Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2016 22:13

Αυστρία: Εξι οι υποψήφιοι για τις εκλογές της 24ης Απριλίου

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Αυστρία: Εξι οι υποψήφιοι για τις εκλογές της 24ης Απριλίου

Μετά τη χθεσινοβραδινή λήξη της σχετικής προθεσμίας υποβολής υποψηφιοτήτων, έξι ήταν εκείνοι οι οποίοι μπόρεσαν να συγκεντρώσουν έκαστος τον απαραίτητο αριθμό των τουλάχιστον 6.000 δηλώσεων στήριξης για να είναι υποψήφιοι στις αυστριακές προεδρικές εκλογές, σε ακριβώς ένα μήνα, στις 24 Απριλίου, κατά τις οποίες, σε μία απευθείας εκλογή από τον λαό, θα διεκδικήσουν το ύπατο αξίωμα στην Αυστρία.

Στις εκλογές αυτές, θα αναδειχθεί ο όγδοος στην σειρά απευθείας εκλεγμένος από το λαό πρόεδρος της χώρας στη μεταπολεμική ιστορία της, που θα διαδεχθεί τον σημερινό ομοσπονδιακό πρόεδρο Χάιντς Φίσερ, ο οποίος, έπειτα από δύο εξαετείς θητείες (μεταξύ 2004 και 2016) δεν μπορεί, βάσει του αυστριακού Συντάγματος, να είναι πλέον υποψήφιος.

Μόνον το 1951, κατά τις πρώτες προεδρικές εκλογές στην Αυστρία με απευθείας ανάδειξη του ομοσπονδιακού προέδρου από τον λαό, ο αριθμός των υποψηφίων ήταν τόσο μεγάλος, και τότε όπως και αυτή τη φορά ανερχόταν σε έξι, από τους οποίους τώρα, μόνον ο ένας έχει θέσει και στο παρελθόν υποψηφιότητα για το ύπατο αξίωμα της χώρας του.

Στις 22 Μαΐου ο δεύτερος γύρος

Ενόψει του μεγάλου αριθμού των υποψηφίων στις φετινές προεδρικές εκλογές, θεωρείται σίγουρο ότι θα καταστεί απαραίτητη μία δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, στις 22 Μαΐου, ανάμεσα στους δύο επικρατέστερους του πρώτου γύρου της 24ης Απριλίου.

Τα δύο κόμματα της αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού, σοσιαλδημοκρατικό και συντηρητικό Λαϊκό, έχουν τους δικούς τους υποψήφιους, οι μεν σοσιαλδημοκράτες τον έως τώρα υπουργό Κοινωνικών Υπηρεσιών και πρώην πρόεδρο της Αυστριακής Ομοσπονδίας Συνδικάτων, τον 64χρονο Ρούντολφ Χούντστορφερ, το δε λαϊκό κόμμα τον πρώην πρόεδρο της αυστριακής Βουλής, Αντρέας Κολ, ηλικίας 74 χρόνων.

Δικό του υποψήφιο, τον μέχρι τώρα δεύτερο αντιπρόεδρο της Βουλής και υπαρχηγό του, τον νεότερο των υποψηφίων στην ηλικία, τον 45χρονο Νόρμπερτ Χόφερ, έχει το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το οποίο εμφανίζεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών ως η πρώτη πλέον πολιτική δύναμη στη χώρα.

Ως ανεξάρτητος υποψήφιος, αλλά υποστηριζόμενος από το κόμμα του, τους αυστριακούς πράσινους της αντιπολίτευσης, κατέρχεται στις προεδρικές εκλογές ο επί ένδεκα χρόνια πρώην αρχηγός τους, Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν, 72 χρόνων, ο οποίος στις περισσότερες έως τώρα δημοσκοπήσεις εμφανίζεται να προηγείται των αντιπάλων του.

Ανεξάρτητη υποψήφια, αλλά με συντηρητικό πολιτικό πρόγραμμα, είναι η 69χρονη πρώην πρόεδρος του Αυστριακού Ανώτατου Δικαστηρίου Ιρμγκαρντ Γκρις, που εμφανίζεται με αρκετά υψηλό ποσοστό στις δημοσκοπήσεις, ενώ ο έκτος των υποψηφίων είναι ο 84χρονος εκκεντρικός μεγαλοεργολάβος και μεγαλοεπιχειρηματίας Ρίχαρντ Λούγκνερ, νεοφιλελεύθερων τάσεων, ο οποίος μέχρι την τελευταία στιγμή κατέβαλε προσπάθειες για να συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό των 6.000 δηλώσεων στήριξης της υποψηφιότητάς του, ενώ ο ίδιος ήταν ήδη υποψήφιος και στις προεδρικές εκλογές το 1998.

Παρουσιάζοντας σήμερα το ψηφοδέλτιο για τις προεδρικές εκλογές, με τους έξι υποψήφιους σε αλφαβητική σειρά, η ομοσπονδιακή εκλογική αρχή δεν ανακοίνωσε τον αριθμό των επίσημα επικυρωμένων δηλώσεων στήριξης που κατέθεσε ο καθένας τους, ενώ, σύμφωνα με τις δηλώσεις των ίδιων, τις περισσότερες, 40.827, φέρεται να συγκέντρωσε ο Αντρέας Κολ και να ακολουθούν Ρούντολφ Χούντστορφερ - 30.768, Νόρμπερτ Χόφερ - 20.000, Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν - 17.136, Ιρμγκαρντ Γκρις - 12.062 και Ρίχαρντ Λούγκνερ - 6.500.

Δύο, θεωρούμενες ως αντιπροσωπευτικές, δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές της 24ης Απριλίου, που δημοσιεύονται σήμερα, εμφανίζουν αντιφατικά μεταξύ τους αποτελέσματα, με τη μία (σ.σ. όπως και εκείνες τις προηγούμενες εβδομάδες) να έχει στην πρώτη θέση τον υποψήφιο των Πράσινων Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν και τη δεύτερη να τον βρίσκει μόνον στην τρίτη θέση.

Στην πρώτη δημοσκόπηση, της εφημερίδας "Ντι Πρέσε", ο Βαν Ντερ Μπέλεν εμφανίζεται με ποσοστό 26%, ακολουθούμενος από τον Νόρμπερτ Χόφερ με 22%, την Ιρμγκαρντ Γκρις 20%, τον Ρούντολφ Χούντστορφερ 19% και τον Αντρέας Κολ 10%, ενώ στοιχεία δεν υπάρχουν για τον Ρίχαρντ Λούγκνερ, καθώς κατά τη διεξαγωγή της δημοσκόπησης δεν ήταν σίγουρη η υποψηφιότητά του.

Τελείως διαφορετικά είναι τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της εφημερίδας "Κρόνεν Τσάιτουνγκ", στην οποία εμφανίζονται πρώτοι, με ποσοστό 21% έκαστος, οι Νόρμπερτ Χόφερ και Ρούντολφ Χούντστορφερ, ενώ ακολουθούν οι Βαν Ντερ Μπέλεν με 19% και ο Αντρέας Κολ με 15%, Ιρμγκαρντ Γκρις 13% και Ρίχαρντ Λούγκνερ 7%.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER