Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2016 18:07

Η ΕΕ και η Κούβα υπέγραψαν ιστορική συμφωνία για εξομάλυνση των σχέσεών τους

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Η ΕΕ και η Κούβα υπέγραψαν ιστορική συμφωνία για εξομάλυνση των σχέσεών τους

Η Κούβα και η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψαν σήμερα στην Αβάνα μια ιστορική συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεών τους, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο στις 28 χώρες-μέλη της ΕΕ να συνάψουν πλήρεις οικονομικές σχέσεις με το νησί.

Τη συμφωνία πολιτικού διαλόγου, στην οποία περιλαμβάνεται και το "ευαίσθητο" θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπέγραψαν ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας Μπρούνο Ροντρίγκες και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

"Πρόκειται για μια ιστορική ημέρα για τις διμερείς σχέσεις μας", είπε η Μογκερίνι.

Η συμφωνία αυτή θα πρέπει να επικυρωθεί από τις κυβερνήσεις τόσο της Κούβας όσο και των 28 χωρών-μελών της ΕΕ.

Οι Βρυξέλλες και η Αβάνα διαπραγματεύονταν από τον Απρίλιο του 2014 ένα "πλαίσιο πολιτικού διαλόγου" σε τρία κεφάλαια: πολιτικός διάλογος, συνεργασία και εμπόριο. Για το τελευταίο είχε ήδη επιτευχθεί συμφωνία αλλά το κεφάλαιο του "πολιτικού διαλόγου" παρέμενε ανοιχτό καθώς η Κούβα ζητούσε από την ΕΕ να εγκαταλείψει τη θέση της, που ίσχυε από το 1996 και συνέδεε τη συνεργασία της με το κομμουνιστικό καθεστώς με δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

Οι Βρυξέλλες από την πλευρά τους απαιτούσαν από την Κούβα να υπογράψει ή να επικυρώσεις διάφορες διεθνείς συμφωνίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER