Σάββατο, 03 Οκτωβρίου 2015 09:45

Αφγανιστάν: Τρεις νεκροί από βομβαρδισμό που έπληξε νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Αφγανιστάν: Τρεις νεκροί από βομβαρδισμό που έπληξε νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

Τρία μέλη του ιατρικού προσωπικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σκοτώθηκαν και 30 αγνοούνται από βομβαρδισμό κατά τη διάρκεια της νύχτας στην πόλη Κουντούζ στο Αφγανιστάν από τον οποίο επλήγη νοσοκομείο των MSF.

"Έχουμε συγκλονιστεί από την επίθεση, τον θάνατο μελών του προσωπικού μας (...) και τον βαρύ απολογισμό (των θυμάτων) σε ένα κέντρο περίθαλψης στην Κουντούζ", αναφέρει η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε ανακοίνωσή της.

Μια εκπρόσωπός της διευκρίνισε παράλληλα ότι το νοσοκομείο αυτό καταστράφηκε εν μέρει από τον βομβαρδισμό.

ΝΑΤΟ: "Μπορεί" να επλήγη από αμερικανικό αεροπορικό βομβαρδισμό στην πόλη Κουντούζ νοσοκομείο των MSF

"Μπορεί" να επλήγη από αμερικανική αεροπορική επιδρομή ένα νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF), δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, μετά την ανακοίνωση της οργάνωσης αυτής ότι νοσοκομείο της στην Κουντούζ, στο βόρειο Αφγανιστάν, "υπέστη πολύ σοβαρές ζημιές" από αεροπορικό βομβαρδισμό κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε, από τον οποίο έχασαν τη ζωή τους τρία μέλη του προσωπικού της και αγνοούνται 30.

Οι αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν μια αεροπορική επιδρομή στην πόλη αυτή στις 02:15 τοπική ώρα σήμερα, διευκρινίζει ο εκπρόσωπος των υπό το ΝΑΤΟ συμμαχικών δυνάμεων στη χώρα, συνταγματάρχης Μπράιν Τράιμπους, σε ανακοίνωσή του.

"Η αεροπορική επιδρομή μπορεί να είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση παράπλευρων απωλειών σε κοντινές ιατρικές εγκαταστάσεις", σημειώνει ο ίδιος στην ανακοίνωση, στην οποία προσθέτει ότι "διερευνάται το περιστατικό".

Το κέντρο περίθαλψης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Κουντούζ "υπέστη πολύ σοβαρές ζημιές" από τον βομβαρδισμό αυτόν, τον οποίο η οργάνωση περιγράφει ως "αεροπορική επίθεση" στην σχετική ανακοίνωσή της.

Τρία μέλη του προσωπικού των MSF σκοτώθηκαν και 30 αγνοούνται μετά τον βομβαρδισμό αυτόν, διευκρινίζει η ανθρωπιστική οργάνωση.

Την ώρα του βομβαρδισμού 105 ασθενείς και 80 μέλη του προσωπικού, Αφγανοί και ξένοι, βρίσκονταν στην κλινική, προσθέτει.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, το οποίο υποστήριξε αυτήν την εβδομάδα με αεροπορικά πλήγματα τον αφγανικό στρατό στην αντεπίθεση που εξαπέλυσε στους Ταλιμπάν που είχαν πάρει προηγουμένως τον έλεγχο της Κουντούζ, ένα αμερικανικό πλήγμα έγινε κατά "ατόμων που απειλούσαν τις συμμαχικές δυνάμεις".

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα διευκρινίζουν επίσης στην ανακοίνωσή τους ότι δεν έχουν πλήρη στοιχεία για τις απώλειες από την επίθεση και προσθέτουν ότι το προσωπικό τους παρέχει τις πρώτες βοήθειες σε τραυματισμένους ασθενείς και προσωπικό.

Το κέντρο αυτό περίθαλψης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα προσέφερε σημαντική βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό της πόλης αυτής από την Δευτέρα που κατελήφθη η Κουντούζ από τους Ταλιμπάν και στην συνέχεια κατά την αντεπίθεση των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας για την ανακατάληψή της. Είναι το μόνο νοσοκομείο σε αυτήν την περιοχή του βορείου Αφγανιστάν που μπορεί να περιθάλψει ανθρώπους που έχουν τραυματιστεί σοβαρά.

"Η MSF έχει περιθάλψει 394 τραυματίες από την Δευτέρα", διευκρίνισε ο διευθυντής επιχειρήσεων της μη κυβερνητικής οργάνωσης Μπαρτ Γιάνσενς. "Έχουμε συγκλονιστεί βαθύτατα από την επίθεση αυτή", πρόσθεσε.

Στην Κουντούζ, την στρατηγικής σημασίας αυτή πόλη του αφγανικού βορρά, σημειώθηκαν αυτήν την εβδομάδα σφοδρές μάχες μεταξύ των Ταλιμπάν και των αφγανικών κυβερνητικών δυνάμεων, με τις τελευταίες να καταφέρνουν εν τέλει να ανακαταλάβουν μέρος της πόλης την περασμένη Πέμπτη.

Ωστόσο οι δυνάμεις των Ταλιμπάν εξακολουθούσαν χθες να προβάλουν αντίσταση.

Ο εκπρόσωπός τους Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ δήλωσε σήμερα ότι αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές είχαν στόχο το νοσοκομείο και σκότωσαν ασθενείς, γιατρούς και νοσηλευτές. Σύμφωνα με τον ίδιο, κανένας από τους μαχητές των Ταλιμπάν δεν νοσηλευόταν στο νοσοκομείο όταν σημειώθηκε η επίθεση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER