Παρασκευή, 20 Μαΐου 2016 12:58

Βρετανία: Εκπρόσωποι της Τέχνης υπογράφουν κατά του Brexit

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Βρετανία: Εκπρόσωποι της Τέχνης υπογράφουν κατά του Brexit

Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Κίρα Νάιτλι, Τσιουέτελ Ετζίοφορ και Ελενα Μπόναμ Κάρτερ υπογράφουν μαζί με 250 διασημότητες του κόσμου της Τέχνης ανοικτή επιστολή προς τους Βρετανούς, καλώντας τους να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μερικοί από τους γνωστότερους βρετανούς καλλιτέχνες, μουσικούς και συγγραφείς υπογράφουν την επιστολή που δημοσιεύεται στην εφημερίδα The Guardian και προειδοποιεί ότι η Βρετανία θα μείνει στο περιθώριο, εάν οι Βρετανοί αποφασίσουν ένα Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

«Η Βρετανία δεν είναι μόνο ισχυρότερη εντός της Ευρώπης, είναι πιο ευρηματική, πιο δημιουργική...η παγκόσμια επιτυχία μας στη δημιουργικότητα θα αποδυναμωθεί σημαντικά εάν αποχωρήσουμε», προειδοποιούν επεκτείνοντας και πέραν της συνηθισμένης πολιτικο-οικονομικής σφαίρας τον δημόσιο διάλογο για το θέμα.

Το εγχείρημα συντονίσθηκε από το «Stronger In», την επίσημη εκστρατεία για την παραμονή της χώρας στην Ένωση, που υποστηρίζεται και από τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

Μεταξύ των γνωστών ονομάτων που υπογράφουν την επιστολή, η τραγουδίστρια Παλόμα Φέιθ, η σχεδιάστρια Βιβιέν Γουέστγουντ και ο συγγραφέας Τζον Λε Καρέ.

«Σε περίπτωση Brexit, η Βρετανία θα θεωρείται τρίτη χώρα στην ΕΕ», προειδοποιεί ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

Η Βρετανία θα είναι υποχρεωμένη να αποδεχθεί την θέση της ως τρίτης χώρας σε περίπτωση Brexit, δηλώνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde, ενώ αναφερόμενος στην Αυστρία δηλώνει κατηγορηματικά: «δεν υπάρχει δυνατότητα ούτε για συζήτηση, ούτε για διάλογο».

Ευρωπαίοι λαϊκιστές: «εύστοχα ερωτήματα, κακές απαντήσεις»

Στην ερώτηση εάν επαναλαμβάνει το κάλεσμά του προς τους Αυστριακούς να ψηφίσουν τους Πράσινους στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, απαντά: « Είναι προφανές ότι οι Αυστριακοί δεν εκτίμησαν το ότι αναμίχθηκα ( στα εσωτερικά τους) , αλλά λίγο με ενδιαφέρει...Απέναντι στη προοπτική να δω μια νίκη της σκληρής ακροδεξιάς, ένοιωσα υποχρεωμένος να πω ότι δεν μου αρέσει (...) Με την ακροδεξιά δεν υπάρχει δυνατότητα ούτε για συζήτηση, ούτε για διάλογο».

Στην παρατήρηση ότι παντού στην Ευρώπη τα κινήματα των λαϊκιστών βρίσκονται σε άνοδο, ο κ. Γιούνκερ δηλώνει : « Δεν θα πρέπει να τρέχουμε πίσω από τους λαϊκιστές, που συχνά θέτουν εύστοχα ερωτήματα, δίνουν όμως κακές απαντήσεις. Εάν τα μεγάλα παραδοσιακά κόμματα ακολουθούσαν αυτά τα κηρύγματα σε ποιον κόσμο και σε ποια Ευρώπη θα ζούσαμε; Σε μια αγχωμένη Ευρώπη όπου θα χαρακτηριζόταν από την απόρριψη του άλλου», τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Ο κ. Γιούνκερ είναι «πεπεισμένος» ότι η Ευρώπη θα καταφέρει να αντεπεξέλθει σε περίπτωση Brexit, λέει: « Είμαι σίγουρος ότι «οι αποστάτες» δεν θα είναι ευπρόσδεκτοι με ανοιχτές τις αγκάλες. Εάν οι Βρετανοί πουν όχι (στην Ευρώπη), πράγμα που δεν ελπίζω, η κοινοτική ζωή δεν θα συνεχισθεί όπως πριν. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να αποδεχθεί να αντιμετωπισθεί ως ένα τρίτο κράτος χωρίς να του κάνουμε χάρες (...) δεν είναι απειλή, όμως οι σχέσεις μας δεν θα είναι ίδιες με τις σημερινές», προειδοποιεί.

Αν οι Βρετανοί αποφασίσουν να παραμείνουν στην Ευρώπη, τότε θα πρέπει να δρομολογηθεί ένα νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα (επανίδρυσης). Σε αυτήν δε την περίπτωση θα πρέπει άραγε να είναι αγγλικού τύπου ή να εστιασθεί στον πυρήνα των (έξι) ιδρυτικών χωρών;

« Ανάμεσα στους έξι δεν έχουμε ταύτιση απόψεων. Θα πρέπει να εφαρμόσουμε τη ρύθμιση που αποφασίσαμε με τον Ντέιβιντ Κάμερον, για την οποία κανείς δεν μιλάει κατά την εκστρατεία για το δημοψήφισμα. Δεν θα είναι εύκολο», ομολογεί ο Ζαν-Κλοτν Γιούνκερ. « Δεν είμαι καχύποπτος σχετικά με την ιδέα επανίδρυσης της Ευρώπης, όμως κάτι τέτοιο θα προστεθεί στην ευρωπαϊκή διαίρεση... εάν μια μεγάλη πρωτοβουλία ξεκινήσει από ένα από τα μεγάλα κράτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα την υποστηρίξει».

«Η Γαλλία έχει για την Ευρώπη μία ιδέα που θα πρέπει να υπερασπισθεί»

Αναγνωρίζοντας ότι αναφέρεται στη Γαλλία, από την οποία περιμένει την πρωτοβουλία αυτή, εξηγεί : « Βλέπω τις αδυναμίες της Γαλλίας, παρ' όλα αυτά είναι αυτή που θα μπορούσε να επαναφέρει την Ευρώπη στην ουσία της : ενισχύοντας τη διάσταση της αλληλεγγύης και αναπτύσσοντας το λόγο για την αναγκαιότητα της δημοσιονομικής εξυγίανσης, χωρίς να παραβλέπεται το ενάρετο τρίπτυχο : δημοσιονομική εξυγίανση, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις. (...) Η Γαλλία, που της αρέσει να διαχωρίζει τη θέση σε όλα, θα πρέπει να αποφύγει να το κάνει για την Ευρώπη», λέει.

« Η Γαλλία έχει ένα λόγο να πει, ένα μήνυμα να μεταφέρει και μια συγκεκριμένη ιδέα της Ευρώπης να υπερασπισθεί. Εάν εξέπεμπε ένα συγκροτημένο μήνυμα , θα είχε σημαντική επίδραση έναντι του βρετανικού λόγου. Η Γαλλία δεν είναι επαρκώς περήφανη για την ίδια. Εχει πράγματα να πει για τον κόσμο και την Ευρώπη» καταλήγει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Τα στοιχήματα ανεβάζουν στο 79% την πιθανότητα της παραμονής της χώρας στην ΕΕ

Οι αποδόσεις των στοιχημάτων ανεβάζουν στο 79% τις πιθανότητες η Βρετανία να ψηφίσει υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, σύμφωνα με την εταιρία στοιχημάτων Betfair.

Το ποσοστό υπέρ της παραμονής της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια αυξήθηκε κατά περίπου 9% από την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τις αποδόσεις της Betfair.

Η εταιρία στοιχημάτων William Hill ανακοίνωσε ότι τα στοιχήματά της υπέρ της παραμονής στην ΕΕ ήταν 1/5, το χαμηλότερο επίπεδο μέχρι σήμερα και ανεβάζουν σε 83% τις πιθανότητες της παραμονής στην ΕΕ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER