Τρίτη, 03 Δεκεμβρίου 2019 14:11

Δεκάδες χιλιάδες άστεγοι στην Αλβανία οκτώ ημέρες μετά τον φονικό σεισμό

Γράφτηκε από την

Οκτώ ημέρες έχουν περάσει από τον φονικό σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ της 26ης Νοεμβρίου στην Αλβανία.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, ο αριθμός των θυμάτων έφθασε τους 52 ενώ ακόμα δεν υπάρχει ένας τελικός απολογισμός σε ό, τι αφορά τις υλικές ζημιές που προκάλεσε η σεισμική δόνηση.

Στις τρεις σεισμόπληκτες περιφέρειες των Τιράνων, Δυρραχίου και Λέζιας, σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία 900 πολυκατοικίες και περισσότερα από 5.000 οικήματα έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές.

Το μεγάλο μέγεθος των καταστροφών επιβεβαιώνεται και από τον Έντι Ράμα.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός - σε έκτακτη συνεδρίαση της κυβέρνησης - αναφέρθηκε σε ένα μεγαλόπνοο σχέδιο για τη συγκρότηση 3-4 νέων κωμοπόλεων με 5 χιλιάδες διαμερίσματα βραχυπρόθεσμα και 10 χιλιάδες μεσοπρόθεσμα, που σημαίνει ότι προβλέπεται να στεγαστούν σε αυτές περισσότερες από τριάντα χιλιάδες άτομα.

Την άσχημη κατάσταση αυτή αποδεικνύει και το γεγονός ότι παρά τις προσπάθειες στέγασης σε ξενοδοχεία, τουριστικά θέρετρα, κοινόχρηστους χώρους και συγγενικά πρόσωπα, σημαντικός αριθμός αστέγων παραμένει σε σκηνές.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ακόμα ότι σχεδιάζεται να φθάσουν στη χώρα και χειμερινές κατασκηνώσεις.

Επίσης, ο κ. Ράμα αναφέρθηκε στους κατασκευαστές κτιρίων, λέγοντας ότι ευθύνονται για τις ζημιές, επειδή δε σεβάστηκαν τις απαιτούμενες από τον νόμο προδιαγραφές. Μάλιστα, τους προειδοποιεί με φυλάκιση σε περίπτωση που δεν αναλάβουν την επισκευή και κατασκευή αυτών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ