Σάββατο, 08 Αυγούστου 2015 14:04

Είσαι γυναίκα στο Χόλιγουντ; Ξανασκέψου το!

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Είσαι γυναίκα στο Χόλιγουντ; Ξανασκέψου το!

Το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια «Annenberg School for Communication and Journalism» εξέτασε 700 πετυχημένες εμπορικά ταινίες ανάμεσα στο 2007 και το 2014 για να καταλήξει για ακόμη μια φορά στο συμπέρασμα «μιας ολοκληρωμένης εικόνας του αδιαμφισβήτητου ρατσισμού της βιομηχανίας απέναντι στις γυναίκες, τους μη λευκούς και τους χαρακτήρες που ανήκουν στην LGBT κοινότητα».

Τα στοιχεία για το 2014 ήταν ελαφρώς ενθαρρυντικά αφού ανάμεσα στις 100 πιο πετυχημένες ταινίες, 21 από αυτές είχαν κεντρικό γυναικείο χαρακτήρα, περίπου το ίδιο ποσοστό με τις 20 ταινίες που μετρήθηκαν για το 2007. Πίσω από την κάμερα, ωστόσο, τα πράγματα παραμένουν σκοτεινά, αφού από τις 100 ταινίες του 2014 μόνο δύο είχαν σκηνοθέτη γυναίκα, με τρεις το 2007 ενώ από το σύνολο των 700 ταινιών που εξετάστηκαν στην έρευνα μόνο τρεις ήταν σκηνοθετημένες από Αφροαμερικάνες δημιουργούς.

«Εξετάζοντας τις τάσεις μέσα στα χρόνια, είναι φανερό πως δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος είτε μπροστά είτε πίσω από την κάμερα στην αντιπροσώπευση της πραγματικότητας», δηλώνει η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Στέισι Λ. Σμιθ που με την έρευνα αυτή συνεχίζει την προσπάθεια που ξεκίνησε η Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Αμερικής ζητώντας από την κυβέρνηση να ερευνήσει τις πρακτικές πρόσληψης από τα μεγάλα χολιγουντιανά στούντιο και τους ατζέντηδες, ειδικά σε ό,τι αφορά τις γυναίκες σκηνοθέτες.

Οσο, δε, αφορά το πρόβλημα που εδώ και καιρό αντiμετωπίζουν οι γυναίκες ηθοποιοί στη βιομηχανία - αυτό της ηλικίας, τα ποσοστά της έρευνας είναι αποκαλυπτικά, αφού στις 100 πιο πετυχημένες ταινίες του 2014, το 73.1% των κεντρικών χαρακτήρων ήταν άντρες, ενώ σε καμία από αυτές δεν πρωταγωνίστησε γυναίκα άνω των 45 ετών.

Δείτε περισσότερα στο news247.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER