Σάββατο, 30 Απριλίου 2016 16:46

Αναστασιάδης: "Παραμένει ο στόχος για λύση του Κυπριακού το 2016"

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Αναστασιάδης: "Παραμένει ο στόχος για λύση του Κυπριακού το 2016"

Η λύση του Κυπριακού εντός του τρέχοντος έτους εξακολουθεί να αποτελεί στόχο, δηλώνει ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

 

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή της Κύπρου, ο κ. Αναστασιάδης σημειώνει ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται «σε κλίμα αλληλοκατανόησης και ότι έχει καταγραφεί πρόοδος».

Ωστόσο, τονίζει ότι οι περισσότερες δυσκολίες στις συνομιλίες «εστιάζονται στο περιουσιακό και σε ζητήματα που αφορούν την εκτελεστική εξουσία», προσθέτοντας ότι δεν γνωρίζει ποια προβλήματα θα προκύψουν κατά τη συζήτηση των εδαφικών αναπροσαρμογών και των εγγυήσεων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καλεί την Τουρκία πέρα από τη ρητορική, να στηρίξει έμπρακτα τις συνομιλίες και να ενθαρρύνει τον Μουσταφά Ακιντζί.

Αναφερόμενος στο φυσικό αέριο, υπογραμμίζει ότι «θέματα κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν τίθενται στο τραπέζι των συζητήσεων». Ωστόσο, εκφράζει την ελπίδα ότι θα υπάρξει λύση «προτού εισέλθουμε στο κρίσιμο ζήτημα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων».

Για την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας το 2013 , που οδήγησε στο μνημόνιο, ο κ. Αναστασιάδης υποστηρίζει ότι δεν γνώριζε όλα τα δεδομένα. «Δεν ήξερα ότι τα διαθέσιμα ρευστά του κράτους αρκούσαν μόνο για μερικές μέρες, ούτε τις ανάγκες για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Δεν γνώριζα ότι αντί διαπραγμάτευσης είχε προηγηθεί μη διαπραγμάτευση, ενώ έπρεπε να λάβω υπόψη και το γεγονός ότι κάθε μέρα που περνούσε μειώνονταν οι πιθανότητες να επιβιώσει το τραπεζικό σύστημα», αναφέρει. Επίσης, υπενθυμίζει πως η αρχική πρόταση της Κομισιόν μιλούσε για απομείωση ποσοστού επί όλων των καταθέσεων σε όλες τις τράπεζες. «Αν εγκρίναμε τη νομοθεσία την Κυριακή, τότε το βάρος θα ήταν πάνω τους (σ.σ. Ευρωπαίους) και θα πλήρωναν εκείνοι το λάθος. Η κατακραυγή θα ήταν πάνω στο Eurogroup. Αν περνούσε η νομοθεσία Κυριακή και όχι Τρίτη, όπως τελικά αποφάσισε η Βουλή, τότε και οι τράπεζες θα άνοιγαν κανονικά και το σφάλμα θα καλούνταν να πληρώσουν οι Ευρωπαίοι», σημειώνει.

Στη συνέντευξή του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για μειώσεις φόρων και για ελαφρύνσεις, αλλά στοχευμένα, με μέτρο και στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων. Μπορεί, είπε, να βγήκαμε από την κρίση, αλλά δεν επιλύσαμε όλα τα προβλήματα. Το σημαντικό, τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είναι ότι ανακτήσαμε την αξιοπιστία μας ως κράτος, ενώ το τραπεζικό σύστημα βελτιώνεται.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER