Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2019 11:20

Αλβανία: Στέγαση των σεισμόπληκτων οικογενειών σε δομές φιλοξενίας

Γράφτηκε από την
Αλβανία: Στέγαση των σεισμόπληκτων οικογενειών σε δομές φιλοξενίας

Ο ισχυρότερος από το 1979 σεισμός στην Αλβανία, μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που την έπληξε τα ξημερώματα της 26ης Νοεμβρίου 2019 και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 24 άνθρωποι, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ανακοινώσεις, περισσότεροι από 600 να τραυματιστούν και άγνωστος αριθμός πολιτών να παραμείνει δίχως στέγη, εξαιτίας της κατάρρευσης των κτιρίων στα οποία διέμεναν, αποτέλεσε πλήγμα που όμοιό του δεν είχε δεχθεί η χώρα.

Ημέρα εθνικού πένθους κηρύχθηκε η σημερινή στην Αλβανία και τα σωστικά συνεργεία διπλασιάζουν τις προσπάθειές τους για να ανασύρουν επιζώντες από τα συντρίμμια κτιρίων που κατέρρευσαν.

Χιλιάδες πολίτες εξακολουθούν να αγωνιούν για την τύχη των δικών τους ανθρώπων και είδαν τα σπίτια τους να καταστρέφονται.

Εκτός από την ισχυρή σεισμική δόνηση των 6,4 Ρίχτερ, οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών έζησαν και άλλες στιγμές πανικού, καθώς στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας σημειώθηκαν 250 μετασεισμοί, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι σεισμολόγοι.

Προτεραιότητα αποτελεί, όπως δήλωσαν τόσο ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, όσο και υπουργοί, να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές και όλες οι ενέργειες έχουν επικεντρωθεί στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, οι οποίες συνεχίζονται αδιάκοπα.

Σε μία από αυτές, ένας εικοσιπεντάχρονος άνδρας στο Δυρράχιο ανασύρθηκε ζωντανός, έπειτα από 19 ώρες εγκλωβισμένος σε ερείπια κτηρίου.

Η αλβανική κυβέρνηση προχωρά σε συμφωνίες με ξενοδοχειακές μονάδες στο Δυρράχιο, τον Αυλώνα και την Κακαβιά για τη στέγαση των πολιτών, που, σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα, είδαν τη ζωή τους να αλλάζει.

«Είναι αδύνατο να μείνετε έξω τον χειμώνα, στην ύπαιθρο ή σε σκηνές» είπε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, προσθέτοντας ότι «γι' αυτόν τον λόγο η κυβέρνηση πρόκειται να υπογράψει συμφωνία με δομές φιλοξενίας στο Δυρράχιο, τον Αυλώνα και την Κακαβιά», ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι όλες οι οικογένειες που επλήγησαν από τον σεισμό να έχουν στέγαση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER