Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2016 15:14

Τουλάχιστον 2.297 δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους από το 1990

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τουλάχιστον 2.297 δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους από το 1990

Στους 2.297 καταγράφονται οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ οι οποίοι έχουν σκοτωθεί από το 1990 έως σήμερα, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων.

Ενδεικτικά μόνο το 2015 καταγράφονται 112 θάνατοι. Ενώ στις αρχικές εκθέσεις της ΔΟΔ ο αριθμός των θανάτων είναι διψήφιος, σε διάστημα ένδεκα χρόνων  ο αριθμός αυτός έχει τριπλασιαστεί, με τη χειρότερη χρονιά το 2006, όπου σημειώθηκαν 155 θάνατοι δημοσιογράφων και εργαζομένων στα ΜΜΕ.

«Σε αυτή την έκδοση ορόσημο αποτυπώνεται  η κρίση την οποία αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι και αφορά την προσωπική τους ασφάλεια, ενώ παράλληλα καταγράφεται  η μακροχρόνια  προσπάθεια που καταβάλει η ΔΟΔ, για να δοθεί τέλος στην ατιμωρησία όσων ασκούν βία στους δημοσιογράφους», δήλωσε ο Τζιμ Μπουμέλα, Πρόεδρος της ΔΟΔ και συνέχισε: «Ολες οι ετήσιες εκθέσεις καταγράφουν τους θανάτους των συναδέλφων. Όμως, είναι ένας ακόμη τρόπος για να τιμήσουμε το κουράγιο και την υπέρτατη θυσία χιλιάδων δημοσιογράφων, που έχασαν τη ζωή τους εκτελώντας το καθήκον να ενημερώσουν και να μεταφέρουν τη φωνή της κοινωνίας».

Στην έκθεση της ΔΟΔ καταγράφονται οι θάνατοι δημοσιογράφων από όλη την υφήλιο, όπου ξεσπούν πόλεμοι και ένοπλες συγκρούσεις. Καθώς και πάρα πολλές περιπτώσεις, που οι δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους  σε στοχευμένες δολοφονίες, βομβιστικές επιθέσεις, είτε  κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών ή έπεσαν θύματα βίαιων απαγωγών, που τελευταία πληθύνονται. Ωστόσο όλες αυτές οι περιπτώσεις, δεν δικαιολογούν ένα τόσο μεγάλο αριθμό θανάτων.

«Υπάρχουν κι άλλοι λόγοι, που δεν συνδέονται αποκλειστικά με τους πολέμους, αλλά αφορούν τη στοχοποίηση των δημοσιογράφων, που πέφτουν θύματα των βαρόνων του οργανωμένου εγκλήματος  και των διεφθαρμένων πολιτικών. Αυτή η διαπίστωση επαναλαμβάνεται στις ετήσιες εκθέσεις μας, καθώς ο αριθμός όσων σκοτώνονται σε τόπους όπου υπάρχει ειρήνη, είναι μεγαλύτερος από εκείνους που σκοτώνονται σε χώρες, που πλήττονται από πολέμους», δήλωσε ο Αντονί Μπελανζέ, Γενικός Γραμματέας της ΔΟΔ. Ο Α. Μπελανζέ ανέλαβε αυτή τη θέση πρόσφατα, τον περασμένο Νοέμβριο και είναι η  πρώτη ετήσια έκθεση απολογισμού των θανάτων δημοσιογράφων και εργαζομένων στα ΜΜΕ, που συντάσσει.

Τα συμπεράσματα της έκθεσης, αποκαλύπτουν τα δέκα σημεία του πλανήτη, όπου ευρίσκονται οι πλέον επικίνδυνες χώρες.  Είναι οι χώρες στις οποίες επικρατεί το έγκλημα και η διαφθορά ή πλήττονται από τη βία του πολέμου και την απόλυτη κατάλυση του νόμου και της τάξης.  Πρόκειται για το Ιράκ (309), Φιλιππίνες (146), Μεξικό (120), Πακιστάν (115), Ομοσπονδία της Ρωσίας (109), Αλγερία (106), Ινδία (95), Σομαλία (75), Συρία (67) και τη Βραζιλία (62). Τον περασμένο χρόνο μετά τη σφαγή από τους τρομοκράτες των εργαζόμενων στο σατυρικό περιοδικό Charlie Hebdo, η Γαλλία (10), το Ιράκ (10) και  η Υεμένη (10), κατέλαβαν την πρώτη θέση μεταξύ των χωρών, όπου σημειώθηκαν οι περισσότεροι θάνατοι δημοσιογράφων.

Στη γεωγραφική περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού Ωκεανού καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων, που φθάνει τους 571 θανάτους. Ακολουθούν οι χώρες του Αραβικού κόσμου και της Μέσης Ανατολής με 473 θανάτους, δηλαδή ένα θύμα περισσότερο από την αμερικανική ήπειρο που σημειώθηκαν 472 θάνατοι. Η Αφρική έρχεται τέταρτη με 424 θύματα και ακολουθεί η Ευρώπη με 357 θανάτους. Το 2015 στην αμερικανική ήπειρο σημειώθηκαν οι περισσότεροι θάνατοι που έφθασαν τους 27, ενώ στη Μέση Ανατολή σημειώθηκαν 25 θάνατοι.

Μια άλλη αποκαλυπτική διαπίστωση της έκθεσης, αφορά το σχεδόν ανύπαρκτο γενικότερο ενδιαφέρον για τη βία που πλήττει τους δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο, καθώς ερευνάται μόνο το ένα στα δέκα περιστατικά θανάτων. Η ΔΟΔ θεωρεί ότι η έλλειψη δράσεων για τον τερματισμό της ατιμωρησίας όσων ευθύνονται για τους θανάτους και τις επιθέσεις εναντίον των επαγγελματιών των ΜΜΕ,  αποτελεί τον κύριο λόγο για τη βία που συνεχίζει να τροφοδοτείται εναντίον τους.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER