Παρασκευή, 02 Οκτωβρίου 2015 09:47

Αφγανιστάν: 11 νεκροί στη συντριβή αμερικανικού C-130, οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Αφγανιστάν: 11 νεκροί στη συντριβή αμερικανικού C-130, οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη

Οι Ταλιμπάν επιβεβαίωσαν σήμερα ότι κατέρριψαν αμερικανικό στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος C-130, η συντριβή του οποίου στο ανατολικό Αφγανιστάν προκάλεσε σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό τον θάνατο 11 ανθρώπων τη χθεσινή νύχτα.

"Οι μουτζαχεντίν μας κατέρριψαν ένα τετρακινητήριο αμερικανικό αεροπλάνο στην Τζαλαλαμπάντ", δήλωσε μέσω Twitter o εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ. Η αποστολή του ΝΑΤΟ δεν έχει δώσει μέχρι τώρα καμιά εξήγηση για τα αίτια της συντριβής.

Η συντριβή του C-130 τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα προκάλεσε τον θάνατο 11 ανθρώπων, μεταξύ τους έξι αμερικανοί στρατιώτες, είχε ανακοινώσει νωρίτερα αμερικανός αξιωματούχος της Άμυνας.

"Το πλήρωμα και οι επιβάτες είναι νεκροί", είχε διευκρινίσει ο συνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού ξηράς Μπράιαν Τράιμπους αναφέροντας τον θάνατο έξι αμερικανών στρατιωτών και πέντε πολιτών - υπεργολάβων.

Η συντριβή σημειώθηκε στο αεροδρόμιο της Τζαλαλαμπάντ κοντά στα μεσάνυχτα, τοπική ώρα.

Τα αίτια της συντριβής δεν έχουν γίνει γνωστά. Το αεροδρόμιο στεγάζει μείζονα στρατιωτική βάση και έχει επανειλημμένα αποτελέσει στόχο επιθέσεων.

Τα θύματα μετείχαν στην αποστολή του ΝΑΤΟ με την κωδική ονομασία "Resolute Support" που έχει στόχο να παρέχει συμβουλές και εκπαίδευση στις αφγανικές δυνάμεις οι οποίες πλέον αντιμετωπίζουν μόνες τους στην πρώτη γραμμή την εξέγερση των Ταλιμπάν μετά τη λήξη της αποστολής των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στο πεδίο της μάχης τον Δεκέμβριο.

Η συντριβή σημειώθηκε ενώ οι αφγανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν ένα μέρος της στρατηγικής σημασίας πόλης Κουντούζ, στο βορρά, από τους Ταλιμπάν που την είχαν καταλάβει τη Δευτέρα έπειτα από μάχες μερικών ωρών.

Απέναντι στην πανωλεθρία των αφγανικών δυνάμεων, γερμανοί, αμερικανοί και βρετανοί στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων εστάλησαν στην Κουντούζ και αμερικανοί στρατιώτες που αποτέλεσαν στόχο των Ταλιμπάν "απάντησαν" στα πυρά των ισλαμιστών ανταρτών, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ που δεν ανακοίνωσε τον απολογισμό της ανταλλαγής πυρών. Ο αμερικανικός στρατός πραγματοποίησε επίσης αεροπορικές επιδρομές εναντίον των Ταλιμπάν.

Το C-130 είναι τετρακινητήριο μεταγωγικό στρατιωτικό αεροσκάφος που μπορεί να εκτελέσει αποτελεσματικά μεγάλο εύρος αποστολών. Κατασκευάζεται σε πολλές εκδοχές, είναι ικανό για απογειώσεις και προσγειώσεις σε μικρούς διαδρόμους ή πρόχειρα κατασκευασμένους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER