Κυριακή, 08 Δεκεμβρίου 2019 20:35

Λιβύη: Προχωρά στην επικύρωση της συμφωνίας με την Τουρκία

Γράφτηκε από την
Λιβύη: Προχωρά στην επικύρωση της συμφωνίας με την Τουρκία

Όπως σημειώνει το Anadolu οι αποφάσεις θα δημοσιευθούν στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης στις αρχές του 2020.

Στην εφαρμογή της συμφωνίας για την ανατ. Μεσόγειο είναι αποφασισμένη να προχωρήσει και η Λιβύη, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας.

Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο «Αναντολού», σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, το Προεδρικό Συμβούλιο της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης ζήτησε από τα αρμόδια υπουργεία και τους κρατικούς θεσμούς να προβούν στην εφαρμογή των μνημονίων, που υπέγραψε η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση του Αλ Σαράζ με την Τουρκία για την Στρατιωτική Συνεργασία και την Οριοθέτηση Ζωνών Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας στην ανατ. Μεσόγειο, αμέσως μετά την επικύρωσή τους.

Τα μνημόνια αναμένεται ωστόσο να δημοσιευτούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Λιβύης στις αρχές του 2020.

Ακάρ: Η συμφωνία δεν αποτελεί απειλή για καμία χώρα
«Η συμφωνία με τη Λιβύη δεν αποτελεί απειλή για καμία χώρα, ούτε παρενοχλεί τα δικαιώματα και το δίκαιο των άλλων χωρών», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις μετά την υπογραφή του μνημονίου για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας πρόσθεσε ότι είναι μία συμφωνία που υπογράφηκε με βάση το διεθνές δίκαιο από δύο κυρίαρχες χώρες.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας δήλωσε επίσης ότι «τo πιο εύκολο πράγμα στο Αιγαίο και την ανατ. Μεσόγειο είναι η ακριβοδίκαιη και σύμφωνα με το δίκαιο κατανομή κάθε είδους πηγής ενέργειας και πλούτου. Εφόσον δεν γίνεται κάτι τέτοιο, εμείς δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε καμία διαφορετική απόφαση», είπε ο Χουλουσί Ακάρ, που επανέλαβε ότι χωρίς την Τουρκία δεν έχει καμία τύχη καμία άλλη απόφαση και όλοι θα πρέπει να το γνωρίζουν. «Η Κύπρος είναι εθνική μας υπόθεση, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να υποχωρήσουμε», είπε.

Πηγή: ethnos.gr


NEWSLETTER