Δευτέρα, 29 Φεβρουαρίου 2016 10:20

Ιράν: Συντριπτική νίκη Ροχανί

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ιράν: Συντριπτική νίκη Ροχανί

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί και οι σύμμαχοί του κερδίζουν 15 από τις 16 έδρες, που εκλέγονται από την περιοχή της Τεχεράνης, στη Συνέλευση των Ειδικών, ένα ανώτατο καθοδηγητικό όργανο άσκησης εξουσίας, μεταδίδει το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Ο σκληροπυρηνικός Αχμάντ Τζανατί εξασφάλισε την 16η έδρα στην Τεχεράνη, επί του συνόλου των 88 εδρών στο αναφερόμενο συμβούλιο ιερωμένων που είναι αρμόδιο να διορίζει, να επιβλέπει και ενδεχομένως να καθαιρεί τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν.

Δύο συντηρητικές θρησκευτικές προσωπικότητες ηττήθηκαν στις εκλογές

Δύο συντηρητικές θρησκευτικές προσωπικότητες, o αγιατολάχ Μοχαμάντ Γιαζντί, ο νυν επικεφαλής της Συνέλευσης των Ειδικών, και ο αγιατολάχ Μοχαμάντ Ταγί Μεσμπάχ Γιαζντί, ηττήθηκαν στις εκλογές για τη Συνέλευση αυτή που είναι αρμόδια να ορίζει τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη, μετέδωσε η ιρανική τηλεόραση.

Αντίθετα, ο αγιατολάχ Αχμάντ Τζανατί, επικεφαλής του ισχυρού Συμβουλίου των Φρουρών του Συντάγματος, εξελέγη, αλλά στην τελευταία θέση. Οι μεταρρυθμιστές είχαν διεξάγει εκστρατεία για τον αποκλεισμό αυτών των τριών προσωπικοτήτων.

Και οι τρεις τους ήταν υποψήφιοι στην Τεχεράνη. Ο μετριοπαθής πρώην πρόεδρος Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί έρχεται πρώτος, ακολουθεί ο συντηρητικός ιερωμένος Μοχαμάντ Εμαμί Κασανί, και τρίτος ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί.

Οι Ραφσαντζανί και Ροχανί είχαν θέσει υποψηφιότητα σε χωριστό ψηφοδέλτιο ώστε να αποκλεισθούν αυτές οι τρεις συντηρητικές προσωπικότητες της Συνέλευσης των Ειδικών.

Αντίθετα, οι σημαντικότερες θρησκευτικές προσωπικότητες από το στρατόπεδο των συντηρητικών εξελέγησαν στην περιφέρεια.

Ανάμεσά τους είναι ο αγιατολάχ Αχμάντ Χαταμί στη νότια επαρχία Κερμάν, ο αγιατολάχ Σεγιέντ Μαχμούντ Χασεμί Σαχρουντί στη βορειοανατολική επαρχία Χορασάν Ραζαβί, ο αγιατολάχ Σαντέκ Λαριτζανί στη βόρεια επαρχία Μαζανταράν, ο οποίος ηγείται της δικαστικής αρχής.

Σε χθεσινή ανακοίνωσή, ο Σαντέκ Λαριτζανί κατήγγειλε αυτούς που "προσπάθησαν συντονισμένα μαζί με τα αμερικανικά, βρετανικά μέσα ενημέρωσης (...) τον αποκλεισμό ορισμένων υπηρετών του λαού από τη Συνέλευση των Ειδικών".

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER