Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2019 09:11

ΗΠΑ: Να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών η Βόρεια Κορέα

Γράφτηκε από την
ΗΠΑ: Να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών η Βόρεια Κορέα

Ο ειδικός επιτετραμμένος των ΗΠΑ για τη Βόρεια Κορέα Στίβεν Μπίγκαν προέτρεψε σήμερα την Πιονγκγιάνγκ να ανταποκριθεί στην πρόσκληση της Ουάσινγκτον να ξαναρχίσουν διμερείς συνομιλίες, τονίζοντας πως η αμερικανική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συζητήσει «όλα τα θέματα [κοινού] ενδιαφέροντος».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του της Νότιας Κορέας Λι Ντου-χουν στη Σεούλ, ο Μπίγκαν χαρακτήρισε «εχθρικές» και «ασύνετες» τις αξιώσεις της Πιονγκγιάνγκ και τόνισε πως η Ουάσινγκτον «δεν έχει χρονοδιάγραμμα, έχει στόχο» στις διαπραγματεύσεις για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου. Απάντησε έτσι εμμέσως στην απαίτηση της Βόρειας Κορέας οι ΗΠΑ να κάνουν παραχωρήσεις - συγκεκριμένα, να συμφωνήσουν να αρχίσουν να αίρονται σταδιακά οι οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της - ως το τέλος της χρονιάς.

«Είναι καιρός να κάνουμε τη δουλειά μας. Ας την κάνουμε. Είμαστε εδώ, ξέρετε πώς να έρθετε σε επαφή μαζί μας», επέμεινε ο Μπίγκαν, απευθυνόμενος στους ηγέτες της Βόρειας Κορέας.

Η ένταση κλιμακώνεται τις τελευταίες εβδομάδες, έπειτα από μια σειρά δοκιμών όπλων από πλευράς Πιονγκγιάνγκ και την επανέναρξη των ανταλλαγών φραστικών πυρών ανάμεσα στη βορειοκορεάτικη κυβέρνηση και τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, που ανακίνησε ανησυχίες ότι οι δύο χώρες οδεύουν να μπουν ξανά σε τροχιά σύγκρουσης, όπως πριν από την έναρξη των διπλωματικών επαφών τους το 2018.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 


NEWSLETTER