Πέμπτη, 21 Απριλίου 2016 13:38

H Ελισάβετ έγινε 90! Έχετε αναρωτηθεί γιατί δεν έχει έρθει ως βασίλισσα στην Ελλάδα;

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
H Ελισάβετ έγινε 90! Έχετε αναρωτηθεί γιατί δεν έχει έρθει ως βασίλισσα στην Ελλάδα;

Ως βασίλισσα η Ελισάβετ έχει επισκεφθεί πάνω από 100 χώρες όχι όμως την γενέτειρα του συζύγου της. Η ιδιαίτερη σχέση της με τον ελλαδικό χώρο.

Γενέθλια σήμερα για την πλέον διάσημη βασίλισσα του πλανήτη, την Ελισάβετ ΙΙ της Αγγλίας η οποία έφθασε αισίως τα 90 καθώς γεννήθηκε την 21η Απριλίου 1926. Αν μιλήσουν τα γονίδια ( η βασιλομήτωρ "έφυγε" σε ηλικία 101) και η σημερινή της φυσική κατάσταση μάλλον έχει αρκετό δρόμο μπροστά της. Από τον Ιούνιο του 1953 οπότε και εστέφθη βασίλισσα έχει ταξιδεύσει στις περισσότερες χώρες του πλανήτη. Σύμφωνα με την Mirror η Ελισάβετ έχει επισκεφθεί 120 κράτη επί συνόλου 196.

Έχει επισκεφθεί την κομμουνιστική Κίνα το 1986, την Γιουγκοσλαβία του Τίτο το 1972, μετά την πτώση του Ανατολικού μπλοκ 10 κράτη που ανήκαν σε αυτό μεταξύ των οποίων και την Ρωσία, και ακολουθεί μία τεράστια λίστα χωρών που ξεκινάει από την Ζιμπάμπουε και φθάνει στην Ισλανδία. Από τον χάρτη της λείπουν χώρες κυρίως της Λατινικής Αμερικής. Επίσης εντύπωση προκαλεί ότι δεν έχει επισκεφθεί ποτέ δύο σημαντικές χώρες όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ.

Εκείνο όμως που παραξενεύει ιδιαίτερα είναι ότι ως βασίλισσα της Αγγλίας δεν έχει επισκεφθεί ποτέ την Ελλάδα, αν και ο σύζυγος της Φίλιππος έφερε τον τίτλο του πρίγκιπα της Ελλάδας. Στις βρετανικές εφημερίδες αναπτύσσονται διάφορες θεωρίες (σ.σ. τις οποίες θα παραθέσουμε στην συνέχεια) αποκρύπτεται όμως μία βασική που δεν είναι άλλη από την στάση της στο Κυπριακό ζήτημα. Άλλωστε η Κύπρος, μέρος της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, είναι επίσης ένα από τα κράτη που δεν έχει επισκεφθεί ποτέ (σ.σ. κάτι που επίσης δεν αναφέρουν οι βρετανικές εφημερίδες).

Δύο χρόνια μετά την στέψη της, στις 14 Νοεμβρίου 1955 η νεαρή Ελισάβετ θα απαντήσει αρνητικά στο αίτημα απονομής χάρης στον 22χρόνο αγωνιστή του ΕΟΚΑ Μιχαλάκη Καραολή οδηγώντας τον στην αγχόνη χωρίς να υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την δράση του. Το θέμα είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις την εποχή με τον γνωστό Γάλλο συγγραφέα και φιλόσοφo, Albert Camus να υποστηρίζει ανοικτά το αίτημα του Καραολή. Για να κάνουμε την μεγάλη ιστορία μικρή η Βασίλισσα Ελισάβετ αποτελεί "κόκκινο πανί" όχι μόνο για τους Κύπριους που επιθυμούσαν την ένωση της Μεγαλονήσου με την Ελλάδα αλλά σχεδόν για το σύνολο των Κυπρίων.

Ποιες είναι τώρα οι υπόλοιπες θεωρίες. Η πρώτη έχει να κάνει με την εκδίωξη του πρίγκιπα Ανδρέα, πατέρα του συζύγου της Ελισάβετ Φίλιππου, από την Ελλάδα μετά την Μικρασιατική Καταστροφή. Με αφορμή τα δικά του 90α γενέθλια πριν από πέντε χρόνια όταν είχε ρωτηθεί τι καταγωγής είναι, ο Φίλιππος είχε δώσει μισή απάντηση "well, i'm Greek, but...". Μετά το "but" δεν υπήρχε συνέχεια για να μάθουμε πως ακριβώς σκέφτεται για την χώρα μας σχεδόν 100 χρόνια μετά την εκδίωξη του πατέρα του.

Ο ίδιος φυσικά ήρθε στην Ελλάδα με αφορμή τους γάμους του Κωνσταντινου και της Άννας Μαρίας όχι όμως συνοδευόμενος από την Ελισάβετ η οποία ήταν έγκυος. Η αντιμετώπιση που είχε το ελληνικό κράτος στον Κωνσταντίνο μετά το δημοψήφισμα του 1975 φέρεται να είναι ένας ακόμη πιθανός λόγος που η Ελισάβετ κρατάει αποστάσεις από την χώρα μας. Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι οι δύο βασιλικές οικογένειες έχουν άριστες σχέσεις μεταξύ τους. Αρχικά ο Κωνσταντίνος βρήκε στέγη στο Λονδίνο ενώ υπάρχει και "κουμπαριά" καθώς ο Κωνσταντίνος είναι ο νονός του πρίγκιπα Ουίλιαμ και η Ελισάβετ νονά της κόρης του Κωνσταντίνου Θεοδώρας.

Πέρα από τις εικασίες μπορεί όμως να υπάρχει κάτι ουσιαστικό που να σχετίζεται με την πρώτη υπόθεση, δηλαδή την στάση της Ελισάβετ στο Κυπριακό: Ότι κανείς Έλληνας ηγέτης δεν την έχει καλέσει να επισκεφθεί την χώρα μας.

Πάντως γεύση από Ελλάδα η Ελισάβετ έχει πάρει πριν από 66 χρόνια όταν ως διάδοχος του θρόνου είχε επισκεφθεί την Αθήνα στις 8 Δεκεμβρίου του 1950.

Βρετανία: Η βασίλισσα Ελισάβετ έχει γενέθλια δύο φορές τον χρόνο

Όλοι οι κοινοί θνητοί έχουν γενέθλια μια φορά τον χρόνο, όμως για τους γαλαζοαίματους φαίνεται ότι δεν ισχύει το ίδιο

Αυτή την περίοδο η Βρετανία γιορτάζει τα 90α γενέθλια της «αειθαλούς» βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία γεννήθηκε στις 21 Απριλίου του 1926. Η Ελισάβετ φωτογραφήθηκε με την ευκαιρία των γενεθλίων της με μέλη της οικογένειάς της, μεταξύ των οποίων και τα δισέγγονά της και ο βρετανικός Τύπος αφιέρωσε εκτενή δημοσιεύματα για το γεγονός.

Όμως, η βασίλισσα της Αγγλίας δεν γιορτάζει τα γενέθλια της, όπως κάθε κοινός θνητός, μια φορά τον χρόνο. Στις 11 Ιουνίου η Ελισάβετ θα γιορτάσει πάλι και μάλιστα, επίσημα την ημέρα της γέννησής της. Γιατί αυτό; Η παράδοση του διπλού εορτασμού των γενεθλίων των βασιλέων στην Γηραιά Αλβιώνα ξεκινά από το 1748, όταν ο τότε βασιλιάς Γεώργιος ο Β', που είχε γεννηθεί Νοέμβριο, αποφάσισε ότι αν γιορτάσει τα γενέθλιά του εκείνο τον μήνα θα κάνει πολύ κρύο για την πραγματοποίηση της ετήσιας παρέλασης με αφορμή την επέτειο της γέννησής του.

Έτσι, ο βασιλιάς γιόρταζε τα γενέθλια του και δεύτερη φορά, τον Μάιο ή τον Ιούνιο.

Η παράδοση συνεχίζεται ακόμα και σήμερα και η βασίλισσα Ελισάβετ, εκτός από τον Απρίλιο, που γιορτάζει τα γενέθλιά της ιδιωτικά, στις 11 Ιουνίου θα τα γιορτάσει επίσημα. Μάλιστα, η αρχική απόφαση ήταν ο εορτασμός να γίνεται Πέμπτη, αλλά αργότερα, η ημέρα άλλαξε σε Σάββατο, ώστε να έχει την δυνατότητα να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις και μεγάλο μέρος των πολιτών.

Την ημέρα των γενεθλίων της Ελισάβετ τον Ιούνιο εκείνη θα εμφανιστεί στο μπαλκόνι στο παλάτι του Μπάκιγχαμ με μέλη της οικογένειάς της, μετά την στρατιωτική παρέλαση, ενώ μέλη του στρατού θα χαιρετίσουν το γεγονός με 41 πυροβολισμούς στο Hyde Park, 21 πυροβολισμούς στο Πάρκο του Ουίνσδορ και 62 πυροβολισμούς στον Πύργο του Λονδίνου.

ΠΗΓΗ: news247.gr/ protothema.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER