Κυριακή, 06 Σεπτεμβρίου 2015 11:47

Γερμανία: Η υποδοχή των προσφύγων θα στοιχίσει 10 δισεκ. ευρώ το 2015

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Γερμανία: Η υποδοχή των προσφύγων θα στοιχίσει 10 δισεκ. ευρώ το 2015

Η υποδοχή ενός αριθμού αιτούντων άσυλο χωρίς ιστορικό προηγούμενο αναμένεται να στοιχίσει στη Γερμανία περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος, ποσό τετραπλάσιο από το περυσινό, με βάση υπολογισμούς που δημοσιεύει η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung στη σημερινή της έκδοση.

Η άνοδος του εκτιμώμενου προϋπολογισμού από τη FAZ είναι απευθείας ανάλογη προς τον αριθμό των προσφύγων: έως και 800.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά αναμένεται να υποβάλουν αίτηση προκειμένου να τους χορηγηθεί άσυλο στη Γερμανία εντός του 2015, από 203.000 την περασμένη χρονιά, όπως ανακοίνωσε το Βερολίνο το καλοκαίρι.

Πριν η γερμανική κυβέρνηση αναθεωρήσει προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της, είχε καταρτίσει σε μια σύνοδο για την κρίση των προσφύγων τον Ιούλιο έναν προϋπολογισμό ύψους 5,6 δισεκ. ευρώ για την υποδοχή 450.000 προσώπων φέτος, υπενθυμίζει η συντηρητική εφημερίδα.

Με την ραγδαία αύξηση των αφίξεων στο γερμανικό έδαφος, το ποσό των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ μοιάζει να «συνάδει» με τις εκτιμήσεις των διαφόρων κυβερνητικών φορέων της χώρας σε ομοσπονδιακό, κρατιδιακό και τοπικό επίπεδο, αναφέρει η Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ.

Το ομοσπονδιακό κράτος υπολογίζει ότι απαιτούνται 12.000 ως 13.000 ευρώ κατ' άτομο το χρόνο για την υποδοχή των προσφύγων από τις κοινότητες, ποσό που συμπεριλαμβάνει την στέγαση ενόσω εξετάζεται η αίτηση, τα γεύματα, την ιατρική παρακολούθηση και το επίδομα των 143 ευρώ που δίνεται σε κάθε πρόσφυγα τον μήνα.

Στο ποσό αυτό προστίθεται μισό δισεκατομμύριο ευρώ για τις πρόσθετες θέσεις εκπαιδευτικών που πληρώνουν τα ομόσπονδα κρατίδια, καθώς και το —αδιευκρίνιστο ακόμη— κόστος της πρόσληψης 2.000 επιπλέον υπαλλήλων από την ομοσπονδιακή υπηρεσία μετανάστευσης και προσφύγων και της αποστολής αστυνομικών ενισχύσεων.

Αργότερα εντός της ημέρας ο κυβερνητικός συνασπισμός θα συζητήσει σχετικά με την κατανομή του κόστους ανάμεσα στο ομοσπονδιακό κράτος, τα κρατίδια και τις κοινότητες. Το θέμα αναμένεται να έχει διευθετηθεί το αργότερο την 24η Σεπτεμβρίου, όταν θα διεξαχθεί μια σύνοδος ανάμεσα σε στελέχη της ομοσπονδιακής και των κρατιδιακών κυβερνήσεων.

Βρετανία: Η κυβέρνηση έτοιμη να προκρίνει την υποδοχή «15.000 Σύρων προσφύγων» 

Η κυβέρνηση της Βρετανίας προτίθεται να υποδεχθεί 15.000 Σύρους πρόσφυγες, ενώ ελπίζει να εξασφαλίσει την έγκριση των κοινοβουλευτικών για να συμμετάσχει στα αεροπορικά πλήγματα του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, αναφέρει η εβδομαδιαία εφημερίδα Sunday Times.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Βρετανίας δέχεται πιέσεις από το εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας για να ασχοληθεί πιο ενεργά με την κρίση των προσφύγων. Την Πέμπτη ο Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε «βαθιά συγκινημένος» από τις φωτογραφίες ενός Σύρου τριών ετών, του Αϊλάν Κούρντι, που πνίγηκε και η σορός του ξεβράστηκε σε μια ακτή στην Τουρκία.

Ο Κάμερον προτίθεται πλέον να επεκτείνει το βρετανικό πρόγραμμα υποδοχής ευάλωτων προσώπων, προκειμένου η χώρα να υποδεχθεί περίπου 15.000 πρόσφυγες, αλλά και να εξαπολύσει στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των διακινητών, σύμφωνα με τη Σάντεϊ Τάιμς.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ελπίζει επίσης να πείσει τους βουλευτές των Εργατικών (αντιπολίτευση) να ταχθούν υπέρ των αεροπορικών βομβαρδισμών στη Συρία σε μια ψηφοφορία η οποία θα διεξαχθεί στο κοινοβούλιο στις αρχές του επόμενου μήνα, προσθέτει η εφημερίδα.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα είχε γράψει πρόσφατα πως εξετάζεται το ενδεχόμενο η Βρετανία να υποδεχθεί πρόσφυγες που βρίσκονται σε καταυλισμούς κοντά στα σύνορα της Συρίας.

Η Βρετανία υποδέχθηκε τον τελευταίο χρόνο 216 Σύρους πρόσφυγες, ενώ έχει χορηγηθεί άσυλο σε περίπου 5.000 από το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου το 2011 — αριθμός πολύ μικρότερος από εκείνους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Σουηδία ή η Γαλλία.

Η Βρετανία είχε επιλέξει να μη συμμετέχει στο σύστημα της κατανομής αιτούντων άσυλο βάσει ποσοστώσεων στην ΕΕ, παρά τις εκκλήσεις για μια πιο ισομερή κατανομή των προσφύγων.

Πάνω από τέσσερα εκατομμύρια Σύροι έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους αφότου ξέσπασε ο πόλεμος. Η σύρραξη κατά εκτιμήσεις έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 250.000 ανθρώπους.

Σήμερα Κυριακή εξάλλου ο Κάμερον εξασφάλισε την υποστήριξη του αρχιεπισκόπου του Καντέρμπουρι και επικεφαλής της αγγλικανικής εκκλησίας Τζορτζ Κάρεϊ όσον αφορά τη συμμετοχή της Βρετανίας στις αεροπορικές επιδρομές του ΙΚ, κάτι που ήταν μάλλον απροσδόκητο.

Η Βρετανία πρέπει να συμβάλει να «συντριβεί» το Ισλαμικό Κράτος και μπορεί να είναι απαραίτητο να γίνουν «αεροπορικά πλήγματα», έγραψε ο Κάρεϊ στην εφημερίδα Sunday Telegraph.

«Δεν θεωρώ ότι αρκεί η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους καταυλισμούς των προσφύγων στη Μέση Ανατολή. Χρειάζονται περισσότερο νέες στρατιωτικές και διπλωματικές προσπάθειες για να συντριβεί η διπλή απειλή του Ισλαμικού Κράτους και της αλ Κάιντα μια για πάντα», πρόσθεσε ο αρχιεπίσκοπος.

Ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ βομβαρδίζει τις περιοχές του Ιράκ και της Συρίας που έχει καταλάβει το ΙΚ από το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2014 αντίστοιχα, κάτι πάντως που δεν μετέβαλε επί της ουσίας την κατάσταση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER