Σάββατο, 06 Φεβρουαρίου 2016 11:35

Fitch: Αναβάθμισε την αξιολόγηση της Ιρλανδίας σε «Α»

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Fitch: Αναβάθμισε την αξιολόγηση της Ιρλανδίας σε «Α»

Η κίνηση του οίκου είναι σχετικά ασυνήθιστη για μια χώρα εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας και ενδέχεται να ενισχύσει τα κυβερνητικά κόμματα.

Κατά μία βαθμίδα αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ιρλανδίας, από «A-» σε «Α», με σταθερή προοπτική, ο οίκος αξιολόγησης Fitch διαπιστώνοντας «σθεναρή ανάπτυξη» της ιρλανδικής οικονομίας και «επάνοδο σε δημοσιονομικό πλεόνασμα».

Η κίνηση του οίκου είναι σχετικά ασυνήθιστη για μια χώρα εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας και ενδέχεται να ενισχύσει τα κυβερνητικά κόμματα.

«Η ιρλανδική οικονομία συνέχισε να αναπτύσσεται με αδιάλειπτο ρυθμό», κατά «σχεδόν 7% του ΑΕΠ τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2015», ένα ποσοστό το οποίο «είναι το πιο υψηλό μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών», ανέφερε ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας σε σχετική ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με τον οίκο, ο λόγος δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ ανερχόταν στο 96,6% στα τέλη της περασμένης χρονιάς — η Fitch προέβλεπε προηγουμένως ότι θα κυμαινόταν περί το 105% — υποχωρώντας αισθητά από το ιστορικό υψηλό του, το 120% του 2012. Ο λόγος δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ στην Ιρλανδία μπορεί να μειωθεί ακόμη και στο 70% ως το 2024, σύμφωνα με τον οίκο.

Πέρυσι η Ιρλανδία επωφελήθηκε από τις ευνοϊκές συνθήκες για τις εμπορικές της συναλλαγές, ανέφερε ο οίκος, που εκτιμά πως το 2016 η βελτίωση «της αγοράς εργασίας», δηλαδή η αύξηση της απασχόλησης, και «η αύξηση της κατανάλωσης των νοικοκυριών» θα υποστηρίξουν τη «δυναμική εγχώρια ζήτηση». H Fitch προβλέπει ανάπτυξη περίπου 4% φέτος στην Ιρλανδία, από 2,4% προηγουμένως.

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Έντα Κένι προκήρυξε εκλογές την 26η Φεβρουαρίου την Τετάρτη, και η προεκλογική εκστρατεία αναμένεται να είναι σκληρή, με τον διάλογο να μονοπωλείται από τα θέματα της οικονομίας.

Πηγή: protothema.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER