Σάββατο, 02 Απριλίου 2016 19:45

Ανεστάλη επ' αόριστον η δίκη του Γκόραν Χάτζιτς

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ανεστάλη επ' αόριστον η δίκη του Γκόραν Χάτζιτς

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία ανέστειλε επ' αόριστον τη δίκη του πρώην πολιτικού αρχηγού των Σέρβων της Κροατίας Γκόραν Χάτζιτς, ο οποίος είχε αποφυλακισθεί προσωρινά πέρυσι λόγω της κατάστασης της υγείας του, ανακοίνωσε σήμερα ο συνήγορός του.

"Η απόφαση να ανασταλεί επ' αόριστον η διαδικασία σε βάρος του Γκόραν Χάτζιτς ενώπιον του δικαστηρίου της Χάγης ελήφθη στις 24 Μαρτίου", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο συνήγορός του Ζόραν Ζιβάνοβιτς, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει ενημερωθεί για ενδεχόμενη προσφυγή της εισαγγελίας, η οποία είχε περιθώριο μέχρι την Πέμπτη για να την καταθέσει.

Η απόφαση του δικαστηρίου σημαίνει πως, αν η υγεία του Γκόραν Χάτζιτς βελτιωθεί, η δίκη, η οποία άρχισε τον Οκτώβριο του 2012, θα μπορεί να επαναληφθεί, εξήγησε.

Ο 57χρονος Γκόραν Χάτζιτς, ο οποίος έχει προσβληθεί από καρκίνο στον εγκέφαλο, είχε αποφυλακισθεί προσωρινά τον Απρίλιο του 2015 και είχε μεταβεί στη Σερβία για να υποβληθεί σε θεραπεία. Έκτοτε ζει στην πόλη του, το Νόβι Σαντ, 70 χλμ. βόρεια του Βελιγραδίου.

Ο Γκόραν Χάτζιτς ήταν το 1992 και το 1993 ο "πρόεδρος" της Σερβικής Δημοκρατίας που είχε αυτοανακηρυχθεί στην Κράινα και κάλυπτε περίπου το ένα τρίτο του εδάφους της Κροατίας.

Όταν συνελήφθη, τον Ιούλιο του 2011, ήταν ο τελευταίος από τους 161 κατηγορουμένους που καταζητούνταν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, το οποίο δημιουργήθηκε το 1993.

Το δικαστήριο τον κατηγορεί ότι εμπλέκεται στους φόνους εκατοντάδων αμάχων Κροατών και τον εκτοπισμό δεκάδων χιλιάδων Κροατών και άλλων μη Σέρβων, με στόχο να δημιουργηθεί ένα σερβικό κράτος στην Κροατία.

Η δίκη του για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου άρχισε το 2012, αλλά είχε διακοπεί από το 2014 λόγω της κατάστασης της υγείας του που τον εμπόδιζε να παρευρίσκεται στις ακροαματικές συνεδριάσεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER