Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2015 21:45

ΥΠΕΞ Ρωσίας: Η Μόσχα θα παρουσιάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας σχέδιο ψηφίσματος κατά της τρομοκρατίας

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
ΥΠΕΞ Ρωσίας: Η Μόσχα θα παρουσιάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας σχέδιο ψηφίσματος κατά της τρομοκρατίας

H Ρωσία «θα παρουσιάσει σήμερα» στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ένα σχέδιο ψηφίσματος κατά της τρομοκρατίας, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Σε δηλώσεις που έκανε ενώπιον των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Λαβρόφ εξήγησε ότι αυτό το ψήφισμα έχει στόχο «να συντονίσει όλες τις δυνάμεις που βρίσκονται αντιμέτωπες με το Ισλαμικό Κράτος και τις υπόλοιπες τρομοκρατικές δομές».

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ εξέφρασε την εκτίμηση ότι «οι ένοπλες δυνάμεις της Συρίας, του Ιράκ και της συριακής αντιπολίτευσης (...) που ήδη πολεμούν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους» θα πρέπει να συμμετάσχουν σε αυτήν τη μάχη, στο πλαίσιο ενός ευρέος συνασπισμού χωρών στον οποίο θα μπορούσαν να ενταχθούν επίσης οι ΗΠΑ και τα κράτη της περιοχής όπως η Σαουδική Αραβία.

Μια «εμπλοκή της Κίνας» θα μπορούσε να είναι χρήσιμη, σημείωσε ο ίδιος.

Αυτή η συντονισμένη συλλογική δράση θα «βασίζεται στο διεθνές δίκαιο» και τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, υπογράμμισε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να υπάρξει «υπέρβαση εξουσιών» μετά την έναρξη των ρωσικών πληγμάτων στη Συρία, ο Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα εγκατασταθούν «μόνιμοι δίαυλοι επικοινωνίας» με τις ΗΠΑ.

«Η βασική απειλή είναι η βία των τρομοκρατών» τόνισε ο Λαβρόφ που υποστήριξε ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει στην κατοχή του «στοιχεία όπλων μαζικής καταστροφής», κάνοντας μια έμμεση αλλά σαφή αναφορά σε χημικά όπλα.

Θα πρέπει επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, να «ενισχυθεί ο διάλογος μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών στη Συρία στη βάση της συμφωνίας της Γενεύης» του 2012 που προβλέπει μια πολιτική μετάβαση στη Συρία.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ υπογράμμισε την ανάγκη «να ενισχυθεί το συριακό Κράτος στη βάση της εθνικής συμφιλίωσης» και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα διεξαχθεί «μια ειλικρινής συζήτηση» επί των προτάσεων της Μόσχας.

«Πρέπει να συνεννοηθούμε, να ακούσουμε ο ένας τον άλλο» είπε προς τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας επιβεβαίωσε άλλωστε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι η Δαμασκός έδωσε το πράσινο φως στη Μόσχα για τη διεξαγωγή των πληγμάτων.

Οι τρομοκράτες και όχι οι πρόσφυγες πρέπει να αναχαιτιστούν

H διευθέτηση της προσφυγικής κρίσης με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρώπη είναι αδύνατη χωρίς την τιθάσευση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ υπογράμμισε ότι οι τρομοκράτες —και όχι οι πρόσφυγες— πρέπει να αναχαιτιστούν.

«Τώρα, καθώς η ανελέητη εξάπλωση της τρομοκρατίας έχει προκαλέσει την ανεξέλεγκτη έξοδο από την περιοχή (της Μέσης Ανατολής) προς την Ευρώπη, η επίγνωση της κοινής τραγωδίας πρέπει να συμβάλει να ξεκινήσουν συντονισμένες ενέργειες» τόνισε ο Λαβρόφ κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Κανείς δεν πρέπει να εμποδίζει τους πρόσφυγες, αλλά τους τρομοκράτες και (να τερματίζει) τις συρράξεις που προκαλούν τη ροή» των προσφύγων υπογράμμισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ και σημείωσε ότι αυτό θα ήταν αδύνατο χωρίς να ανεγερθεί «ανθεκτικό φράγμα στις φιλοδοξίες του Ισλαμικού Κράτους να επιβάλει μια μεσαιωνική δικτατορία στην περιοχή».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER