Κυριακή, 06 Μαρτίου 2016 12:35

Επαναπροώθηση προσφύγων σε Τουρκία και «κλείσιμο Βαλκανικού Διαδρόμου»

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Επαναπροώθηση προσφύγων σε Τουρκία και «κλείσιμο Βαλκανικού Διαδρόμου»

Η Σύνοδος της ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό φέρεται, σύμφωνα με διαρροές, να πρόκειται να κινηθεί σε αλλαγή πλεύσης και σε (τυπικό) κλείσιμο του λεγόμενου Βαλκανικού Διαδρόμου, με παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα για περίθαλψη 50.000 προσφύγων.

Παράλληλα, Άγκυρα και ΕΕ φέρονται να βρίσκονται στο στάδιο της «οριστικοποίησης των τελευταίων λεπτομερειών» για συμφωνία ταχείας επαναπροώθησης οικονομικών μεταναστών από την Ελλάδα, που -σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό Τύπο- πρόκειται να υπογραφεί μεταξύ Τσίπρα και νταβούτογλου την Τρίτη στη Σμύρνη.

Καθώς κορυφώνονται οι προετοιμασίες πριν την κρίσιμη Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας, οι διαρροές στον ευρωπαϊκό Τύπο αρχίζουν να σχηματίζουν εικόνα για το τελικό κάδρο - σε συνδυασμό με την πίεση στην Αθήνα για 50.000 προσωρινά καταλύματα προσφύγων, την οποία άσκησε και το Βερολίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται την Κυριακή η αυστριακή εφημερίδα Standard, η Σύνοδος πρόκειται να προχωρήσει σε αλλαγή πλεύσης και να κηρύξει σε «ύψιστη προτεραιότητα» τον τερματισμό της «ανεξέλεγκτης διέλευσης» μέχρι τη Γερμανία: «Η ανεξέλεγκτη ροή προσφύγων πάνω στον διάδρομο των δυτικών Βαλκανίων τελειώνει, ο διάδρομος κλείνει» αναφέρει χαρακτηριστικά το προπαρασκευαστικό έγγραφο, γνώση του οποίου επικαλείται η εφημερίδα.

 

Η εφημερίδα υποστηρίζει πως τα τελικά σημεία παραμένουν υπό διαμόρφωση, ωστόσο ο πυρήνας των αποφάσεων δεν πρόκειται να αλλάξει. Οι αποφάσεις συναρτώνται άμεσα με την στάση της τουρκικής πλευράς, αναφέρεται, η οποία αναμένεται να κινηθεί στη γραμμή που έχει διαφανεί τις προηγούμενες ημέρες.

πηγή: in.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER