Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2016 19:57

Αλ. Τσίπρας: "Πετύχαμε το καλύτερο που μπορούσαμε να πετύχουμε"

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Αλ. Τσίπρας: "Πετύχαμε το καλύτερο που μπορούσαμε να πετύχουμε"

Σήμερα έγινε πράξη η κοινή αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσηςm που έχει ανθρωπιστικό χαρακτήρα και αφορά την ΕΕ στο σύνολο της, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες λίγο μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης δεν μπορούσε παρά να υλοποιηθεί με συμφωνία με την Τουρκιά, επισημαίνοντας πως πολλοί πίστευαν μέχρι προ ολίγων ημερών ότι αυτό είναι ένα εγκαταλελειμμένο σχέδιο. Σήμερα το σχέδιο αυτό γίνεται κοινή απόφαση της ΕΕ και οι μονομερείς ενέργειες μπαίνουν στο ψυγείο, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Η Ελλάδα είχε σημαντική διπλωματική επιτυχία, τόνισε επίσης ο Α. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι αθόρυβα μεν αλλά πολύ αποτελεσματικά αντιμετωπίστηκαν από κοινού με την Κύπρο παράλογες απαιτήσεις στο Κυπριακό από πλευράς Τουρκίας.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αυτό έγινε "χωρίς κορώνες", αλλά με την εφαρμογή συγκεκριμένου σχεδίου, ενώ τόνισε τι οι συμφωνίες της Ελλάδας με την Τουρκία θα είναι συμβατές προς το διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι η αρωγή της Ευρώπης θα είναι σημαντική από πλευράς έμψυχου δυναμικού, αλλά και υποδομών. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι θα φθάσουν περίπου 2.300 άνθρωποι για να συνδράμουν την Ελλάδα.

Προσπαθούμε να κλείσουμε τις παράνομους οδούς για τους πρόσφυγες ανοίγοντας νόμιμες οδούς, ανέφερε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η συνδρομή του ΝΑΤΟ εν προκειμένω είναι σημαντική, έστω και αν ως σήμερα δεν έχει αποδώσει σημαντικά αποτελέσματα.

Προϋπόθεση για την επιτυχή εφαρμογή της συμφωνίας είναι η θετική αντιμετώπιση τόσο των κρατών μελών της ΕΕ, όσο και της Τουρκίας είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι άμεση προτεραιότητα για την Ελλάδα είναι η αποκλιμάκωση της κρίσης στα βόρεια σύνορά της χώρας, που έχει οξυνθεί λόγω των μονομερών και παράνομων ενεργειών ορισμένων κρατών. Απηύθυνε επίσης έκκληση στους πρόσφυγες που βρίσκονται σε αυτές τις περιοχές να αποχωρήσουν, ενώ ευχαρίστησε τόσο τους κρατικούς υπαλλήλους όσο και όλους όσοι προσφέρουν εθελοντική βοήθεια στο προσφυγικό.

"Πετύχαμε το καλύτερο που μπορούσαμε να πετύχουμε"

Πετύχαμε το καλύτερο που μπορούσαμε να πετύχουμε και πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να αντιμετωπίσουμε τη δύσκολη κρίση που βιώνουμε.

Η Ελλάδα , ανέφερε ο πρωθυπουργός, πέτυχε μια διπλωματική επιτυχία σε συνεργασία με την Κύπρο για να αποτρέψουμε παράλογες απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς που ήθελε να βάλει στη διαπραγμάτευση πτυχές του κυπριακού προβλήματος.

Καταφέραμε οι απαιτήσεις της Τουρκίας για άνοιγμα των 5 κεφαλαίων που πάγωσε η Κύπρος κι ενός κεφαλαίου που παγώσαμε εμείς να φύγουν από τον τραπέζι.

Δεν κλειστήκαμε στο καβούκι μας και την αμέσως επόμενη ημέρα της προηγούμενη συνόδου κορυφής πήγαμε στην Σμύρνη και η επίσκεψη αυτή έθεσε τις βάσεις για την σημερινή απόφαση

Οποίος τολμά με σχέδιο και δεν περιχαρακώνεται έχει επιτυχίες Διεκδικήσαμε και πετύχαμε μια απόφαση γι άμεση ενίσχυση στις υποδομές, με ενίσχυση στο προσωπικό της υπηρεσίας ασύλου και ανήγγειλε πως τις επόμενες ημέρες θα έρθουν στην Ελλάδα 2400 άτομα μεταφραστές, εξειδικευμένο προσωπικό κλπ

Για να μπορέσει να λειτουργήσει η συμφωνία θα πρέπει να εξασφαλίσουμε μείωση των προσφυγικών ροών μέσα από τρία φίλτρα.

Τα φίλτρα αυτά είναι:

1)Χτύπημα των διακινητών στις τουρκικές ακτές

2) Η επιχείρηση του ΝΑΤΟ με την Τουρκία να άρει τα προσχήματα

3) Ισχυρά αντικίνητρα σε πρόσφυγες και μετανάστες

Προϋπόθεση για την επιτυχία είναι να διατηρηθούν οι χαμηλές ροές που έχουμε τις τελευταίες ημέρες και υπογράμμισε πως

άμεση προτεραιότητα για εμάς είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ειδομένη που δημιουργήθηκε από μονομερείς ενέργειες βαλκανικών χορών να κλείσουν τα σύνορα.

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση σε αυτούς που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη να φύγουν από την περιοχή διότι η παραμονή τους εκεί εγκυμονεί κινδύνους για τη υγεία τους και να μεταφερθούν σε ασφαλείς χώρους που δημιούργησε και συνεχίζει να δημιουργεί η ελληνική κυβέρνηση.                

"Η Ελλάδα θα τηρήσει πλήρως τα συμφωνηθέντα τον Ιούλιο, αλλά τίποτα περισσότερο"

Την πεποίθηση ότι θα βρεθεί η «χρυσή τομή» όσον αφορά το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ερωτηθείς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αν ο Γιάννης Μουζάλας θα είναι αυτός που θα υλοποιήσει τη συμφωνία που επετεύχθη στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι το τελευταίο πράγμα που απασχόλησε τον Γ. Μουζάλα σε αυτή την καθοριστική Σύνοδο, ήταν ζητήματα «δευτερευούσης σημασίας», τα οποία θα αντιμετωπιστούν στην ώρα τους.

«Όλοι αντιλαμβάνεστε ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας έχουν τα καλά τους και τις δυσκολίες τους», δήλωσε ο πρωθυπουργός και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή όταν θα συναντηθεί με τον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξήρε τη συνεισφορά του Γ. Μουζάλα και του Π. Καμένου σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια.

Εξάλλου, ερωτηθείς αν στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής είχε την ευκαιρία να συζητήσει το θέμα της αξιολόγησης, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι σε κάθε Σύνοδο έχει την ευκαιρία να κουβεντιάσει για αυτό το θέμα, παρόλο που όπως είπε, δεν αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της Ευρώπης αυτή τη στιγμή, εξαιτίας του προσφυγικού. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι σε κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνει πως η ελληνική πλευρά θα τηρήσει πλήρως τα συμφωνηθέντα και ότι δε θα κάνει λιγότερα από όσα συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο, αλλά και τίποτα περισσότερο. «Όσοι ζητούν περισσότερα θα πρέπει να κληθούν να δώσουν απαντήσεις για το αν το κάνουν επειδή έχουν επιχειρήματα, ή επειδή έχουν άλλους στόχους και σκοπούς», ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι σύντομα θα κληθούν να το απαντήσουν.          

"Η επιτυχής εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, αλλά και η πορεία των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό, θα είναι και η προϋπόθεση για να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην ΕΕ"

«Η επίλυση του προσφυγικού έρχεται μόνο μέσα από το δρόμο της ευρωτουρκικής συνεργασίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, η επιτυχής εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, αλλά και η πορεία των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό, θα είναι και η προϋπόθεση για να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην ΕΕ που είναι στρατηγικός στόχος για την Άγκυρα. Όπως είπε, ο Αλέξης Τσίπρας, το στόχο αυτό υποστηρίζει η Ελλάδα και η Κύπρος.

Σχετικά με το θέμα της Κύπρου, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα πέτυχε μια σημαντική διπλωματική επιτυχία. Όπως είπε, όλες αυτές τις 10 μέρες, αθόρυβα μεν αλλά σε διαρκή επικοινωνία με την κυπριακή κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, υπήρξε στενή συνεργασία, ώστε να αποτραπούν οι παράλογες απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς, σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για μια πιθανή συμφωνία επίλυσης του κυπριακού.

Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας, τόνισε ότι έφυγαν από το τραπέζι οι απαιτήσεις για άνοιγμα των 5 κεφαλαίων που έχει παγώσει η Κύπρος, καθώς και το κεφάλαιο 31 για την εξωτερική πολιτική και άμυνα που έχει παγώσει η Ελλάδα. Αντ’ αυτού, είπε, άνοιξαν άλλα κεφάλαια, και επιταχύνεται η διαδικασία απελευθέρωσης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες στην ΕΕ.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ δέχθηκε να δώσει το άνοιγμα του κεφαλαίου 33 που είχε παγώσει ο προκάτοχός του Νικολά Σαρκοζί.            

Έκκληση προς τους ανθρώπους στην Ειδομένη να φύγουν από εκεί και να μεταφερθούν σε ασφαλή και ανθρώπινα κέντρα υποδοχής

Έκκληση προς τους ανθρώπους που βρίσκονται για μέρες στην Ειδομένη, να φύγουν από εκεί και να μεταφερθούν σε «ασφαλή και ανθρώπινα κέντρα υποδοχής», απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η ελληνική κυβέρνηση για άλλη μια φορά απευθύνει έκκληση προς τους ανθρώπους που βρίσκονται για μέρες εγκλωβισμένοι και περιμένουν την προοπτική να ανοίξουν τα σύνορα, να φύγουν από την Ειδομένη», δήλωσε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι η παραμονή τους εκεί εγκυμονεί πολύ σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους. Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους ανθρώπους αυτούς να μεταφερθούν σε ασφαλή και ανθρώπινα κέντρα υποδοχής που η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να χτίζει όλο αυτό το διάστημα. «Θα καλύψουμε τις ανάγκες και του τελευταίου ανθρώπου που βρίσκεται στη χώρα μας και χρειάζεται τροφή, στέγη και υγειονομική περίθαλψη», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι για την ελληνική κυβέρνηση αποτελεί άμεση προτεραιότητα η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που αναπτύσσεται στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας. «Μια κρίση που έχει δημιουργηθεί, εξαιτίας μονομερών ενεργειών, χωρών της βαλκανικής οδού που αποφάσισαν να κλείσουν τα σύνορά τους πέρα και έξω από τα πλαίσια των αποφάσεων της ΕΕ και της διεθνούς νομιμότητας σε ότι αφορά πρόσωπα που χρήζουν διεθνούς προστασίας και ασύλου», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Την ικανοποίησή της για τη συμφωνία εξέφρασε η Α.Μέρκελ

Την ικανοποίησή της για τη συμφωνία επιστροφής από τη Δευτέρα μεταναστών και προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία, συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, εξέφρασε η καγκελάριος Άγγελα Μερκελ, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο τρόπος υλοποίησής της θα είναι υπό έλεγχο. Σε δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους η Μέρκελ ανέφερε ότι η επιστροφή θα γίνει μέσω ενός μόνιμου μηχανισμού ο τρόπος λειτουργίας του οποίου είναι ακόμη υπό διαβούλευση. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι όλες οι χώρες μέλη της ΕΕ θα συμμετάσχουν στον μηχανισμό.

Η Α. Μερκελ ανέφερε επίσης ότι οι πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ειδομένη δεν έχουν πλέον κανένα λόγο να παραμένουν εκεί και τους απηύθυνε έκκληση να αποχωρήσουν. Αναφερόμενη στο ζήτημα της αναγνώρισης της Τουρκίας ως ασφαλούς χώρας, ανέφερε πως η Ελλαδα μέσω της διμερούς συμφωνίας για την επαναπροώθηση την έχει αναγνωρίσει τονίζοντας εκ παραλλήλου ότι η Τουρκία θα πρέπει να εφαρμόσει στο σύνολο της τη Συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες.

Ως προς την Κύπρο η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την ελπίδα ταχείας επίλυσης του κυπριακού, ενώ σε ότι αφορά την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες άφησε σαφώς να εννοηθεί οτι θα εξαρτηθεί από το αν και πως η Τουρκία θα υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα στο προσφυγικό. Η σημερινή συμφωνία είναι μια σημαντική ένδειξη ότι η Ευρώπη μπορεί να υπερβαίνει μεγάλες κρίσεις δηλωσε επίσης η Α. Μερκελ.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για την αναχαίτιση της παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη πρόκειται να αντιμετωπίσει εμπόδια και μεγάλες νομικές προκλήσεις, μολαταύτα υποστήριξε πως έχει «αμετάκλητη ορμή».

Η Μέρκελ εξέφρασε συγκρατημένη ικανοποίηση στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας στη διαπραγμάτευση για την οποία η ιδία συνέβαλε καθοριστικά. Η συμφωνία προβλέπει πως η Τουρκία θα προχωρά στην επανεισδοχή όλων των παράτυπων μεταναστών που περνούν από το έδαφός της στην Ελλάδα με πολιτικά και οικονομικά ανταλλάγματα.

«Δεν τρέφω καμιά ψευδαίσθηση πως αυτό που συμφωνήσαμε σήμερα θα συνοδευτεί από περαιτέρω εμπόδια. Υπάρχουν μεγάλες νομικές προκλήσεις τις οποίες πρέπει τώρα να ξεπεράσουμε», ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος.

«Όμως νομίζω ότι καταλήξαμε σε μια συμφωνία η οποία έχει αμετάκλητη ορμή και αυτό ήταν πολύ σημαντικό για μένα, το ότι καταφέραμε να υπάρξει συμφωνία για όλα αυτά ανάμεσα στους 28 σήμερα», πρόσθεσε η Μέρκελ, κρίνοντας ότι η έκβαση της Συνόδου Κορυφής δείχνει ότι η ΕΕ είναι ακόμη ικανή να παίρνει δύσκολες αποφάσεις και να διαχειρίζεται περίπλοκες κρίσεις.

Την ικανοποίησή τους για την επίτευξη συμφωνίας εξέφρασαν Τουσκ, Γιούνκερ και Αχμέτ Νταβούτογλου

Την ικανοποίησή τους για την επίτευξη συμφωνίας εξέφρασαν σε κοινή συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ιστορική» τη σημερινή ημέρα, καθώς η συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σε σχέση με την κριτική που δέχεται η Τουρκία για τις συνθήκες παραμονής των προσφύγων στη χώρα, δήλωσε «περήφανος» για τα προσφυγικά κέντρα και κάλεσε όποιον έχει αμφιβολίες να επισκεφθεί τους καταυλισμούς. Πρόσθεσε δε, ότι οι Τούρκοι πολίτες ζουν σε αρμονία με τους πρόσφυγες χωρίς ρατσισμό και ξενοφοβία. Κληθείς να σχολιάσει τις αιχμηρές δηλώσεις Ερντογάν κατά της Ευρώπης, ο Α. Νταβούτογλου είπε πως η πραγματικότητα έχει «διαφορετικά πρόσωπα». Η μία πραγματικότητα, εξήγησε, της Ευρώπης είναι η ηγεσία της, με την οποία εργάζεται «χέρι-χέρι» και η οποία επιθυμεί να βρει μια λύση όχι προς συμφέρον της αλλά για ανθρωπιστικούς σκοπούς. Η άλλη πραγματικότητα πρόσθεσε, στην οποία αναφέρεται ο Τούρκος πρόεδρος είναι αυτή των Ευρωπαίων πολιτικών αλλά και χωρών που προσπαθούν να εμποδίσουν τους πρόσφυγες να έρθουν στην Ευρώπη, κάνοντας μάλιστα αναφορά σε συγκριμένες συμπεριφορές ακόμα και επιθετικές.

Ο πρόεδρος Τουσκ, αφού χαρακτήρισε με τη σειρά του πρωτοποριακή τη συμφωνία ως προς τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, θέλησε να απαντήσει στον πρωθυπουργό της Τουρκίας για το «άλλο πρόσωπο» της Ευρώπης, σημειώνοντας πως «η Ευρώπη είναι ο βασικότερος προορισμός για τους πρόσφυγες γιατί αποτελεί την πιο ανοιχτή και ανεκτική ήπειρο» και έτσι θέλει να παραμείνει. Από την πλευρά του ο Ζ.Κ. Γιούνκερ απάντησε πως καλό θα ήταν να αποφεύγονται «υπερβολικές δηλώσεις».

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για το άνοιγμα του κεφαλαίου 33 που αφορά τον προϋπολογισμό, ο Α. Νταβούτογλου χαιρέτισε την απόφαση των «28» αλλά και τα «νέα βήματα» που θα ληφθούν για την επιτάχυνση της διαδικασίας ανοίγματος και άλλων κεφαλαίων στο μέλλον. Σχολιάζοντας το ίδιο σημείο, από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τουσκ καλωσόρισε την πρόοδο της Τουρκίας στην ενταξιακή της πορεία, κάνοντας ωστόσο παράλληλη αναφορά στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού.

Αναφορικά με την απελευθέρωση των θεωρήσεων, ο Α. Νταβούτογλου είπε πως μέχρι τα τέλη Μαΐου η Τουρκία θα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της και το ίδιο αναμένει και από την ΕΕ.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζ. Κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε στο «ηράκλειο» έργο που πρέπει να γίνει κυρίως στην Ελλάδα έτσι ώστε να εφαρμοστεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Συντονιστής όπως είπε του έργου αυτού θα είναι ο κοινοτικός αξιωματούχος, Μάρτιν Βερβέι, ο οποίος θα αναλάβει και την οργάνωση της βοήθειας που θα πρέπει να αποσταλεί στην Ελλάδα τόσο σε επίπεδο οικονομικής ενίσχυσης, η οποία, όπως είπε θα φθάσει μέχρι και τα 300 εκατ. μέσα στους επόμενους έξι μήνες, όσο και υλικοτεχνικής υποστήριξης. «Η Ειδομένη δεν είναι η ιδέα που έχω για την Ευρώπη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ επανέλαβε πως οι μετεγκαταστάσεις από την Ελλάδα πρέπει να φτάσουν τις 6.000 μηνιαίως και πως τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεσμεύθηκαν πως θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER