Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2015 12:04

ΗΠΑ: Νήπιο τριών ετών διαγνώστηκε με διαβήτη τύπου 2

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
ΗΠΑ: Νήπιο τριών ετών διαγνώστηκε με διαβήτη τύπου 2

Ένα κοριτσάκι μόλις τριών ετών στις ΗΠΑ διαγνώστηκε με διαβήτη τύπου 2 --μία πάθηση που συνδέεται με την παχυσαρκία και τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής-- κι έγινε έτσι ένας από τους μικρότερους ηλικιακά ανθρώπους στον κόσμο που διαγιγνώσκεται με την συγκεκριμένη μορφή της νόσου.

Ο διαβήτης τύπου 2 παλαιότερα ήταν γνωστός ως "διαβήτης των ενηλίκων" ή "μη ινσουλινο-εξαρτώμενος σακχαρώδης διαβήτης" γιατί συνήθως εμφανιζόταν σε παχύσαρκους, υπέρβαρους ή μεγαλύτερους ηλικιακά ανθρώπους, όμως τις τελευταίες δύο δεκαετίες όλο και περισσότερα παιδιά διαγιγνώσκονται με την πάθηση, εξαιτίας της κακής διατροφής και της έλλειψης σωματικής άσκησης.

Το περιστατικό θα παρουσιαστεί σήμερα στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Μελέτη του Διαβήτη που πραγματοποιείται στην Στοκχόλμη από τον Μάικλ Γιάφι, διευθυντή του τμήματος Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου του Τέξας, στο Χιούστον.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν παγκόσμια μητρώα, δεν είναι δυνατόν να πει κάποιος με βεβαιότητα ότι το νήπιο είναι ο νεότερος ασθενής με αυτό τον τύπο διαβήτη, αλλά όπως επισημαίνει ο Γιάφι, από την προσωπική του έρευνα δεν έχουν προκύψει στοιχεία για άλλα περιστατικά σε αυτή την ηλικία.

"Είμαι βέβαιος ότι πιθανόν να υπάρχουν άλλοι που ακόμη δεν έχουν διαγνωστεί ή που δεν έχουν καταγραφεί", δήλωσε ο ίδιος στο Ρόιτερς.

Ο διαβήτης είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που εξαπλώνεται ραγδαία με τον αριθμό των διαβητικών να ανέρχεται σε 387 εκατομμύρια το 2014 και να εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 592 εκατομμύρια μέχρι το 2035, σύμφωνα με την Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF).

"Πρόκειται για παγκόσμιο πρόβλημα. Ο διαβήτης τύπου 2 δεν περιορίζεται μόνο στους ενήλικες. Πλέον, όταν βλέπω παχύσαρκο παιδί, το υποβάλλω σε εξετάσεις για διαβήτη τύπου 2", λέει ο Γιάφι.

Για το νήπιο από την Λατινική Αμερική, το οποίο επισκέφθηκε την κλινική του Γιάφι στο Χιούστον, τα κυριότερα συμπτώματα ήταν πολυουρία και πολυδιψία παρότι δεν είχε παρουσιάσει στο παρελθόν προβλήματα υγείας. Ωστόσο, τόσο το βάρος του κοριτσιού--35 κιλά--όσο και ο ΔΜΣ (Δείκτης Μάζας Σώματος) το κατέτασσαν στο 5% όλων των συνομηλίκων του με προβλήματα παχυσαρκίας.

Οι εξετάσεις έδειξαν άμεσα ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του νηπίου ήταν υψηλά, αλλά το νήπιο ήταν αρνητικό στα αντισώματα που θα υποδήλωναν διαβήτη τύπου 1, δηλαδή την αυτοάνοση εκδοχή της ασθένειας, η οποία συνήθως διαγιγνώσκεται στην παιδική ηλικία και εκδηλώνεται όταν ο οργανισμός δεν παράγει ινσουλίνη.

Η μικρή υποχρεώθηκε να ακολουθήσει συγκεκριμένη διατροφή και της χορηγήθηκε το φάρμακο μετφορμίνη σε υγρή μορφή καθώς είχε πρόβλημα με την κατάποση χαπιών. Έπειτα από έξι μήνες είχε ήδη χάσει βάρος και μπόρεσε να σταματήσει την θεραπεία.

Ο Γιάφι εξηγεί ότι η περίπτωση της μικρής δείχνει ότι ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να αντιστραφεί στα παιδιά αν γίνει έγκαιρη διάγνωση, κατάλληλη θεραπεία και αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Η IDF εκτιμά ότι ο διαβήτης κοστίζει στο παγκόσμιο σύστημα υγείας περισσότερα από 600 δισεκ. δολάρια τον χρόνο και οι πωλήσεις των φαρμάκων για την θεραπεία της νόσου αποφέρουν τεράστια κέρδη στις φαρμακοβιομηχανίες όπως οι Novo Nordisk, Sanofi και Eli Lilly.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER