Σάββατο, 21 Μαΐου 2016 09:46

G7: Η νομισματική πολιτική της Ιαπωνίας και το ενδεχόμενο του Brexit δεσπόζουν στη σύνοδο

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
G7: Η νομισματική πολιτική της Ιαπωνίας και το ενδεχόμενο του Brexit δεσπόζουν στη σύνοδο

Νέα προειδοποίησε εξέπεμπψαν σήμερα οι ΗΠΑ προς την Ιαπωνία κατά μιας ανταγωνιστικής υποτίμησης του νομίσματός της, αποκαλύπτοντας τη βαθιά διαφορά για την πολιτική όσον αφορά τις ισοτιμίες, που επισκιάζει τις συνομιλίες των επικεφαλής των Οικονομιών της Ομάδος G7 που φιλοξενούνται στη νησιωτική χώρα της Άπω Ανατολής.

Η Ιαπωνία κι οι ΗΠΑ διασταυρώνουν τα ξίφη τους για τη νομισματική πολιτική, με την Ουάσιγκτον να διατείνεται ότι το Τόκιο δε νομιμοποιείται να παρεμβαίνει στις αγορές προκειμένου ν’ αναχαιτίσει τις ανατιμήσεις στο γιεν, δεδομένου ότι η κίνηση του νομίσματος γίνεται «με τάξη».

Στις διμερείς συνομιλίες πριν την έναρξη της δεύτερης ημέρας των εργασιών της G7 στο Σεντάι της Ιαπωνίας, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού επεσήμανε στον Ιάπωνα ομόλογό του Τάρο Άσο πως είναι σημαντικό η χώρα του να μην προβαίνει σε ανταγωνιστικές υποτιμήσεις του νομίσματός της.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου, ο Λιου «υπογράμμισε τη σημασία τα κράτη να συνεχίσουν τα τηρούν τις δεσμεύσεις», που ανέλαβαν στη σύνοδο «της G20 στη Σαγκάη για να χρησιμοποιήσουν όλα τα πολιτικά εργαλεία για την προώθηση της ανάπτυξης—δημοσιονομική και νομισματική πολιτική, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις— να αποφεύγουν ανταγωνιστικές υποτιμήσεις και να επικοινωνούν».

Έπειτα από πολλά χρόνια επιθετικών πολιτικών με τύπωμα φρέσκου χρήματος, που έφεραν στα όριά της την νομισματική πολιτική, η απάντηση της G7 απέναντι στις πληθωριστικές τάσεις και την συστολή της ανάπτυξης είναι άκρως διχασμένη. Η Γερμανία κωφεύει στις παραινέσεις της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ για αύξηση των δημοσιονομικών δαπανών, ενώ η Ουάσιγκτον πέρα από τις επιπλήξεις για τη νομισματική πολιτική του στο Τόκιο, επισημαίνει επίσης και την «βραδύτητα» στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Μπροστά σε τούτη τη διαφορά για το πόσο η καθεμιά χώρα θα πρέπει να ενισχύσει τις δημοσιονομικές της δαπάνες, οι υπουργοί Οικονομικών της G7 αναμένεται να προτείνουν ένα μείγμα από νομισματικές, δημοσιονομικές και διαρθρωτικές πολιτικές με απώτερο στόχο την αύξηση της ζήτησης—δίνοντας ωστόσο την ελευθερία σε κάθε χώρα να αποφασίσει εκείνη τις προτεραιότητές της.

Παρ’ όλο που επιμένουν οι αντιξοότητες σε παγκόσμιο επίπεδο, λόγω και της αναιμικής ζήτησης από τις αναδυόμενες οικονομίες, οι υπουργοί της G7 εμφανίζονται ωστόσο έτι πιο αισιόδοξοι, καθώς διαβλέπουν πως η ηρεμία έχει αρχίσει να επιστρέφει στις χρηματοοικονομικές αγορές.

Το έτερο ακανθώδες θέμα που θα θιγεί στις συνομιλίες είναι η δυνητική απειλή για την παγκόσμια οικονομία από ένα πιθανό Brexit (έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ) και προς αυτήν την κατεύθυνση αναμένεται να εκπέμψουν μία νέα προειδοποίηση.

Κατά τη δεύτερη τούτη ημέρα των εργασιών τους, οι υπουργοί Οικονομικών θα εξετάσουν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της αβεβαιότητας στην εκροή κεφαλαίων, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και για την ενίσχυση της ασφάλειας στον Κυβερνοχώρο.

Μολονότι δεν προβλέπεται να εκδωθεί ανακοινωθέν μετά το πέρας των εργασιών, ο Άσο κι ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας Χαρουχίκο Κουρόντα θα ενημερώσουν σήμερα το απόγευμα τους δημοσιογράφους για τα αποτελέσματα των συνομιλιών.

 Οι χώρες της G7 δεσμεύθηκαν να κρατήσουν ανέπαφες τις ισοτιμίες, να καταστείλουν την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και ν' αποφευχθεί το Brexit

Οι χώρες μέλη της Ομάδας G7 δεσμεύθηκαν σήμερα πως δεν «προτίθενται να αλλάξουν τις νομισματικές ισοτιμίες», καθώς το φάσμα ενός «συναλλαγματικού πολέμου» άρχισε να πλανάται στον κόσμο μετά τις πρωτοβουλίες της Ιαπωνίας.

Οι υπουργοί Οικονομικών κι οι κεντρικοί τραπεζίτες των επτά πλουσιωτέρων κρατών του πλανήτη «υπογράμμισαν την σημασία που έχει για όλες τις χώρες να αποφευχθούν οι ανταγωνιστικές υποτιμήσεις», τονίζεται στο κείμενο που δημοσιεύθηκε μετά το πέρας των διήμερων συνομιλιών στη νησιωτική χώρα της Άπω Ανατολής.

Το Τόκιο είχε αφήσει να πλανάται η πιθανότητα μίας παρέμβασης στις χρηματαγορές απέναντι στο ενδεχόμενο μίας ανόδου του γιέν, που θα καθιστούσε λιγότερο ανταγωνιστική την οικονομία της χώρας.

Επίσης οι οικονομικοί ταγοί των επτά κρατών προειδοποίησαν για τους κινδύνους που εγκυμονεί μία ενδεχόμενη εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ για την ήδη εξασθενημένη παγκόσμια οικονομία.

«Οι αβεβαιότητες έχουν επαυξηθεί με τις γεωπολιτικές συγκρούσεις, την τρομοκρατία, τις προσφυγικές ροές, ενώ επιπλέον το σοκ από μία πιθανή έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ περιπλέκει το περιβάλλον της παγκόσμιας οικονομίας», προστίθεται στο ίδιο κείμενο.

Ταυτόχρονα, οι υπουργοί της G7 εκφράζουν την δέσμευση «να ενισχυθεί η παγκόσμια πάλη κατά της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας», μέσα από τις προβλέψεις ενός σχεδίου που αποτυπώνεται στα συμπεράσματα των συνομιλιών.

«Μία καλή διεθνής συνεργασία κι η ανταλλαγή πληροφοριών είναι θεμελιώδη για την αποτελεσματική καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας», υπογραμμίζεται στο κείμενο.

Σε δηλώσεις του για το περιεχόμενο και το αποτέλεσμα των συνομιλιών στο Σεντάι, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν δήλωσε πως δεν διαπίστωσε μεγάλες διαφορές στο θέμα των συναλλαγματικών αγορών και πως δεν βλέπει λόγω παρέμβασης στα νομίσματα.

Η νομισματική πολιτική είναι καλά προσαρμοσμένη στο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, όμως οι χώρες που έχουν την πρωτοκαθεδρία οφείλουν να ασκήσουν δημοσιονομικές πολιτικές που θα προωθούν την ανάπτυξη, δήλωσε ο Σαπέν στο πρακτορείο Ρόιτερ στα περιθώρια της συνόδου.

Ο Σαπέν πρόσθεσε πως η G7 δεν συζήτησε το πώς θα απαντήσουν στις ενδεχόμενες αναταράξεις στις αγορές εάν οι Βρετανοί ψηφίσουν να φύγουν από την ΕΕ τον ερχόμενο μήνα, αλλά απεναντίας συζητήθηκε το πώς θα διατηρηθεί η Βρετανία εντός της Ένωσης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER