Πέμπτη, 04 Φεβρουαρίου 2016 20:02

Η διεθνής κοινότητα υπόσχεται 11 δισεκ. δολάρια για τη στήριξη των Σύρων

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Η διεθνής κοινότητα υπόσχεται 11 δισεκ. δολάρια για τη στήριξη των Σύρων

Οι χώρες και οι οργανισμοί που συμμετείχαν σήμερα στο Λονδίνο στη διεθνή διάσκεψη των δωρητών για τη Συρία δεσμεύτηκαν να παράσχουν 11 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2020 προκειμένου να βοηθήσουν τους Σύρους πολίτες.

"Στη σημερινή διάσκεψη συγκεντρώθηκε το μεγαλύτερο ποσό που έχει μαζευτεί ποτέ σε μία ημέρα για την αντιμετώπιση μιας ανθρωπιστικής κρίσης", είπε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. "Αυτό που επιτεύχθηκε σήμερα δεν είναι μια λύση στην κρίση. Χρειάζεται ακόμη να δούμε την πολιτική μετάβαση", συνέχισε.

"Όμως με τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν σήμερα, το μήνυμά μας προς τον συριακό λαό και την περιοχή είναι σαφές: θα σταθούμε στο πλευρό σας και θα σας στηρίξουμε για όσο διάστημα χρειαστεί", υπογράμμισε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Ο Κάμερον είπε ότι οι δωρητές υποσχέθηκαν να δώσουν 6 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος και άλλα 5 δισεκ. μέχρι το 2020.

Με τα ποσά που θα αποδεσμευτούν θα δημιουργηθούν μέχρι το 2018 1,1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας για τους Σύρους πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής τους στις χώρες που γειτονεύουν με τη Συρία, σύμφωνα με την τελική ανακοίνωση της διάσκεψης.

Υπολογίζεται ότι λόγω του πολέμου στη Συρία 4,6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες (Ιορδανία, Λίβανος, Τουρκία, Ιράκ και Αίγυπτος) ενώ εκατοντάδες χιλιάδες προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη, συχνά ρισκάροντας την ίδια τη ζωή τους.

Μέρκελ: «Εμπορικά προνόμια» στις χώρες που φιλοξενούν περισσότερους μετανάστες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνει ό,τι μπορεί για να βελτιώσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τις εξαγωγές από τις χώρες που σηκώνουν το μεγαλύτερο μέρος βάρος στην κρίση που έχει δημιουργήσει η μαζική έξοδος προσφύγων από τη Συρία, περιλαμβανομένης της θέσπισης εμπορικών προνομίων, διαβεβαίωσε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ από το Λονδίνο, όπου συμμετείχε στη σύνοδο των διεθνών δωρητών.

«Η ΕΕ θα κάνει τα πάντα προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες για τις εξαγωγές των χωρών αυτών, και αυτό συμπεριλαμβάνει την εξέταση εμπορικών προτιμησιακών σχέσεων», ανέφερε η Μέρκελ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο τέλος της συνόδου των δωρητριών χωρών.

Έκανε τη δήλωση αυτή αφού η Τουρκία, η Ιορδανία και ο Λίβανος, τρία κράτη που έχουν υποδεχθεί τη συντριπτική πλειονότητα των 4 εκατ. Σύρων προσφύγων, συμφώνησαν να λάβουν μέτρα ώστε να προσφέρουν στους νεοαφιχθέντες πρόσβαση στα συστήματα παιδείας τους και στις αγορές εργασίας τους.

Σε δηλώσεις του στη σύνοδο, ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν επισήμανε ότι στη σύνοδο εξασφαλίστηκαν δεσμεύσεις για ένα ποσό 11 δισεκ. δολαρίων, το υψηλότερο που έχει συγκεντρωθεί ποτέ μέσα σε μία ημέρα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER