Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2015 13:32

Η Κίνα έχει συλλάβει δύο Ιάπωνες τους οποίους κατηγορεί για κατασκοπία

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Η Κίνα έχει συλλάβει δύο Ιάπωνες τους οποίους κατηγορεί για κατασκοπία

Η Κίνα έχει συλλάβει δύο Ιάπωνες με την κατηγορία της κατασκοπίας, σύμφωνα με μία εφημερίδα, πληροφορία που οδήγησε το Τόκιο να αρνηθεί ότι κατασκοπεύει την Κίνα ή οποιαδήποτε άλλη χώρα.

 

Η εφημερίδα Asahi ανέφερε πως οι δύο άνδρες, που εργάζονται και οι δύο στον ιδιωτικό τομέα, κρατούνται εδώ και πολλούς μήνες. Ο ένας συνελήφθη στη βορειοανατολική επαρχία της Κίνας Λιανίνγκ, κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα και ο άλλος στην ανατολική επαρχία Σεζιάνγκ κοντά σε στρατιωτική εγκατάσταση, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η εφημερίδα πρόσθεσε πως η Κίνα φαίνεται πως διερευνά κατά πόσον οι δύο άνδρες ενεργούσαν με οδηγίες της ιαπωνικής κυβέρνησης.

"Είμαστε ενήμεροι για τις πληροφορίες αλλά δεν θα θέλαμε να σχολιάσουμε συγκεκριμένα περιστατικά", δήλωσε ο επικεφαλής γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Γιοσιχίντε Σούγκα, σε τακτική συνέντευξη Τύπου.

"Σε κάθε περίπτωση η χώρα μας καταβάλλει κάθε προσπάθεια όσον αφορά την ασφάλεια των πολιτών μας στο εξωτερικό".

Απαντώντας σε ερώτηση αν η Ιαπωνία διενεργεί κατασκοπία σε βάρος της Κίνας, ο Σούγκα αρνήθηκε και πάλι να σχολιάσει οποιαδήποτε συγκεκριμένη περίπτωση αλλά πρόσθεσε: "Η χώρα μας ασφαλώς δεν κάνει τέτοια πράγματα. Θα ήθελα να πω ότι το ίδιο ισχύει και προς όλες τις χώρες".

Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επέβλεψε την αυστηροποίηση των ήδη αυστηρών νόμων και κανονισμών για την ασφάλεια, περιλαμβανομένης της δημιουργίας μιας νέας εθνικής επιτροπής ασφαλείας και της μετονομασίας του νόμου εθνικής ασφάλειας, που τέθηκε σε ισχύ το 1993, σε Νόμο Αντικατασκοπίας.

Το 2010 τέσσερις ιάπωνες πολίτες συνελήφθησαν προσωρινά στην Κίνα για είσοδο σε στρατιωτική περιοχή και λήψη φωτογραφιών χωρίς άδεια. Οι συλλήψεις συνέβησαν σε μια εποχή κλιμακούμενων εντάσεων ανάμεσα στο Τόκιο και το Πεκίνο.

Οι σινο-ιαπωνικές σχέσεις, που έχουν σημαδευτεί από την κατοχή από την Ιαπωνία τμημάτων της Κίνας πριν και κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, έχουν βελτιωθεί μετά τη συνάντηση που είχαν δυο φορές τον περασμένο Νοέμβριο ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε και ο Σι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER