Δεν θέλησε να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες, πάντως διαβεβαίωσε ότι επιδιώκει την «ανάκτηση της αξιοπιστίας της δημοκρατίας στη χώρα μας».

Η Άνιες, ως την περασμένη Τρίτη δεύτερη αντιπρόεδρος της Γερουσίας, αυτοανακηρύχθηκε μεταβατική πρόεδρος, μετά την παραίτηση του Μοράλες, του αντιπροέδρου του Άλβαρο Γκαρσία Λινέρα και των άλλων αιρετών που μπορούσαν να τον διαδεχθούν βάσει του Συντάγματος.

Ο Έβο Μοράλες, που αναδείχθηκε στην εξουσία το 2006, παραιτήθηκε την περασμένη Κυριακή, αφού το απαίτησε ο στρατός. Έχει καταφύγει στο Μεξικό, που του προσέφερε πολιτικό άσυλο. Ο σοσιαλιστής ηγέτης βρέθηκε αντιμέτωπος με διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης για τρεις εβδομάδες, μετά τις προεδρικές εκλογές της 20ής Οκτωβρίου. Ο Μοράλες ανακηρύχθηκε νικητής από τον πρώτο γύρο, αλλά η αντιπολίτευση κατήγγειλε νοθεία.

Η Άνιες είχε χθες συνάντηση με έναν αντιπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Λεόν δε λα Τόρε, ο οποίος δήλωσε αισιόδοξος μετά τις «προόδους» στις συνομιλίες της μεταβατικής κυβέρνησης με υποστηρικτές του Μοράλες, χωρίς να διευκρινίσει ποιους.

Βάσει του Συντάγματος, είναι το Κογκρέσο της Βολιβίας αυτό που θα κληθεί να επιλέξει και να εγκρίνει με ψηφοφορία τα επτά μέλη του νέου Ανώτατου Εκλογοδικείου (Tribunal Supremo Electoral, TSE), της εκλογικής επιτροπής.

Οι κοινοβουλευτικοί του κόμματος του Μοράλες, του Κινήματος προς τον Σοσιαλισμό (MAS), που έχουν την πλειοψηφία και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, πρότειναν να γίνει μια συνάντηση με άλλες πολιτικές παρατάξεις σήμερα για να «αποκατασταθεί η ειρήνη στη χώρα», σύμφωνα με τη βουλεύτρια του κόμματος Μπέτι Γιανίκες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 


NEWSLETTER