Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2016 21:08

Γαλλία: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο Ολάντ

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Γαλλία: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο Ολάντ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ προχώρησε σήμερα σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2017.

Ο πρώην πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών, αντικαθιστώντας τον Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος αναλαμβάνει να ηγηθεί του Συνταγματικού Συμβουλίου (το συνταγματικό δικαστήριο της Γαλλίας).

Η επικεφαλής του κόμματος των Πρασίνων Εμανουέλ Κος αναλαμβάνει υπουργός Στέγασης, κάτι που δείχνει ότι ο Ολάντ επιδίωξε μια ευρύτερη συσπείρωση και πέραν του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ενόψει των προεδρικών εκλογών. Δύο μέλη των Πρασίνων επίσης αναλαμβάνουν θέσεις υφυπουργών.

Ο Μανουέλ Βαλς διατήρησε τον θώκο του πρωθυπουργού, ο Μισέλ Σαπέν αυτόν του υπουργού Οικονομικών και ο Εμανουέλ Μακρόν το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Οικονομίας.

Ο επικεφαλής του μικρού Αριστερού Ριζοσπαστικού Κόμματος Ζαν-Μισέλ Μπελέ αναλαμβάνει υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αντικαθιστώντας ένα στέλεχος του κόμματός του που διατηρούσε ως σήμερα τον θώκο αυτό.

Έκπληξη χαρακτηρίστηκε ο διορισμός του 66χρονου Ερό, του πρώην πρωθυπουργού (2012-2014), στην ηγεσία της γαλλικής διπλωματίας, ο οποίος φέρεται να προτιμήθηκε έναντι της Σεγκολέν Ρουαγιάλ, υπουργού Οικολογίας, πρώην υποψήφιας των Σοσιαλιστών για την προεδρία (2007) και πρώην συντρόφου του Ολάντ, η οποία σύμφωνα με τις φήμες ήταν το φαβορί για να αναλάβει το ΥΠΕΞ.

Το να αναλαμβάνει το Κε ντ' Ορσέ ένας πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης δεν είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά: αυτό είχε συμβεί και με τον Φαμπιούς, τον νεότερο στα χρονικά πρωθυπουργό της Γαλλίας (1984-1986), και πριν από αυτό με τον Αλέν Ζιπέ, υπουργό Εξωτερικών του Νικολά Σαρκοζί (2011-2012) πάνω από μια δεκαετία μετά τη θητεία του στον θώκο του πρωθυπουργού υπό τον Ζακ Σιράκ (1995-1887).

Παραδόξως ο γερμανόφωνος Ερό επιστρέφει σε μια κυβέρνηση υπό τον Μανουέλ Βαλς, τον άλλοτε υπουργό Εσωτερικών του, ο οποίος είχε συμβάλει στην εκδίωξή του από τον θώκο του πρωθυπουργού την άνοιξη του 2014.

Βαλς: "Η νέα κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις"

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς υπογράμμισε μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης ότι η προώθηση μεταρρυθμίσεων θα συνεχιστεί ως την ολοκλήρωση της θητείας του προέδρου Φρανσουά Ολάντ, το 2017.

Ο Βαλς επισήμανε ότι η νέα κυβέρνηση που σχημάτισε ο Ολάντ, στο πλαίσιο των προσπαθειών του να ενισχύσει τη δημοτικότητά του, διαθέτει εμπειρία, σταθερότητα και ευρύτερη απήχηση στους πολίτες, καθώς τρία από τα μέλη της ανήκουν στο κόμμα των Πρασίνων.

Ο κυβερνητικός ανασχηματισμός, που αναμενόταν εδώ και μήνες, επιδεικνύει την πρόθεση του Ολάντ να προχωρήσει σε μια «ανανέωση» του σχήματος με «ευρύτερα ερείσματα» στην κοινωνία, επέμεινε ο Βαλς.

Διευρυμένη απήχηση έχει η νέα κυβέρνηση

Μεγαλύτερη και με διευρυμένη εκλογική βάση είναι η νέα γαλλική κυβέρνηση υπό τον Μανουέλ Βαλς. Η νέα κυβέρνηση έχει 18 υπουργεία, έναντι 15 της προηγούμενης και 20 υφυπουργεία, έναντι 16.

Η επιστροφή του πρώην πρωθυπουργού Ζαν-Μαρκ Ερό, η είσοδος στην κυβέρνηση τριών οικολόγων και ιδιαίτερα της Εμανουέλ Κος, επικεφαλής του κινήματος Ευρώπη - Οικολογία - Πράσινοι (Europe-écologie les Verts), αλλά και η αποχώρηση της υπουργού Πολιτισμού Φλερ Πελερέν, είναι οι αλλαγές στις οποίες επικεντρώθηκε το ενδιαφέρον.

Παράλληλα, ο Φρανσουά Ολάντ διατήρησε ανέπαφο τον λεγόμενο σκληρό πυρήνα των υπουργών του, μαζί με τους οποίους έχει διαμορφώσει τις κεντρικές πολιτικές του: στις θέσεις τους παρέμειναν ο Εμανουέλ Μακρόν (Οικονομίας), ο Μισέλ Σαπέν (Οικονομικών), η Μαρισόλ Τουρέν (Υγείας), ο Μπερνάρ Καζνέβ (Εσωτερικών) και ο Ζαν-Ιβ Λε Μπριάν (Άμυνας).

Το άνοιγμα στην εκλογική βάση επιβεβαιώνεται και από την υπουργοποίηση του επικεφαλής του κόμματος των «Ριζοσπαστών της Αριστεράς» Ζαν-Μισέλ Μπελέ, στο υπουργείο Χωροταξίας και Τοπικών Κοινοτήτων.

Με το άνοιγμα στη βάση και τη διατήρηση του σκληρού πυρήνα, φαίνεται πως ο Φρανσουά Ολάντ ετοιμάζεται να δώσει τη μάχη για τις προεδρικές εκλογές του 2017, στέλνοντας το μήνυμα στους νεοαφιχθέντες, ότι η γραμμή είναι μια και η πλεύση παραμένει η ίδια.

Η ανακοίνωση της τοποθέτησης του πρώην πρωθυπουργού Ζαν-Μαρκ Ερό στο υπουργείο Εξωτερικών, μετά την αποχώρηση του Λοράν Φαμπιούς, δεν προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη. Επανειλημμένα, ο ίδιος είχε εκφράσει την επιθυμία του για το εν λόγω υπουργείο, η δε επιστροφή του θεωρείται σινιάλο του Φρανσουά Ολάντ προς τους δυσαρεστημένους της αριστερής πτέρυγας της πλειοψηφίας του.

Παράλληλα ο Ερό, γνωστός για τις στενές του σχέσεις με την Γερμανία, μπορεί να διαδραματίσει θετικό ρόλο για τις γαλλογερμανικές σχέσεις.

Αντίθετα, η είσοδος στην κυβέρνηση της επικεφαλής των οικολόγων Εμανουέλ Κος με το υπουργείο Στέγασης, χαρακτηρίστηκε αληθινή έκπληξη. Επανειλημμένα, αλλά και με χθεσινή του ανακοίνωση, το κόμμα της είχε απορρίψει κάθε συμμετοχή εάν δεν προϋπήρχε πολιτική συμφωνία. Κατά δημοσιογραφικές εκτιμήσεις και πληροφορίες, η ίδια προχώρησε σε μυστική συμφωνία με τον πρόεδρο, χωρίς να έχει το πράσινο φως από το κόμμα. Με ανάρτησή της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, μετά το διορισμό της η Κος τόνισε: «Με τιμά η εμπιστοσύνη του προέδρου, είμαι ευτυχής να συνεχίσω στην κυβέρνηση τη δέσμευσή μου για μια οικολογία μέσα από τη δράση». Με επιστολή της στα μέλη του κόμματος ανακοίνωσε την παραίτησή της.

Ορισμένοι αναρωτιόνται κατά πόσο με την ενέργειά της έβαλε «ταφόπλακα» στο κόμμα Ευρώπη - Οικολόγοι - Πράσινοι.

Άλλοι, περιμένουν να δουν πως θα συμβιβαστούν ο Ερό, ο οποίος επιδιώκει να κατασκευαστεί ένα αεροδρόμιο στην εκλογική του περιφέρεια στην Νάντη (Notre Dame de Landes), και οι Οικολόγοι, οι οποίοι έχουν οργανώσει την τελευταία διετία μεγάλες διαδηλώσεις και προβάλλουν σθεναρή αντίσταση, υποστηριζόμενοι από τους αγρότες της περιοχής.

Έγινε μια προσπάθεια για ισότητα στην κυβέρνηση – 19 γυναίκες, 19 άνδρες – χωρίς όμως αυτό να σημαίνει και ισοδυναμία, αφού όλα τα σημαντικά υπουργεία είναι στα χέρια των ανδρών, και μόνο η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, που παρέμεινε στο υπουργείο Περιβάλλοντος, παρέμεινε σε έναν σημαντικό υπουργικό θώκο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER