Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2015 20:06

Standard & Poors: Δεν θα αναβαθμίσει τις ελληνικές τράπεζες όσο ισχύουν τα capital controls

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Standard & Poors: Δεν θα αναβαθμίσει τις ελληνικές τράπεζες όσο ισχύουν τα capital controls

Δεν πρόκειται να προχωρήσει στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής διαβάθμισης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Εθνική, Πειραιώς, Αlpha και Eurobank) από την κατηγορία D (Default) o οίκος αξιολόγησης Standard & Poors), παρά την επιτυχή ανακεφαλαιοποίησή τους.

Όπως επισημαίνει στην έκθεσή του που δημοσιοποιήθηκε, πριν από λίγο, παρόλο που με τις αυξήσεις κεφαλαίου, οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης, βελτιώνεται η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, ο οίκος αξιολόγησης δεν πρόκειται να προχωρήσει στην αναβάθμισή τους για όσο καιρό βρίσκονται σε ισχύ οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων.

H S&P εκτιμά ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν πρόσθετες προβλέψεις 2 έως 4 δισ. ευρώ από εκείνες που έχουν προκύψει από το βασικό σενάριο των stress tests. Παραγνωρίζοντας, ωστόσο ότι και οι 4 τράπεζες οφείλουν και θα καλύψουν τα κεφάλαια που έχουν προκύψει από το δυσμενές σενάριο (σ.σ. 14 δισ. ευρώ), τα οποία, μάλιστα, υπερβαίνουν κατά 10 δισ. ευρώ το κεφαλαιακό έλλειμμα που έχει προκύψει στο βασικό σενάριο (περίπου 4 δισ. ευρώ).

Σε γενικές γραμμές, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι οι 4 τράπεζες θα ωφεληθούν από τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης. Ωστόσο, θεωρεί ότι τα μέτρα που λαμβάνουν οι τράπεζες είναι ικανά, για να απορροφήσουν τις όποιες απώλειες θα έχουν οι τράπεζες μόνο σε ένα χρονικό βάθος 12 έως 18 μηνών, χωρίς να απαιτηθούν πρόσθετα κεφάλαια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER