Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2015 22:10

ΔΝΤ: Καμία ελάφρυνση λόγω προσφυγικού

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
ΔΝΤ: Καμία ελάφρυνση λόγω προσφυγικού

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν προτίθεται να βοηθήσει την Ελλάδα, το μεγαλύτερο θύμα της οξύτατης προσφυγικής κρίσης που δημιούργησε η Τουρκία, και δεν πρόκειται να πράξει ό,τι έκανε με την Ιορδανία, που αναγκάστηκε να φιλοξενήσει χιλιάδες πρόσφυγες ή τις αφρικανικές χώρες που επλήγησαν από τον ιό του Εμπολα.

Το Ταμείο είχε προχωρήσει σε ελάφρυνση των όρων του προγράμματος της Ιορδανίας και είχε προσφέρει οικονομική βοήθεια αλλά και «κούρεμα» χρέους στις αφρικανικές χώρες.

Ο εκπρόσωπος Τζέρι Ράις, απαντώντας σε απανωτές δημοσιογραφικές ερωτήσεις, παρέπεμψε το θέμα στις ...ελληνικές καλένδες.

Ρωτήσαμε συγκεκριμένα τα εξής:

Η κ. Λαγκάρντ δημοσίευσε ένα άρθρο χθες και έκανε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων.Τόνισε ότι οι χώρες που έχουν κάνει τα περισσότερα και έχουν καλωσορίσεις τους πρόσφυγες, πρέπει να επαινεθούν. Στο πλαίσιο αυτό, έφερε το παράδειγμα της Ιορδανίας, όπου οι δημοσιονομικοί στόχοι ρυθμίστηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα για την αντιμετώπιση των δημόσιων οικονομικών πιέσεων από την υποστήριξη των προσφύγων. Μήπως η κ. Λαγκάρντ σκοπεύει να ζητήσει από τους Ευρωπαίους να ελαφρύνουν το Ελληνικό Πρόγραμμα, να κάνουν κάποιες αλλαγές στο πρόγραμμα για να βοηθήσουν την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό, από τη στιγμή που έκανε το ίδιο, πριν από λίγους μήνες, με ορισμένες αφρικανικές χώρες που υπέφεραν από τον ιό του Έμπολα;

Ο κ. Ράις απάντησε λέγοντας τα εξής:

Οι συζητήσεις επί των πολιτικών συνεχίζονται, όπως γνωρίζετε έχουμε αποστολή στο έδαφος, συνεργάζονται με τους Ευρωπαίους εταίρους στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM ώστε να αξιολογήσουμε την πρόοδο στην εφαρμογή της πολιτικής και τις πιθανές χρηματοδοτικές ανάγκες υπό το πρόγραμμα αυτό. Θα περίμενα λοιπόν στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων να τεθούν θέματα επιπλέον δημοσιονομικής πίεσης που μπορεί να αντιμετωπίζει η χώρα και να συζητηθούν σε αυτό το γενικό πλαίσιο. Δεν έχω συγκεκριμένη γνώση... Το μπλογκ της διευθύντριας δεν αναφερόταν σε θέματα συγκεκριμένων χωρών, και το παράδειγμα της Ιορδανίας δόθηκε καθώς το ΔΝΤ μπόρεσε να βοηθήσει με τη δημοσιονομική ευελιξία και το δημοσιονομικό πρόγραμμα, με δεδομένο τον πολύ μεγάλο αριθμό προσφύγων που δέχεται η χώρα.

Στη συνέχεια έγινε ο παρακάτω διάλογος μεταξύ του κ. Ράις και των διαπιστευμένων δημοσιογράφων:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σκέφτεστε ως αποτέλεσμα του μεταναστευτικού να προσφέρετε επιπλέον χρηματοδότηση ή ελάφρυνση των δημοσιονομικών στόχων;

Τζέρυ Ράϊς: Θα περίμενα το θέμα να τεθεί στο πλαίσιο των ευρύτερων συζητήσεων, δεν έχω κάποια συγκεκριμένη γνώση αλλά θα φανταζόμουν ότι θα ήταν ένα θέμα στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων.

ΕΡΩΤΗΣΗ: ‘Εχετε κάποια αξιολόγηση των επιπτώσεων της κρίσης στα δημόσια οικονομικά και τον προϋπολογισμό;

Τζ. Ράϊς: Οχι, δεν έχω αυτή την πληροφόρηση ακόμη.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Το χρέος έχει αρχίσει να συζητείται;

Τζ. Ράϊς: Θα περίμενα να είναι ένα ζήτημα στις ευρύτερες συζητήσεις, στο πλαίσιο αυτό θα φανταζόμουν ότι το ευρύτερο θέμα θα τεθεί στην αποστολή.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα συζητηθεί το μεταναστευτικό στο G20;

Τζ. Ράϊς:Το ευρύτερο θέμα του μεταναστευτικού θα συζητηθεί στο G20, είναι φλέγον ζήτημα και στο μυαλό όλων. Δεν έχω γνώση για κάποια συγκεκριμένη συζήτηση σχετικά με την Ελλάδα και το θέμα στο G20.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η κυρία Λαγκάρντ θα θέσει το θέμα;

Τζ. Ράϊς:Δεν έχω γνώση κάποιας συγκεκριμένης συζήτησης για την Ελλάδα στο G20, στην ατζέντα του, αλλά στο περιθώριο όπως γνωρίζετε λαμβάνουν χώρα και άλλες συναντήσεις – αλλά δεν έχω γνώση μίας συγκεκριμένης συνάντησης για την Ελλάδα.

ΕΡΩΤΗΣΗ:Γιατί δεν κάνει όμως κάτι το ΔΝΤ για την Ελλάδα λόγω της προσφυγικής κρίσης;

Τζ. Ράϊς:Δεν έχουμε μία αξιολόγηση της οικονομικής ή δημοσιονομικής επίπτωσης της προσφυγικής κατάστασης στην Ελλάδα, δεν μπορώ λοιπόν να σας πω κάτι πάνω σε αυτό.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Με δεδομένο ότι οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών είναι χαμηλότερες, μπορεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα να είναι χαμηλότερη από τους αρχικούς υπολογισμούς;

Τζ. Ράϊς: Λαμβάνουμε υπόψη τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των τραπεζών από την ΕΚΤ, όπως είπα έχουμε την αποστολή μας στην Ελλάδα και θα συζητήσουμε τις επιπτώσεις τους επί των πολιτικών... Δεν θα ήθελα να κάνω υπόθεση.  

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER