Πέμπτη, 03 Δεκεμβρίου 2015 20:26

Βέλγιο: Κίνδυνο διάσπασης της ΕΕ βλέπει ο Μισέλ Μπαρνιέ

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Βέλγιο: Κίνδυνο διάσπασης της ΕΕ βλέπει ο Μισέλ Μπαρνιέ

Ο πρώην Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών και νυν Ειδικός Σύμβουλος Αμυντικής Πολιτικής στον Πρόεδρο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε ότι βλέπει ένα σοβαρό κίνδυνο διάσπασης της ΕΕ, μιλώντας σε συνέδριο που οργανώθηκε από το Centre International de Formation Européenne.

 

Ερωτηθείς από την ιστοσελίδα EurActiv, πώς σχολιάζει το γεγονός ότι οι ηγέτες της ΕΕ συναντιούνται όλο και πιο συχνά και παίρνουν αποφάσεις που δεν εφαρμόζουν, ο Μπαρνιέ σημείωσε ότι «έχουμε φτάσει στη στιγμή της αλήθειας για το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Όχι μόνο έχουμε επίγνωση της αποσταθεροποίησης της Ευρώπης, αλλά και του κινδύνου διάσπασής της».

«Παρατηρώ, όπως και εσείς, την επίδραση των αλληλένδετων κρίσεων. Από τη μία πλευρά η οικονομική κρίση, η οποία σκότωσε την ανάπτυξη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, και από την οποία δεν έχουμε συνέλθει ακόμη αν και ευτυχώς αρκετά ορισμένες χώρες βρίσκονται σε καλύτερη θέση. Από την άλλη πλευρά, η οικολογική κρίση, η οποία προκαλεί προβλήματα στην Αφρική και τις μετακινήσεις των προσφύγων. Και φυσικά οι πόλεμοι, στη Συρία, στο Ιράκ, στη Λιβύη, οι οποίοι προκαλούν μεταναστευτικές ροές που δεν είμαστε σε θέση να ελέγχουμε ή να δεχθούμε. Όλα αυτά δημιουργούν μια εσωτερική κατάσταση σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μια αντιπαράθεση», είπε ο Μ. Μπαρνιέ.

Ο πρώην Επίτροπος αναφέρθηκε συγκεκριμένα και στη χώρα του τη Γαλλία, όπου το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν αναμένεται να λάβει ποσοστό 25-30% στις περιφερειακές εκλογές της Κυριακής (6 Δεκεμβρίου), χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «ανησυχητική». «Και σε πολλές χώρες βλέπουμε την άνοδο των λαϊκιστικών κινημάτων, τα οποία είναι αντιευρωπαϊκά, υπέρ του προστατευτισμού, σε αντίθεση με την ενιαία αγορά, και υποστηρίζουν την επιστροφή της χώρας στο εθνικό επίπεδο ή ακόμα και στον εθνικισμό», είπε.

Τέλος, ο Μ. Μπαρνιέ εξέφρασε τη λύπη του για την έλλειψη κοινού ευρωπαϊκού πνεύματος μεταξύ των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, και δήλωσε ότι θα έπρεπε να υπάρχει ένα κοινό έδαφος στα τρία ή τέσσερα μεγάλα θέματα, που η Ευρώπη θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη σήμερα:

«Αρχίσαμε να κάνουμε αυτό με τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, περιλαμβανομένης της Τραπεζικής Ένωσης, για να αποφύγουμε περαιτέρω κρίσεις. Θα μπορούσαμε να το κάνουμε και με τη διαχείριση των κοινών μας συνόρων. Για να εμβαθύνουμε στο Σένγκεν, όχι να το διαλύσουμε. Και για να καταστήσουμε το Σένγκεν λειτουργικό. Αυτό απαιτεί μια κοινή και κοινοτική διαχείριση των συνόρων. Και επίσης κοινή κυριαρχία», κατέληξε.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER