Πέμπτη, 04 Φεβρουαρίου 2016 21:46

"Καμπανάκι" Λαγκάρντ προς Αθήνα και εταίρους για ασφαλιστικό και χρέος

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
"Καμπανάκι" Λαγκάρντ προς Αθήνα και εταίρους για ασφαλιστικό και χρέος

Σε μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους θα πρέπει να προχωρήσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας στην περίπτωση που η ασφαλιστική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα δεν προχωρήσει στο αναγκαίο βάθος. Αυτό επεσήμανε η γενική διευθύντρια στου Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρ. Λαγκάρντ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο διαδικτυακής συνέντευξης που παραχώρησε.

"Πάντα έλεγα ότι το Ελληνικό πρόγραμμα πρέπει να στηρίζεται σε δύο «πυλώνες» - ο ένας είναι αυτός των σημαντικών μεταρρυθμίσεων και ο άλλος αυτός της ελάφρυνσης του χρέους", ανέφερε η διευθύντρια του ΔΝΤ.

«Επιμένουμε σε αυτή την άποψη: Σημαντική μεταρρύθμιση, ελάφρυνση χρέους», ανέφερε. «Εάν η ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν μπορεί να είναι τόσο σημαντική, ουσιαστική και βαθιά όσο χρειάζεται, αυτό θα σημάνει περισσότερη ελάφρυνση χρέους από την άλλη πλευρά. Αλλά, εξίσου, καμία ελάφρυνση χρέους, όσο μεγάλη και αν είναι, δεν μπορεί να καταστήσει το ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο» τόνισε η κ. Λαγκάρντ και έδωσε ένα παράδειγμα: «Για να είναι η χρηματοδότηση του συνταξιοδοτικού συστήματος στην Ελλάδα ισοσκελισμένη, κάθε χρόνο ο προϋπολογισμός θα πρέπει να διαθέτει 10% του ΑΕΠ στο συνταξιοδοτικό σύστημα. Αυτό δεν είναι βιώσιμο, ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 2.5% του ΑΕΠ. Το 10% δεν είναι βιώσιμο».

«Οπότε, πρέπει όλα [τα νούμερα] να βγαίνουν και το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να είναι βιώσιμο μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, και αυτό επιβάλλει να λαμβάνονται τώρα μέτρα που θα έχουν διάρκεια για να το καταστήσουν βιώσιμο».

«Θέλω να πω, πραγματικά δεν μου αρέσει όταν μας παρουσιάζουν ως το δρακόντειο, τρομερό ΔΝΤ διότι δεν θέλουμε δρακόντεια οικονομικά μέτρα να εφαρμόζονται στην Ελλάδα, που έχει υποστεί τόσες θυσίες. Πάντα λέγαμε ότι η οικονομική προσαρμογή δεν πρέπει να είναι υπερβολική, ώστε η οικονομία να συνεχίσει να λειτουργεί και τελικά να αυξηθεί. Αλλά τα νούμερα πρέπει να βγαίνουν, το ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να μεταρρυθμιστεί, το σύστημα είσπραξης φόρων πρέπει να βελτιωθεί ώστε να υπάρχουν έσοδα, η [φόρο-] διαφυγή να σταματήσει και η ελάφρυνση του χρέους από τους άλλους Ευρωπαίους θα πρέπει να συνοδεύει αυτή τη διαδικασία» επισήμανε η κ Λαγκάρντ και υπογράμμισε πως «θα δώσουμε μεγάλη προσοχή στην βιωσιμότητα των μεταρρυθμίσεων, στο γεγονός ότι πρέπει να βγαίνουν τα νούμερα, και στο γεγονός ότι πρέπει να στηρίζεται σε δύο πυλώνες».

«Αυτή θα είναι η πυξίδα μας για την Ελλάδα - θέλουμε αυτή ή χώρα να επιτύχει στο τέλος της ημέρας αλλά πρέπει να επιτύχει στην πραγματική ζωή, και όχι στα χαρτιά» τόνισε η διευθύντρια του ΔΝΤ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER