Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2015 16:51

Πέθανε ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ

Γράφτηκε από την

Πέθανε την Τρίτη στο Αμβούργο, σε ηλικία 96 ετών, ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ, όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπός του.

 

Διατέλεσε καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας από το 1974 έως το 1982.

Το τελευταίο διάστημα ο Χέλμουτ Σμιτ αντιμετώπιζε έντονα προβλήματα υγείας.

Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Die Welt, η κόρη του Σμιτ, Σουζάνα, ταξίδεψε στο Αμβούργο από τη Βρετανία, όπου ζει, για να δει τον πατέρα της.

Ο Χέλμουτ Σμιτ, μανιώδης καπνιστής, είχε ανακοινώσει μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι κόβει το τσιγάρο.

Ένας από τους σημαντικότερους γερμανούς πολιτικούς και ο πιο γνωστός μανιώδης καπνιστής της Γερμανίας, ο Σμιτ γεννήθηκε στο Αμβούργο το 1918.

Ιστορικό στέλεχος του SPD, πριν γίνει καγκελάριος είχε διατελέσει υπουργός Άμυνας και υπουργός Οικονομικών. 

Τον περασμένο Ιούνιο, μιλώντας στο ΑΠΕ, ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας είχε χαρακτηρίσει την έξοδο της Ελλάδας από την ΕΕ εξαιρετικά ανεπιθύμητη, προτείνοντας ένα επενδυτικό πρόγραμμα για την Ελλάδα με ταυτόχρονη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους της. 

Τα προβλήματα υγείας

Νωρίτερα, το μεσημέρι της Τρίτης, δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου ανέφεραν ότι η κατάσταση της υγείας του είχε σημειώσει δραματική επιδείνωση και οι θεράποντες ιατροί του δεν έδιναν πλέον ελπίδες, καθώς ο 96χρονος πρώην Καγκελάριος δεν ήταν πλέον σε θέση να επικοινωνήσει.

«Πρέπει ανά πάσα στιγμή να είμαστε έτοιμοι για όλα», είχε δηλώσει ο γιατρός του, Χάινερ Γκρέτεν.«Ούτε θέλει ούτε μπορεί πλέον», είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο καρδιολόγος του, ο Καρλ-Χάιντς Κουκ.

Ο Χέλμουτ Σμιτ υπεβλήθη τον Σεπτέμβριο σε επέμβαση για την αντιμετώπιση θρόμβου στο πόδι. Επέστρεψε με δική του επιθυμία στο σπίτι του στο Αμβούργο έπειτα από νοσηλεία δύο εβδομάδων.

Πηγή: tanea