Πέμπτη, 21 Απριλίου 2016 11:02

Γερμανία: Αφαίρεση υπηκοότητας σε όσους πολεμούν για το ISIS

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Γερμανία: Αφαίρεση υπηκοότητας σε όσους πολεμούν για το ISIS

Η κυβέρνηση της Γερμανίας σχεδιάζει να αφαιρεί την γερμανική υπηκοότητα από ισλαμιστές μαχητές με σκοπό να τους αποτρέψει να επιστρέφουν στην χώρα, σύμφωνα με ένα προσχέδιο, που φέρνει στη δημοσιότητα το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Περισσότεροι από 800 άνθρωποι έχουν καταγραφεί να έχουν ταξιδέψει από την Γερμανία στη Συρία και στο βόρειο Ιράκ τα τελευταία χρόνια και περίπου 70 επαναπατριζόμενοι συμμετείχαν σε ένοπλες μάχες ή έλαβαν στρατιωτική εκπαίδευση εκεί, είχε ανακοινώσει νωρίτερα αυτό το μήνα η υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας.

«Για να αποτρέψουμε τους τζιχαντιστές να επιστρέφουν στην Γερμανία, επιθυμούμε να εξετάσουμε τις νομικές δυνατότητες να αφαιρούμε την γερμανική υπηκοότητα από ανθρώπους, αν εκείνοι πολεμούν στο πλευρό μιας τρομοκρατικής οργάνωσης στο εξωτερικό και φέρουν και άλλη υπηκοότητα μαζί με την γερμανική», αναφέρει το προσχέδιο, που η κυβέρνηση συνασπισμού του SPD με τους Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ αναμένεται να συζητήσει αύριο Πέμπτη.

Το Βερολίνο επίσης εξετάσει την αφαίρεση της ταυτότητας και του διαβατηρίου από γερμανούς υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους με στόχο να αποτραπούν να ταξιδεύουν σε περιοχές που ελέγχει το ΙΚ, σημειώνεται στο έγγραφο, ενώ εξετάζεται η τοποθέτηση ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης (ηλεκτρικό βραχιόλι) σε όσους πολέμησαν για το ΙΚ και επέστρεψαν στη χώρα.

Η αυξανόμενη παρακολούθηση με κάμερες σε δημόσιους χώρους για την καλύτερη αντιμετώπιση απειλών που θέτουν ισλαμιστές, καθώς και ακροδεξιοί εξτρεμιστές αποτελεί ακόμη ένα μέτρο που εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με το προσχέδιο.

Η οποιαδήποτε συζήτηση για εντατικοποίηση των παρακολουθήσεων προκαλεί διαμάχη στην Γερμανία, καθώς οι Γερμανοί είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι απέναντι στο ζήτημα της προστασίας της ιδιωτικής ζωής, κυρίως λόγω των εκτεταμένων παρακολουθήσεων που εφάρμοζε η Στάζι, η μυστική αστυνομία της Ανατολικής Γερμανίας και, παλαιότερα, η ναζιστική Γκεστάπο.

«Οι άνθρωποι, που οι αρχές ασφαλείας θεωρούν ότι είναι έτοιμοι να διαπράξουν σοβαρά αδικήματα επειδή υποστηρίζουν τρομοκρατικές δραστηριότητες, θα πρέπει να παραμένουν υπό παρακολούθηση από τις αρχές ασφαλείας», επισημαίνεται στο έγγραφο, ενώ σημειώνεται πως οι ηλεκτρονικές μέθοδοι παρακολούθησης θα πρέπει να εξεταστούν.

Παράλληλα η κυβέρνηση επιθυμεί να διευκολύνει τη διαδικασία δήµευσης περιουσιακών στοιχείων αν υπάρχει η υποψία ότι αυτά αποκτήθηκαν μέσα από τρομοκρατικές δραστηριότητες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER