Σάββατο, 30 Απριλίου 2016 21:25

H Κένυα στέλνει στην πυρά 105 τόνους ελεφαντόδοντου

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
H Κένυα στέλνει στην πυρά 105 τόνους ελεφαντόδοντου

Η Κένυα θα προχωρήσει σήμερα στην καύση 105 τόνων ελεφαντόδοντου στο Εθνικό Πάρκο του Ναϊρόμπι, στην μεγαλύτερη ποτέ ποσότητα ελεφαντόδοντου που καίγεται μονομιάς, σε μια κίνηση που έχει μεγάλη συμβολική σημασία για τον αγώνα κατά της λαθροθηρίας ελεφάντων για τους χαυλιόδοντές τους.

Ο πρόεδρος της Κένυας Ουχούρου Κενυάτα θα ανάψει την πυρά σε μια πυραμίδα ύψους άνω των τριών μέτρων που έχει σχηματιστεί από χαυλιόδοντες γύρω στις 15:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) ενώπιον τηλεοπτικών συνεργείων από όλον τον κόσμο.

Φωτιά θα ανάψουν σε άλλες δέκα πυραμίδες που έχουν σχηματιστεί από ελεφαντόδοντο και μια στοίβα από κέρατα ρινόκερου εξέχουσες φυσιογνωμίες που έχουν προσκληθεί στην τελετή αυτή.

Με την ολοκλήρωση της τελετής αυτής, στην οποία θα παρευρεθούν κυρίως οι πρόεδροι της Ουγκάντας και της Γκαμπόν, περίπου το 5% των παγκόσμιων αποθεμάτων σε ελεφαντόδοντο θα έχει καταστραφεί.

"Αν χάσουμε τους ελέφαντές μας θα χάσουμε ένα σημαντικό μέρος της κληρονομιάς που μας δόθηκε", δήλωσε ο πρόεδρος της Κένυας χθες σε διεθνή σύνοδο κορυφής που έγινε για την καταπολέμηση της λαθροθηρίας των ελεφάντων στο Νανιούκι, στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

Ο Κενυάτα απηύθυνε έκκληση για την απόλυτη απαγόρευση του εμπορίου ελεφαντόδοντου προκειμένου να εμποδιστεί η εξαφάνιση αυτού του είδους που ζει στην άγρια φύση, την ώρα που βρίσκεται σε κίνδυνο η επιβίωση 450.000 με 500.000 ελεφάντων στην Αφρική.

Περίπου 30.000 ελέφαντες σκοτώνονται ετησίως για τους χαυλιόδοντές τους από λαθροθήρες, οι οποίοι είναι όλο και πιο καλά εξοπλισμένοι. Οι συνέπειες είναι δραματικές: αν προστεθούν στους θανάτους ελεφάντων από φυσικά αίτια αυτοί που προκαλούνται από τη λαθροθηρία ξεπερνάται το ποσοστό της αναπαραγωγής του είδους.

Με την καύση του ελεφαντόδοντου στο Εθνικό Πάρκο του Ναϊρόμπι, η Κένυα θέλει να περάσει ένα "ισχυρό" μήνυμα: το ελεφαντόδοντο δεν έχει καμία αξία αν δεν ανήκει σε έναν ζωντανό ελέφαντα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER