Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2019 17:11

Στα 11,6 δισ. ευρώ ο τζίρος των εγκληματικών οργανώσεων από την πώληση κάνναβης

Γράφτηκε από την
Στα 11,6 δισ. ευρώ ο τζίρος των εγκληματικών οργανώσεων από την πώληση κάνναβης

Οι Ευρωπαίοι δαπάνησαν τουλάχιστον 11,6 δισεκατομμύρια ευρώ το 2017 για την αγορά παράνομης κάνναβης, επιβεβαιώνοντας ότι η μαριχουάνα είναι μία από τις μεγαλύτερες αγορές ναρκωτικών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ανακοίνωσε σήμερα η ευρωπαϊκή υπηρεσία κατά των ναρκωτικών.

Στην ετήσια έκθεσή του, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας αναφέρει ότι η συνολική αγορά ναρκωτικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ήταν ύψους τουλάχιστον 30 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2017, έναντι 24 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2013.

Η παγκόσμια αγορά παράνομων ναρκωτικών ανέρχεται σε 426-652 δισεκατομμύρια δολάρια, αναφέρεται στην έκθεση. Η ευρωπαϊκή υπηρεσία προειδοποιεί ότι οι εκτιμήσεις για την ευρωπαϊκή αγορά είναι συντηρητικές.

Η παράνομη αγορά φυτικής κάνναβης και της ρητίνης της κάνναβης αντιπροσωπεύει το 39% της αγοράς ναρκωτικών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, από το 8% το 2013, με τα έσοδα των εγκληματικών οργανώσεων να υπερβαίνουν κατά πολύ την νόμιμη αγορά.

Τα καταστήματα μαριχουάνας στην Καλιφόρνια, την μεγαλύτερη νόμιμη αγορά κάνναβης στον κόσμο, έχουν έσοδα ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, σύμφωνα με τα στοιχεία του κλάδου.

Η κάνναβη που καταναλώνεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση παράγεται όλο και περισσότερο στην Ευρώπη.

Η εισαγόμενη ρητίνη προέρχεται κυρίως από το Μαρόκο, ενώ η Αλβανία είναι σημαντικός εξαγωγέας φυτικής κάνναβης, αναφέρεται στην έκθεση, που προειδοποιεί ότι οι τιμές και η δραστικότητα αυξάνονται.

Η κοκαΐνη είναι το δεύτερο σε κατανάλωση παράνομο ναρκωτικό στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με πωλήσεις που απέφεραν έσοδα τουλάχιστον 9 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2017, ενώ η αγορά της ηρωίνης ανέρχεται σε 7 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Η ευρωπαϊκή αγορά ναρκωτικών χαρακτηρίζεται όλο και περισσότερο από καταναλωτές που έχουν πρόσβαση σε μία μεγάλη ποικιλία υψηλής καθαρότητας και υψηλής δραστικότητας προϊόντων», αναφέρεται στην έκθεση.

Αυτό παραπέμπει σε υψηλά επίπεδα παραγωγής παγκοσμίως και εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με την παραγωγή της κοκαΐνης στην Νότια Αμερική και την παραγωγή ηρωίνης στο Αφγανιστάν να βρίσκονται σύμφωνα με εκτιμήσεις σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με την υπηρεσία της ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος βάζουν στην τσέπη τεράστια ποσά, τροφοδοτώντας την βία και την διαφθορά.

Ορισμένα από τα έσοδα τροφοδοτούν ένοπλες οργανώσεις, σύμφωνα με την έκθεση, με τις έρευνες να δείχνουν ότι τα ναρκωτικά συγκαταλέγονται στις σημαντικές πηγές εισοδήματος οργανώσεων όπως η Μπόκο Χαράμ της Δυτικής Αφρικής, το Ισλαμικό Κράτος και η αλ-Σεμπάμπ της Σομαλίας.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας προειδοποιεί επίσης για τις όλο και πιο εξελιγμένες μεθόδους ξεπλύματος, περιλαμβανομένης της χρήσης κρυπτονομισμάτων.

Το Bitcoin παραμένει το πιο δημοφιλές εικονικό νόμισμα για τους εγκληματίες, αλλά ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν εντοπίσει αυξανόμενη χρήση νομισμάτων που εγγυώνται μεγαλύτερη ανωνυμία, ανάμεσά τους το monero και το zcash, αναφέρεται στην έκθεση.

Επισημαίνονται επίσης οι κίνδυνοι που προέρχονται από την χρήση μεγάλης αξία χαρτονομισμάτων, ειδικά των χαρτονομισμάτων των 200 και 500 ευρώ, που χρησιμοποιούνται από τους διακινητές χρήματος για την διακίνηση βρώμικου χρήματος.

Εξαιτίας των ανησυχιών για τις εγκληματικές δραστηριότητες, το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ δεν εκδίδεται πλέον από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παρά ταύτα παραμένει νόμιμο, αφού χώρες που αγαπούν το ρευστό, σαν την Γερμανία, προτιμούν να μην το κηρύξουν παράνομο.

ΑΠΕ - ΜΠΕ


NEWSLETTER