Δευτέρα, 18 Απριλίου 2016 12:23

Ιαπωνία: Τελευταίες προσπάθειες για τον εντοπισμό επιζώντων μετά τους σεισμούς

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ιαπωνία: Τελευταίες προσπάθειες για τον εντοπισμό επιζώντων μετά τους σεισμούς

Οι υπηρεσίες διάσωσης εντείνουν σήμερα τις τελευταίες προσπάθειες για την ανεύρεση επιζώντων στο χωριό Μινάμι-Ασο, το οποίο επλήγη από κατολίσθηση μετά τους σεισμούς που συγκλόνισαν τη νοτιοδυτική Ιαπωνία τις τελευταίες ημέρες.

Οι δύο ισχυροί σεισμοί που σημειώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης και τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου στο νησί Κιούσου, και στη συνέχεια εκατοντάδες μετασεισμοί, προκάλεσαν τον θάνατο 42 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 1.000, οι 208 μεταξύ αυτών σοβαρά.

Οι αρχές υπολογίζουν σε εννέα τον αριθμό των αγνοουμένων, στο σύνολό τους στο Μινάμι-Ασο.

Σε μια τοποθεσία αυτού του μεγάλου χωριού με τα διάσπαρτα σπίτια μέσα σε μια καταπράσινη κοιλάδα, δεκάδες στρατιώτες των ιαπωνικών δυνάμεων αυτοάμυνας, μαζί με σκύλους, αναζητούν σημάδια ζωής. Κάπου, κοντά σε αυτούς, τέσσερις άνθρωποι είναι πιθανόν θαμμένοι κάτω από τη λάσπη.

Τουλάχιστον τέσσερα σπίτια παρασύρθηκαν σε αυτή την περιοχή, εξηγεί ο 44χρονος διασώστης Τσουκάσα Γκότο. Αμέσως μετά την κατολίσθηση την οποία προκάλεσε ο δεύτερος σεισμός μεγέθους 7 βαθμών, κύμα λάσπης και βράχων έφθασε σε ύψος 20 μέτρων, διευκρίνισε. "Σκυλιά μεταφέρθηκαν εκεί την ίδια ημέρα, αλλά χρειάστηκε να τα απομακρύνουν γιατί ήταν υπερβολικά επικίνδυνο".

"Η λάσπη εδώ είναι τόσο μαλακή που συνεχίσει να γλιστρά κατά μήκος της πλαγιάς εξαιτίας των πολλών μετασεισμών. Τα μηχανήματα του εργοταξίου, έχοντας μπλοκαριστεί μέχρι τώρα από τους κατεστραμμένους ή αποκλεισμένους δρόμους έφθασαν τελικά σήμερα το πρωί", διευκρίνισε ο διασώστης, την ώρα που εκσκαφείς απομάκρυναν βαριά αργιλώδη λάσπη κατά μήκος της μεγάλης ρωγμής του λόφου που έχει παραμορφωθεί.

"Άκουσα μια βοή αμέσως μετά τον σεισμό και μερικά λεπτά αργότερα νερό πλημμύρισε το σπίτι", είπε χθες η 38χρονη Γιόκο Χέτα. Ο γείτονάς της έχασε τη ζωή του στο πρώτο δράμα μαζί με το σκύλο του και η γυναίκα του δεν έχει βρεθεί.

Ο πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε διαβεβαίωσε σήμερα ότι τα συνεργεία διάσωσης δεν ετοιμάζονται να σταματήσουν τις έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων. "Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που αγνοούνται. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα πάντα για τις έρευνες και τη διάσωση".

Περισσότεροι από 110.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους

Ο καιρός ήταν και χθες ξηρός, αντίθετα με τις προβλέψεις, περιορίζοντας τον κίνδυνο νέων κατολισθήσεων.

Περισσότεροι από 110.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τον νομό Κουμαμότο και ορισμένους από τους γειτονικούς νομούς, σύμφωνα με την ιαπωνική κυβέρνηση, και πέρασαν μια ακόμη νύχτα σε πρόχειρα καταφύγια και προσωρινά καταλύματα.

Περίπου 25.000 στρατιώτες, πυροσβέστες, γιατροί και διασώστες μετέχουν στις επιχειρήσεις στην περιοχή, όπου δεκάδες χωριά είδαν τα παραδοσιακά ξύλινα σπίτια τους με τα όμορφα λαμπιρίζοντα τούβλα να καταρρέουν ή να παρασύρονται από τη λάσπη και τα βράχια.

Ο αμερικανικός στρατός που διαθέτει σχεδόν 5.000 άνδρες στο ιαπωνικό έδαφος συνέβαλε επίσης στις προσπάθειες διάσωσης, κυρίως με τη βοήθεια των ελικοπτέρων του Osprey.

Περισσότερες από 500 σεισμικές δονήσεις έχουν καταγραφεί από την Πέμπτη σε όλο το κεντρικό τμήμα του νησιού Κιούσου, μια περιοχή που βρίσκεται σε απόσταση 900 χλμ. από το Τόκιο και της οποίας οι κάτοικοι βιώνουν λιγότερο συχνά σεισμούς σε σχέση με τους κατοίκους άλλων τμημάτων του νησιού.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών επηρέασαν τις χρηματαγορές, με το χρηματιστήριο του Τόκιο να υποχωρεί σήμερα πάνω από 3%.

Οι συνέπειες στη βιομηχανία είναι αισθητές. Ενώ διάφορα εργοστάσια της περιοχής είχαν ήδη σταματήσει τη λειτουργία τους από την Παρασκευή (Honda, Sony), η αυτοκινητοβιομηχανία Toyota ανακοίνωσε σήμερα τη σταδιακή αναστολή μεγάλου μέρους της παραγωγής οχημάτων στη χώρα, λόγω έλλειψης εφοδιασμού σε εξαρτήματα. Η Honda ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι το εργοστάσιο μοτοσικλετών που έχει στο Κουμαμότο θα παραμείνει κλειστό έως την Παρασκευή.

Το αρχιπέλαγος, που βρίσκεται στη συνένωση τεσσάρων τεκτονικών πλακών, πλήττεται από το 20% των ισχυρότερων σεισμών που σημειώνονται στον πλανήτη. Οι Ιάπωνες είναι ακόμη πιο ευαίσθητοι στους κινδύνους μετά την καταστροφή του Μαρτίου του 2011, στην οποία 18.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

 Ασφαλείς οι πυρηνικοί σταθμοί μετά το σεισμό στο νησί Κιούσου

Η αρμόδια αρχή πυρηνικής ασφάλειας στην Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι δε συντρέχει λόγος για να τεθεί εκτός λειτουργίας ο μοναδικός εν λειτουργία πυρηνικός σταθμός της χώρας, ο οποίος βρίσκεται στο νησί Κιούσου, στη νοτιοδυτική Ιαπωνία.

Στην περιοχή σημειώθηκαν ισχυροί σεισμοί, με συνέπεια το θάνατο περισσοτέρων από 40 ανθρώπων, ενώ η αρμόδια υπηρεσία για την πυρηνική ασφάλεια, δηλώνει ότι παρακολουθεί άμεσα την κατάσταση σε τέσσερις πυρηνικούς σταθμούς, μετά την σύγκλιση έκτακτης συνάντησης με τους επιθεωρητές τους.

Η ευαισθησία για την αποφυγή ενδεχόμενου πυρηνικού ατυχήματος είναι αυξημένη στην Ιαπωνία, μετά το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα το 2011, το οποίο προκλήθηκε από ισχυρό σεισμό, αλλά και το τσουνάμι που τον ακολούθησε.

Βοήθεια προς τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τους σεισμούς

Η ιαπωνική κυβέρνηση υποσχέθηκε σήμερα να βοηθήσει τις επιχειρήσεις που έπαθαν ζημιές από τους σεισμούς που έπληξαν το νησί Κιούσου.

Η περιοχή αποτελεί κέντρο βιομηχανικής ανάπτυξης, ενώ η κυβέρνηση δε διευκρίνισε τις προθέσεις της, σχετικά με την επικείμενη αύξηση της φορολογίας στις πωλήσεις προϊόντων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στο Τόκιο, για την αποκατάσταση των ζημιών στις επιχειρήσεις, η κυβέρνηση θ' αξιοποιήσει κονδύλια 3,24 δισ δολαρίων, από τους πόρους ειδικού ταμείου που έχει συγκροτήσει.

Μείωση μεγαλύτερη του 3% κατέγραψαν σήμερα οι μετοχές στο ιαπωνικό χρηματιστήριο, μετά την απόφαση μεγάλων εταιριών να κλείσουν τα εργοστάσια τους, στις περιοχές που επλήγησαν από τη σεισμική ακολουθία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER