Πέμπτη, 04 Φεβρουαρίου 2016 19:48

25,1 εκατ ευρώ θα δώσει η Ελλάδα στην Τουρκία για τους πρόσφυγες

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
25,1 εκατ ευρώ θα δώσει η Ελλάδα στην Τουρκία για τους πρόσφυγες

Σε 25,1 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται η συνδρομή της Ελλάδας στο πακέτο βοήθειας συνολικού ύψους 3 δις ευρώ της ΕΕ, ως “ανθρωπιστική στήριξη” για τους πρόσφυγες στην Τουρκία.

Οι χώρες της ΕΕ ενέκριναν χθες την παροχή της οικονομικής βοήθειας των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Τουρκία, προκειμένου να ανακοπούν οι προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη. Η βοήθεια αυτή “θα παρασχεθεί απευθείας στους πρόσφυγες, για την παροχή παιδείας, υγειονομικών υπηρεσιών και τροφίμων”, επισημαίνει με ανακοίνωσή του το Συμβούλιο της ΕΕ. Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η χθεσινή συμφωνία θέτει ουσιαστικά σε εφαρμογή τη δέσμευση των Ευρωπαίων ηγετών της 29ης Νοεμβρίου, για παροχή βοήθειας ύψους 3 δις. ευρώ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα οι ανθρωπιστικές ανάγκες των προσφύγων στην Τουρκία. Υπενθυμίζεται ότι 1 δις ευρώ θα παρασχεθεί από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και τα υπόλοιπα 2 δις ευρώ από τις συνεισφορές των κρατών-μελών.

Η Γερμανία συνδράμει στο πακέτο βοήθειας με το μεγαλύτερο ποσό, ύψους 427,5 εκατομμυρίων ευρώ. Ακολουθεί η Μ. Βρετανία με την παροχή 327,6 εκατομμυρίων ευρώ, η Γαλλία με 309,2 εκατομμύρια ευρώ, η Ιταλία με 224,9 εκατομμύρια και η Ισπανία με 152,8 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Συμβούλιο της ΕΕ.

Σημειώνεται ότι η αρχική πρόταση της Επιτροπής ήταν να παρασχεθούν για τους πρόσφυγες στην Τουρκία μόνο 500 εκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και τα υπόλοιπα από τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Λόγω όμως ενστάσεων που προέβαλαν αρκετά κράτη-μέλη, η Επιτροπή αύξησε το ποσό χρηματοδότησης από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό στο 1 δις. ευρώ. “Το 1 δισεκατομμύριο θα προέλθει από τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Πρόκειται για το διπλάσιο ποσό από αυτό που σχεδιαζόταν αρχικά να δοθεί, βάσει της συμφωνίας του Νοεμβρίου. Τα υπόλοιπα θα δοθούν από τις 28 χώρες μέλη”, δήλωσε ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν.  

 FRONTEX: "Κανένα κράτος δεν θα μπορούσε μόνο του να αντέξει αύξηση των προσφύγων όπως αυτή στην Ελλαδα"

Κανένα κράτος μέλος της ΕΕ δεν θα μπορούσε από μόνο του να αντιμετωπίσει μία 18πλάσια αύξηση του αριθμού των παράνομων αφίξεων στο έδαφός του, δηλωσε ο επικεφαλής της FRONTEX Φράνκο Λέτζερι κατά τη διάρκεια ακρόασής του στο βελγικό κοινοβούλιο για την προσφυγική κρίση.

Ο Λέτζερι ανέφερε ταυτόχρονα ότι δεν θα πρέπει να αγνοηθεί και το γεγονός ότι η Ελλάδα την άνοιξη του 2015 βρισκόταν παράλληλα και σε κατάσταση οικονομικής κρίσης, ήταν, δηλαδή, αντιμέτωπη την ίδια στιγμή με δύο κρίσεις.

Η προσφυγική κρίση απασχολεί εξάλλου εκτενώς και σήμερα τον βελγικό Τύπο.

«Η κρίση της ΕΕ είναι σοβαρή» αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα Le Soir, επιχειρώντας να αναλύσει το πώς οδηγήθηκε στο σημείο αυτό η Ευρώπη και θέτοντας το ερώτημα για το κατά πόσο τελικά ευθύνονται οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι για την κρίση που διέρχονται οι κοινωνίες τους και όχι οι προσφυγικές ροές, όπως τείνει να πιστεύει η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη. Αναφορικά με την Ελλάδα και την επικείμενη παράταση των συνοριακών ελέγχων εξαιτίας των ελληνικών ελλείψεων και σε συνδυασμό με την προσπάθεια θωράκισης των συνόρων της Ελλάδος με την ΠΓΔΜ η εφημερίδα επισημαίνει ότι μοιάζει πολύ με προσπάθεια απομόνωσης της χώρας με στόχο να παραμείνουν εκεί οι μετανάστες, παρόλο που αυτή η ερμηνεία αντικρούεται από όλους σχεδόν στην Επιτροπή, αρχής γενομένης από τον πρόεδρό της.

Δύο σκάφη και προσωπικό στέλνει το Βερολίνο στην Ελλάδα

Δύο σκάφη της γερμανικής αστυνομίας και σταδιακά ως 100 υπάλληλοι θα σταλούν από την 1η Μαρτίου στην Ελλάδα από την γερμανική κυβέρνηση, προκειμένου να υποστηριχθούν οι προσπάθειες φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ, ζητώντας ταυτόχρονα μεγαλύτερη κινητοποίηση από την ελληνική πλευρά.

Η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη λόγω της γεωγραφικής της θέσης, και γι’ αυτό αξίζει την στήριξη της Ευρώπης, δήλωσε ο κ. Ντε Μεζιέρ μιλώντας σε εφημερίδες του Ομίλου RND και πρόσθεσε: «Επί της αρχής δεν ζητάμε πολλά, όταν ζητάμε να τηρούν όλοι οι συμμετέχοντες τις συμφωνίες και την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία. Με βάση αυτά θα πρέπει να κριθεί και η συνεισφορά από την Ελλάδα (...) Η Ευρώπη πρέπει να μπορεί να βασιστεί σε αυτή την ελληνική συνεισφορά. Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα θα μπορέσει τότε να βασιστεί στην Ευρώπη».

Ο κ. Ντε Μεζιέρ ζήτησε όμως περισσότερη στήριξη και από τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, αναφερόμενος στην ανάγκη ενίσχυσης των προσπαθειών για την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, με την διάθεση, ειδικά, περισσότερου προσωπικού στην FRONTEX. «Η αλληλεγγύη δεν πρέπει να προσανατολίζεται στο μέτρο του πόσο αφορά τον καθένα μόνο του», τόνισε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER