Σάββατο, 26 Μαρτίου 2016 11:27

Γερμανία: Διευρύνεται το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Γερμανία: Διευρύνεται το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών

Η Γερμανία είναι, αναμφίβολα, η οικονομική υπερδύναμη της Ευρώπης και το Βερολίνο δεν χάνει την ευκαιρία να «κατσαδιάζει» σχεδόν όλους τους άλλους ότι ακολουθούν λάθος μοντέλο.

Άλλωστε, ακόμη και τις περιόδους που οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης κυριολεκτικά στέναζαν ανάμεσα στις συμπληγάδες της ύφεσης και της ανεργίας, οι δείκτες εκεί ευημερούσαν, όπως και η κερδοφορία των περισσότερων επιχειρήσεών της, ενώ τα προϊόντα τους συνέχιζαν να κατακτούν τον πλανήτη. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι έχουν όλοι οι Γερμανοί ισότιμο (ή έστω παραπλήσιο) μερίδιο στην ευημερία. Το αντίθετο φαίνεται πως συμβαίνει: Όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία, οι κοινωνικές ανισότητες στη χώρα των περίπου 85 εκατομμυρίων κατοίκων διευρύνονται διαρκώς τα τελευταία χρόνια -όπως εύστοχα σημείωνε και ο τίτλος στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Der Spiegel, η Γερμανία είναι «ένα διχασμένο έθνος», στο πλαίσιο του οποίου «οι πλούσιοι γίνονται πλουισότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι».

Πράγματι, σύμφωνα με έρευνα της Bundesbank (κεντρική τράπεζα) που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Δευτέρα, το 10% των Γερμανών που βρίσκεται στην κορυφής της σχετικής «πυραμίδας» κατέχει το 60% του πλούτου της χώρας, ενώ την ίδια στιγμή, το μερίδιο που αντιστοιχεί στο φτωχότερο 50% φτάνει μόλις και μετά βίας στο 2,5%. Εξίσου αν όχι περισσότερο αποκαλυπτική είναι η σύγκριση που γίνεται ανάμεσα στη μέση αξία της περιουσίας που αναλογεί στα διάφορα τμήματα του πληθυσμού. Έτσι, ενώ για το πλουσιότερο ένα δέκατο αποτιμάται σε πάνω από 710.000 ευρώ και εμφανίζεται να έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 10% στη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας -της πενταετίας της κρίσης, δηλαδή, για τους πολλούς...- για το κατώτερο μισό της «πυραμίδας» το ποσό δεν ξεπερνά κατά μέσο όρο τα 20.000 ευρώ.

Μάλιστα, η συντριπτική πλειοψηφία όσων ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία είδαν την αξία της περιουσίας τους να παραμένει στάσιμη στα χρόνια που η γερμανική οικονομία «πετούσε», με προφανές αποτέλεσμα τη διεύρυνση του χάσματος ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς. Βεβαίως, οι ανισότητες δεν αποτυπώνονται μόνο στους αμιγώς οικονομικούς δείκτες, αλλά και σε κάποιους που χαρακτηρίζονται γενικώς (και αορίστως) κοινωνικοί. Για παράδειγμα, το Der Spiegel στο αφιέρωμά του επικαλείται μεγάλη έρευνα του ινστιτούτου Robert Koch σε περισσότερα από 17.000 παιδιά και νέους από όλη τη χώρα, στο πλαίσιο της οποίας έγινε συλλογή, μελέτη και σύγκριση δεδομένων όπως το βάρος κατά τη γέννηση, τα αποτελέσματα εξετάσεων αίματος, η υγιεινή των δοντιών, η ανοσοποίηση, ακόμη και η γλωσσική επάρκεια -και τα συμπεράσματα είναι συγκλονιστικά.

Όπως σημειώνει ένας εκ των ερευνητών του ινστιτούτου, «τα παιδιά και οι έφηβοι που είχαν την ατυχία να προέρχονται από κατώτερα κοινωνικά στρώματα αρρωσταίνουν πολύ πιο συχνά σε σύγκριση με παιδιά που ανήκουν στα μεσαία και ανώτερα στρώματα. Yποφέρνουν σε διπλάσιο βαθμό από ανορεξία ή παχυσαρκία, εκδηλώνουν συχνότερα ιλαρά, στηθάγχη και βρογχικό άσθμα, ενώ γίνονται πολύ περισσότερο θύματα βίας. Τα δόντια τους χαλάνε σε σαφώς μεγαλύτερο βαθμό από τερηδόνα, ενώ η διαφορά σε σχέση με τους συνομίληκούς τους από ανώτερες κοινωνικές ομάδες είναι εμφανής και στα νοσοκομεία: Καταφεύγουν σε αυτά με διπλάσια συχνότητα, ενώ η εισαγωγή τους διαρκεί κατά περίπου δύο νύχτες περισσότερο».

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το εύρημα μιας άλλης έρευνας, του ινστιτούτου DIW, που δείχνει ότι η Γερμανία είναι «πρωταθλήτρια» ανάμεσα στις αναπτυγμένες χώρες όσον αφορά το πόσο λίγοι φτωχοί (με εισόδημα κάτω από το 60% του εθνικού μέσου όρου) καταφέρνουν μετά από λίγα χρόνια και πολλές προσπάθειες να... ανέβουν κατηγορία: Από το 1991 ως το 1994, το ποσοστό των τυχερών ήταν 56%, ενώ στο διάστημα 2008-2011 μειώθηκε στο 46%. Φαίνεται, τελικά, ότι η Γερμανία δεν είναι μόνο χώρα των μεγάλων κοινωνικών ανισοτήτων, αλλά και των πολύ μικρών ευκαιριών για τους πιο αδύναμους, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να αρκούνται σε ένα σχετικά αξιοπρεπές επίπεδο κοινωνικών επιδομάτων. Ως πότε, όμως;

Η άλλη πλευρά

Οι μετανάστες αυξάνουν τις ανισότητες

Το 2015 η Γερμανία δέχθηκε συνολικά στο έδαφός της 2 εκατ. πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες, ενώ αποχώρησαν περίπου 850.000 που βρίσκονταν ήδη εκεί. Η κυβέρνηση και οι αρχές έχουν παραδεχθεί επισήμως ότι αρκετοί από αυτούς θα αξιοποιηθούν προκειμένου να κλείσει η «τρύπα» του εργατικού δυναμικού που υπάρχει στη χώρα, η οποία υπολογίζεται ότι μέχρι το 2030 ενδέχεται να ξεπερνά τα 5 εκατομμύρια. Αυτά, όμως, είναι τα καλά νέα.

Διότι τα κακά πηγάζουν από το γεγονός ότι οι νέοι εργαζόμενοι, κυρίως οι αλλοδαποί, θα βρεθούν αντιμέτωποι με σχέσεις εργασίας πολύ πιο ελαστικές, καθώς και με χαμηλότερες αμοιβές και μικρότερα κοινωνικά επιδόματα. Έτσι, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι μέσα στα επόμενα χρόνια, το χάσμα ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς -συμπεριλαμβανομένων των «εργαζόμενων φτωχών»- θα αυξηθεί περαιτέρω. Πολύ περισσότερο καθώς οι οικονομικοί αναλυτές και οι διεθνείς οργανισμοί προβλέπουν ότι σταδιακά οι ρυθμοί ανάπτυξης θα επιβραδυνθούν επικίνδυνα και εκεί.

 -10% έχει αυξηθεί κατά μέσο όρο η αξία της περιουσίας του πλουσιότερου ενός δεκάτου των Γερμανών την τελευταία πενταετία της κρίσης -για το φτωχότερο 50% έχει παραμείνει στάσιμη

-46% δηλαδή λιγό-τεροι από ένας στους δύο από όσους έχουν εισόδημα κατά 60% ή λιγότερο πιο χαμηλό από το μέσο εθνικό καταφέρνουν κάποια στιγμή να βγουν από τις συνθήκες φτώχειας

-24% το ποσοστό των ενήλικων που διαθέτει υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης σε σχέση με τους γονείς του -το ποσοστό αυτό είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη και τον αναπτυγμένο κόσμ

Πηγή: imerisia.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER