Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2016 22:27

Eurogroup: Εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν το Καθολικό Πάσχα

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Eurogroup: Εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν το Καθολικό Πάσχα

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε σήμερα καλή τη συνεργασία που είχαν στην Αθηνά οι θεσμικοί εκπρόσωποι των δανειστών και η ελληνική πλευρά, τονίζοντας πως επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος.

Ταυτόχρονα όμως επισήμανε ότι οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν, κυρίως σε τομείς όπως το συνταξιοδοτικό, ο κρατικός προϋπολογισμός και η έναρξη της λειτουργίας του Ταμείου ιδιωτικοποιήσεων.

Από πλευράς του ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε ότι αν συνεχιστεί η σημερινή δυναμική, η επιστροφή στην ανάπτυξη για την ελληνική οικονομία θα επιτευχθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2016. Ανέφερε επίσης ότι στόχος είναι η επιστροφή των τεχνοκρατών της Επιτροπής στην Αθήνα τις ερχόμενες ημέρες και η επίτευξη συμφωνίας τις ερχόμενες εβδομάδες. Αναγνώρισε ότι οι διαβουλεύσεις αφορούν “δύσκολες μεταρρυθμίσεις σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο" όπως το συνταξιοδοτικό, επισήμανε όμως ότι η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών είναι “αναγκαία” και πως οι καθυστερήσεις δε θα κάνουν “ευκολότερες” τις μεταρρυθμίσεις.

Ο Γάλλος Επίτροπος τόνισε επίσης ότι η πρόσφατη αναχώρηση των θεσμικών εκπροσώπων των δανειστών από την Αθήνα δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ότι συνιστά πρόβλημα και ότι στόχος είναι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του νέου ελληνικού προγράμματος πριν το Πάσχα των Καθολικών.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλιγκ σημείωσε και αυτός την καλή συνεργασία των ελληνικών αρχών με τους εκπροσώπους των δανειστών, επισημαίνοντας μάλιστα ότι η βελτίωση αναγνωρίζεται πλέον και από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Ως προς το θέμα της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας και γενικότερα της επάρκειας των κρατικών εσόδων ο Ρέγκλιγκ εμφανίστηκε σε γενικές γραμμές καθησυχαστικός. υπογραμμίζοντας την πρόοδο που έχει επιτευχθεί.

Τέλος, ο πρόεδρος της Ευρωομάδας, Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι το θέμα της "αποπολιτικοποίησης" της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, συμπεριλαμβανομένου του τραπεζικού τομέα, βρίσκεται μεταξύ των θεμάτων στα οποία επικεντρώνουν την προσοχή τους οι δανειστές, επισημαίνοντας πως η τελευταία αλλαγή διοίκησης στη ΓΓ Δημοσίων Εσόδων έγινε με τη σύμφωνη γνώμη των Ευρωπαίων εταίρων. “Έχει σημειωθεί πρόοδος και σε αυτόν το τομέα και κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση” δήλωσε από την πλευρά του ο Π. Μοσκοβισί, ενώ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην επερχόμενη αλλαγή της διοίκησης της ΕΛΣΤΑΤ και στο σχεδιασμό του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER