Τετάρτη, 11 Μαϊος 2016 20:11

20χρονη, θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από 5 ετών, έκανε ευθανασία

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
20χρονη, θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από 5 ετών, έκανε ευθανασία

Η απόφαση των γιατρών να εκπληρώσουν την επιθυμία της κοπέλας να φύγει από τη ζωή έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σχετικά με τον υποβοηθούμενο θάνατο.

Σε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης στην Ολλανδία επετράπη να φύγει από τη ζωή με ευθανασία μέσω θανάσιμης ένεσης. 

Η 20χρονη κοπέλα, το όνομα της οποίας δεν είναι γνωστό, είχε υποστεί σεξουαλική κακοποίηση από την ηλικία των 5 ετών έως τα 15. Ως συνέπεια αυτού, υπέφερε από έντονο μετατραυματικό στρες, σοβαρή ανορεξία, χρόνια κατάθλιψη και παραισθήσεις.

Παρά τη βελτίωση που είχε σημειωθεί στην ψυχική της υγεία μετά από «εντατική θεραπεία», οι γιατροί θεώρησαν ότι οι πολλαπλές συνέπειες από την κακοποίηση που είχε υποστεί ήταν αθεράπευτες και, δύο χρόνια πριν, συμφώνησαν να εκπληρώσουν την επιθυμία της να βάλει τέλος στη ζωή της. Πριν πάρουν την απόφαση, έκριναν ότι η κοπέλα ήταν «πλήρως στα λογικά της» και «δεν υπήρχε βαριάς μορφής κατάθλιψη ή άλλη διαταραχή που επηρέαζε τον τρόπο σκέψης της».

Η είδηση από το θάνατό της προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σχεδόν σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς οι απόψεις για ευθανασία διίστανται. Εκπρόσωποι των ανθρώπινων δικαιωμάτων επεσήμαναν πως «είναι τρομακτικό και ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι ειδικοί της ψυχικής υγείας θεωρούν την ευθανασία λύση για τις περίπλοκες για βαθιές πληγές που δημιουργεί η σεξουαλική κακοποίηση».

Άλλοι πρόσθεσαν πως σχεδόν στέλνει το μήνυμα ότι, αν είσαι θύμα κακοποίησης, τιμωρείσαι για το έγκλημα - που άλλοι σου έκαναν- με θάνατο. 

Η ιστορία της συγκεκριμένης γυναίκας ήρθε στο φως από τις ολλανδικές αρχές, προκειμένου να δικαιολογήσουν τη νομιμότητα της ευθανασίας στη χώρα τους και να τονίσουν ότι αυτή γίνεται κατόπιν υψηλής ιατρικής επίβλεψης.

Πηγή: thetoc.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER