Τετάρτη, 27 Απριλίου 2016 15:27

Απεργούν και στη Γερμανία... ακυρώθηκαν εκατοντάδες πτήσεις

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Απεργούν και στη Γερμανία... ακυρώθηκαν εκατοντάδες πτήσεις

Η απεργία των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα είχε ως αποτέλεσμα να ακυρωθούν σήμερα περισσότερες από 1.200 πτήσεις, κυρίως της Lufthansa, αλλά και άλλων αεροπορικών εταιρειών, όπως της Air Berlin, σε έξι μεγάλα γερμανικά αεροδρόμια, μεταξύ των οποίων και εκείνα του Μονάχου και της Φραγκφούρτης.

Μόνο στο Μόναχο ακυρώθηκαν 740 πτήσεις, δηλαδή τα δύο τρίτα όσων ήταν προγραμματισμένες για σήμερα, εξήγησε ένας εκπρόσωπος του αεροδρομίου.

Στη Φραγκφούρτη ακυρώθηκαν περισσότερες από 390 πτήσεις, σύμφωνα με έναν άλλον εκπρόσωπο. Προβλήματα παρουσιάστηκαν επίσης στα αεροδρόμια της Κολονίας/Βόννης (ακύρωση 90 πτήσεων), στο Ντίσελντορφ (54 πτήσεις), το Ανόβερο και το Ντόρτμουντ.

Η απεργία πλήττει κυρίως τον μεγαλύτερο γερμανικό αερομεταφορέα, τη Lufthansa. Η εταιρεία ακύρωσε σήμερα 900 πτήσεις, ιδίως στα αεροδρόμια του Μονάχου και της Φραγκφούρτης. Η Air Berlin από την πλευρά της υποχρεώθηκε να ακυρώσει 87 δρομολόγια εσωτερικού.

Η Lufthansa, που πέρσι αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα λόγω των αλλεπάλληλων απεργιακών κινητοποίησεων, αρχικά των πιλότων και στη συνέχεια των αεροσυνοδών, αυτή τη φορά έχει πέσει θύμα μιας εργασιακής διαφοράς που δεν την αφορά. Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο, προβάλλοντας μισθολογικά αιτήματα, προχώρησαν σε προειδοποιητικές απεργίες κατόπιν απόφασης του πανίσχυρου συνδικάτου Verdi.

Στην απεργία μετέχουν μεταξύ άλλων το προσωπικό εδάφους, οι μηχανικοί, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και οι πυροσβέστες που υπηρετούν σε αεροδρόμια.

Η απεργιακή κινητοποίηση έχει επηρεάσει και άλλους τομείς, όπως τα μέσα δημόσιας μεταφοράς, την αποκομιδή απορριμμάτων και τη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών. Παρόμοιες κινητοποιήσεις έγιναν πρόσφατα στα δημόσια νοσοκομεία και τους δήμους.

Το συνδικάτο Verdi ζητά αυξήσεις ύψους 6% για τους περίπου 2 εκατομμύρια εργαζομένους του δημόσιου τομέα και χαρακτηρίζει "προσβολή" τις μισθολογικές διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη αυτήν την περίοδο.

Τις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις και το μεγαλύτερο συνδικάτο της Γερμανίας, το IG Metall, που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στην αυτοκινητοβιομηχανία, τα εργοστάσια ηλεκτρονικών, ηλεκτρικών οικιακών συσκευών και μηχανών. Το συνδικάτο ζητά μισθολογικές αυξήσεις ύψους 5% και δεν έχει βρεθεί συμβιβαστική λύση στις διαπραγματεύσεις του με την εργοδοσία.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER