Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2015 21:08

Αυστρία: Οι φράχτες δεν λύνουν το προσφυγικό πρόβλημα

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Αυστρία: Οι φράχτες δεν λύνουν το προσφυγικό πρόβλημα

Μήνυμα προς διάφορους παραλήπτες, αλλά και προς τον κυβερνητικό του εταίρο – το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα – φαίνεται να στέλνει με τη σαφή τοποθέτησή του πως "οι φράχτες δεν λύνουν το προσφυγικό πρόβλημα και δεν πρόκειται να ανεγερθεί κανένας φράχτης από την Αυστρία, ούτε στα σύνορα με την Ουγγαρία, ούτε στα σύνορα με τη Σλοβενία", ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, σε συνέντευξή του στη δημόσια αυστριακή τηλεόραση.

Προσπαθώντας να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις των χθεσινών δηλώσεων της Αυστριακής υπουργού Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, για ενδεχόμενη ύψωση φρακτών από την πλευρά της χώρας της προς αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, ο Αυστριακός καγκελάριος – ο οποίος ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης ο οποίος είχε καταδικάσει δριμύτατα τους φράχτες του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν – διαβεβαιώνει εκ νέου ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κάποιος αυστριακός φράχτης.

Επισημαίνει επίσης – για πέμπτη στη σειρά φορά στη διάρκεια της συνέντευξης, όπως παρατηρεί απέναντι στη συντονίστρια της εκπομπής – ότι οι φράχτες δεν λύνουν το προσφυγικό πρόβλημα και όποιος προσποιείται "ρίχνει στάχτη στα μάτια των ανθρώπων", γιατί στην Ευρωπαϊκή Ένωση του Σένγκεν δεν μπορεί να υπάρχουν φράχτες.

Ο καγκελάριος δηλώνει πως όλα αυτά με τους φράχτες είναι λάθος δρόμος, εκφράζοντας την πεποίθησή του, όπως λέει, ότι κανείς δεν μπορεί να κλείσει τα σύνορα σε ανθρώπους που έχουν διανύσει με τα πόδια διαδρομή 2.000 χιλιομέτρων – και αυτή την απόσταση μόνον από την είσοδό τους σε έδαφος της ΕΕ – όπως επίσης είναι πεποίθησή του ότι η όλη συζήτηση αποπροσανατολίζει από το σημαντικό ερώτημα που είναι "τι πρέπει να γίνει ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια στην δική τους περιοχή".

Το προσφυγικό πρόβλημα μπορεί να λυθεί μόνον με επί τόπου δράση, στη Συρία, στους καταυλισμούς όπου ζουν οι άνθρωποι, στις περιοχές όπου κανείς πρέπει να φροντίσει ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να παραμείνουν εκεί, όπως επίσης στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, που σημαίνει διασφάλιση ασφάλειας ανάμεσα στην Τουρκία και στην Ελλάδα, εκτίμησε ο ίδιος.

Πρέπει να διασφαλιστούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, και αυτά είναι μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, είναι στην Ιταλία και σίγουρα δεν είναι στην Αυστρία, όπως επίσης δεν είναι μεταξύ Αυστρίας και Γερμανίας, επανέλαβε, συμπληρώνοντας πως ό,τι και αν λέγεται ή αν προτείνεται από κάποιον για το κατά πόσο ελέγχει καλύτερα, ή κατά πόσο μπορεί να ρυθμίσει την αναμονή των ανθρώπων που συνωστίζονται σε ουρές, όλα αυτά δεν έχουν να κάνουν τίποτε με προσφυγική πολιτική και με δραστικές λύσεις.

Ωστόσο, σημείωσε ο Φάιμαν, στη διαδικασία συνοριακής διεκπεραίωσης στη Γερμανία παρατηρείται ότι συνεχώς όλο και κάτι αλλάζει, αλλά και αυτό δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την ύψωση φρακτών, αδιάφορο επίσης από το τι γράφεται για αυτό.

Σύμφωνα με τον Αυστριακό καγκελάριο, όποιος πιστεύει ότι υπάρχει κάποια τεχνική λύση στην Αυστρία ή στα γερμανικά σύνορα, ώστε να έρχονται λιγότεροι άνθρωποι, αυτός εξαπατά, γιατί μια τέτοια τεχνική δεν έχει ακόμη εφευρεθεί και σε κάτι τέτοιο ο ίδιος, όπως τονίζει, αντιτάσσεται , άσχετα αν πρόκειται για κάποιους από το χώρο της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης, της δημοσιογραφίας, διότι αυτή η τεχνική λύση που να λύνει το προσφυγικό πρόβλημα ή να το αντιμετωπίζει συντεταγμένα, δεν υπάρχει ούτε στην Αυστρία, ούτε στη Γερμανία.

Όπως διευκρινίζει ο Αυστριακός καγκελάριος, δεν υπήρξε καν κάποια πρόταση από την υπουργό Εσωτερικών, απλώς της ζητήθηκε να εξετάσει ποιες διαδικασίες προτείνει, αλλά ανεξάρτητα από το τι θα προτείνει, αυτό δεν θα σημάνει ότι ο αριθμός των προσφύγων θα μειωθεί έστω και κατά έναν, είτε πρόκειται για τεχνικές δυνατότητες που θα τεθούν από κοινού με την Γερμανία για να γίνονται καλύτεροι έλεγχοι, είτε γίνονται δειγματοληπτικά καλύτερα από ό,τι έως τώρα, ωστόσο όλα αυτά δεν λύνουν το προσφυγικό πρόβλημα.

Ισπανία: 15 μετανάστες διασώθηκαν στη θάλασσα, 39 ακόμη αγνοούνται

Οι ισπανικές υπηρεσίες διάσωσης ανακοίνωσαν ότι διέσωσαν δεκαπέντε μετανάστες που είχαν επιβιβαστεί σε ένα μικρό πλεούμενο με προορισμό την Ισπανία που ναυάγησε, ενώ ακόμη 39 άνθρωποι αγνοούνται.

Μια μη κυβερνητική οργάνωση ενημέρωσε χθες Τετάρτη πως ένα πλεούμενο αναχώρησε τις πρώτες πρωινές ώρες από το Μαρόκο με προορισμό τις ισπανικές ακτές, σύμφωνα με μια ανακοίνωση των ισπανικών υπηρεσιών διάσωσης.

Το ναυάγιο εντοπίστηκε το μεσημέρι, περίπου 39 ναυτικά μίλια (72 χλμ.) ανοικτά των αρχών του Μαρόκου, από ένα αεροσκάφος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRONTEX).

Δεκατρείς άνδρες και δύο γυναίκες διασώθηκαν, καθώς είχαν γαντζωθεί στα συντρίμμια του πλεούμενου. Κατά τις μαρτυρίες τους, στο πλεούμενο επέβαιναν 54 άνθρωποι, κάτι που σημαίνει ότι οι αγνοούμενοι είναι 39. Οι ομάδες διάσωσης προσπαθούν να τους εντοπίσουν έχοντας κινητοποιήσει ελικόπτερα κι ένα πλοίο.

Η πλειονότητα των προσπαθειών εισόδου προσφύγων και μεταναστών στην Ισπανία γίνεται διά θαλάσσης, ενώ αρκετοί ακολουθούν τη χερσαία οδό, στους ισπανικούς θύλακες Θέουτα και Μελίγια στο Μαρόκο.

Το 2014 οι ισπανικές αρχές διέσωσαν 3.500 μετανάστες που επέβαιναν σε πλεούμενα. Ο αριθμός αυτός σηματοδότησε μια αύξησή τους κατά 55% από το 2013.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER