Παρασκευή, 09 Οκτωβρίου 2015 13:31

Ισραήλ: Εβραίος επιτέθηκε με μαχαίρι και τραυμάτισε τέσσερις Άραβες

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ισραήλ: Εβραίος επιτέθηκε με μαχαίρι και τραυμάτισε τέσσερις Άραβες

Τέσσερις Άραβες πολίτες του Ισραήλ τραυματίστηκαν σήμερα από την επίθεση με μαχαίρι που δέχτηκαν στην Ντιμόνα του νοτίου Ισραήλ από εβραίο ο οποίος συνελήφθη, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Είναι η πρώτη επίθεση με μαχαίρι ενός εβραίου εναντίον Αράβων πολιτών του Ισραήλ ή Παλαιστινίων μετά την έναρξη αυτού του κύματος επιθέσεων που είναι όμοιο με αυτό που ξέσπασε εναντίον Ισραηλινών το Σάββατο.

"Σημειώθηκαν τέσσερις επιθέσεις με μαχαίρι", δήλωσε η Λούμπα Σάμρι, εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας, προσθέτοντας ότι τα κίνητρα του δράστη είναι κατά τα φαινόμενα εθνικιστικά. Ο πρώτος άνδρας που δέχθηκε επίθεση και τραυματίστηκε ελαφρά εργάζεται στον δήμο. Άλλος Άραβας δέχτηκε επίθεση κοντά σε σχολείο, πρόσθεσε η εκπρόσωπος, ενώ λεπτομέρειες για τις άλλες δύο επιθέσεις και την κατάσταση των θυμάτων δεν είναι ακόμη σαφείς.

Ο δήμαρχος της Ντιμόνας Μπένι Μπίτιν δήλωσε στο ισραηλινό ραδιόφωνο ότι ο ύποπτος είναι κάτοικος της πόλης και "γνωστός στην αστυνομία".

Η αστυνομία έκανε λόγο για τέσσερις "Άραβες" τραυματίες, χρησιμοποιώντας μια ονομασία που μπορεί να αναφέρεται σε Άραβες πολίτες του Ισραήλ ή σε Παλαιστίνιους. Οι Άραβες πολίτες του Ισραήλ είναι οι απόγονοι Παλαιστινίων που έμειναν στη γη τους το 1948, κατά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ. Έχουν ισραηλινή υπηκοότητα και αντιπροσωπεύουν το 17,5% του ισραηλινού πληθυσμού. Ωστόσο δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι εργάζονται στο Ισραήλ, κυρίως στα εργοτάξια.

Η μεγάλη αραβική κοινότητα του Ισραήλ άρχισε να διαδηλώνει υπέρ των Παλαιστινίων τις τελευταίες ημέρες, ενώ η Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος κατεχόμενο από το Ισραήλ και η Ανατολική Ιερουσαλήμ, η παλαιστινιακή πλευρά προσαρτημένη από το Ισραήλ, πλήττονται από την κλιμάκωση της βίας.

Από τις 3 Οκτωβρίου, εννέα επιθέσεις με μαχαίρι κυρίως από νεαρούς Παλαιστίνιους έχουν προκαλέσει τον θάνατο δύο ανθρώπων και τον τραυματισμό 13 πολιτών του Ισραήλ ή εβραίων. Τέσσερις από τους φερόμενους ως δράστες σκοτώθηκαν.

Οι ισραηλινές αρχές έχουν ορκιστεί να πατάξουν τις παλαιστινιακές επιθέσεις και έχουν προειδοποιήσει τους πολίτες να μην προβούν σε αντίποινα κατά των Αράβων. Χθες, ο δήμαρχος της Ιερουσαλήμ και οι δήμαρχοι άλλων πόλεων προέτρεψαν τους κατοίκους που έχουν άδεια οπλοφορίας να φέρουν μαζί τα όπλα τους.

Οι επισκέψεις εβραίων στην Πλατεία των Τεμενών θεωρούνται από τους Παλαιστίνιους πρόκληση. Ο έλεγχος της πλατείας, ιερός τόπος για τους μουσουλμάνους και τους εβραίους, συνιστά πρωταρχικό παράγοντα των εντάσεων.

Η πρόσβαση στην Πλατεία των Τεμενών στην Ιερουσαλήμ έχει εκ νέου απαγορευτεί σήμερα στους άνδρες κάτω των 50 ετών, για τη μεγάλη εβδομαδιαία μουσουλμανική προσευχή της Παρασκευής.

Ο Νετανιάχου καταδικάζει την επίθεση ενός Εβραίου εναντίον Αράβων

Ένας 16χρονος Εβραίος τραυματίστηκε ελαφρά σήμερα σε μια νέα επίθεση με μαχαίρι που σημειώθηκε στην Ιερουσαλήμ, ανακοίνωσε η ισραηλινή αστυνομία, η οποία πρόσθεσε ότι έχει συλλάβει τον ύποπτο, έναν 18χρονο Παλαιστίνιο.

Η επίθεση σημειώθηκε σε έναν δρόμο κοντά στον μεγάλο άξονα που χωρίζει τις συνοικίες των υπερορθόδοξων Εβραίων και τις συνοικίες των Παλαιστινίων, όπου έχουν γίνει πολλές επιθέσεις Παλαιστίνιων στο παρελθόν.

Στο μεταξύ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου «καταδίκασε έντονα» την επίθεση με μαχαίρι που δέχθηκαν στη Ντιμόνα του νότιου Ισραήλ δύο Άραβες Ισραηλινοί και δύο Παλαιστίνιοι από έναν Εβραίο.

«Ο πρωθυπουργός καταδικάζει έντονα την επίθεση εναντίον αθώων Αράβων (…) Οποιοσδήποτε διαπράξει βίαιες ενέργειες και παραβιάσει τον νόμο θα προσαχθεί ενώπιον της δικαιοσύνης, ανεξάρτητα από την πλευρά στην οποία βρίσκεται», αναφέρει μια ανακοίνωση του γραφείου του Νετανιάχου.

Αυτή η επίθεση είναι πρώτη που διαπράττει ένας Εβραίος εναντίον Αράβων πολιτών του Ισραήλ ή Παλαιστινίων μετά την έναρξη αυτού του κύματος επιθέσεων που είναι όμοιο με αυτό που ξέσπασε εναντίον Ισραηλινών το Σάββατο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER