Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2016 11:34

«Ναι» ή «Όχι»: Ένα οριακό αποτέλεσμα που θα στιγματίσει τη Βρετανία και την ΕΕ

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
«Ναι» ή «Όχι»: Ένα οριακό αποτέλεσμα που θα στιγματίσει τη Βρετανία και την ΕΕ

Με την έναρξη της ψηφοφορίας του βρετανικού δημοψηφίσματος, μία συμβουλή που αναρτήθηκε από έναν βρετανό οικονομολόγο αναλυτή στο Twitter μπορεί και να έχει μία χρησιμότητα: «Αν το μυαλό σου λέει "παραμονή" και η καρδιά λέει «έξοδος», θυμήσου ότι το μυαλό είναι ειδικά σχεδιασμένο για να σκέφτεται και ότι η καρδιά δεν είναι παρά μία τρόμπα».

Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας, ας σημειωθεί:

Πρόκειται για ένα δημοψήφισμα ( εργαλείο πολύ προσφιλές στις ανά την ιστορία και τον κόσμο δικτατορίες) που προκηρύχθηκε για να αντιμετωπισθεί μία διαμάχη που ταλανίζει εδώ και δεκαετίες το Συντηρητικό Κόμμα της Βρετανίας.

Οδήγησε σε μία προεκλογική εκστρατεία τοξική, δηλητηριώδη και δημιούργησε μία νοσηρή, επιθετική ατμόσφαιρα που δίχασε τη χώρα. Το στρατόπεδο του «ναι» προσέφυγε σε υπερβολές για να τρομάξει το εκλογικό σώμα υπερτονίζοντας τις αρνητικές επιπτώσεις του Brexit για την Βρετανία, αλλά το στρατόπεδο του «όχι» ξεπέρασε κάθε προσδοκία ακραίας λαϊκιστικής δημαγωγίας, ψευδών και τερατολογιών.

Αυτού του είδους η εκστρατεία οδήγησε στα άκρα μία πολύ γνωστή συζήτηση στο Ηνωμένο Βασίλειο για τις σχέσεις της χώρας με την Ευρώπη, συζήτηση που δεν θα κλείσει πάντως με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, δεδομένης της οριακής διαφοράς ανάμεσα στο «ναι» και στο «όχι» και θα στιγματίσει την βρετανική πολιτική ζωή.

Στην περίπτωση επικράτησης του «όχι» στην Ευρώπη, οι διαστάσεις των οικονομικών συνεπειών του Brexit για την Βρετανία και την Ευρώπη είναι άγνωστες, όπως και οι διαδικασίες που θα επισφραγίσουν αυτό το άνευ προηγουμένου διαζύγιο.

Σε πολιτικό επίπεδο, η «ευρωπαϊκή ιδέα» έχει από μόνη της πολλά προβλήματα για να φοβηθεί την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ένωση. Άλλωστε αυτός υπήρξε πάντοτε ένας γάμος συμφέροντος και πολλής γκρίνιας.

Αυτό που έχει να φοβηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η αντανάκλαση ενός Brexit σε άλλους γάμους συμφέροντος από εκείνους που υπάρχουν στους κόλπους της, κυρίως μετά την τελευταία μεγάλη της διεύρυνση.

«Πυκνή ομίχλη στη Μάγχη: αποκλεισμένη η ηπειρωτική Ευρώπη για τρεις μέρες»

Oι υποστηρικτές του Brexit προκαλούν τόσο μεγάλη ανασφάλεια, όση προκαλεί η ομίχλη πάνω από την Μάγχη. Τα διδάγματα τη ιστορίας είναι όμως σαφή: πρέπει να παραμείνουμε στην E.E., υποστηρίζει σε άρθρο του στους κυριακάτικους Times του Λονδίνου (που αναδημοσιεύει σήμερα η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung), o βρετανός καθηγητής ιστορίας στο Χάρβαρντ Nάιαλ Φέργκιουσον, ενας από τους 300 ιστορικούς οι οποίοι υπέγραψαν ανοικτή επιστολή κατά του Brexit.

Υπάρχει ένας μύθος τον οποίο περιέγραψαν συνοπτικά κάποτε οι Times σε ένα άρθρο με τη φράση «Πυκνή ομίχλη στη Μάγχη: αποκλεισμένη η ηπειρωτική Ευρώπη για τρεις μέρες». Στην πραγματικότητα ήταν ένα ανέκδοτο το οποίο χρησιμοποιήθηκε από τη ναζιστική προπαγάνδα για να αποδειχθεί η αφόρητη αγγλική υπεροψία και η «παράλογη πίστη ότι το μικρό νησί μπορεί να αποκοπεί από την ηπειρωτική Ευρώπη».

Αυτές τις μέρες η φράση «Πυκνή ομίχλη στη Μάγχη: αποκλεισμένη η ηπειρωτική Ευρώπη» ξανάγινε ανέκδοτο εις βάρος εκείνων οι οποίοι πιστεύουν ότι «θα ήταν καλύτερα» για το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την Ε.Ε. Είμαι προσωπικά πεπεισμένος ότι αν ψήφιζαν μόνον ιστορικοί αυτήν την Πέμπτη το αποτέλεσμα θα ήταν ένα ξεκάθαρο «ναι» στην παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε.

Στα τέλη Μαΐου έγινε μια συνάντηση περίπου 70 ιστορικών στην Downing Street 11, στην οποία επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στην συμμετοχή της Μ. Βρετανίας στην Ε.Ε. «Η συμμετοχή μου ίσως να ήταν για ορισμένους μια έκπληξη, δεδομένου ότι στη δεκαετία του ΄90 ήμουν κατά της σύνδεσης της αγγλικής λίρας στο γερμανικό μάρκο στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού συναλλαγματικών ισοτιμιών. Αργότερα ήμουν κατά της βρετανικής συμμετοχής της Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ). Αλλά σήμερα επιχειρηματολογώ υπέρ της συνέχισης της παραμονής της Μ. Βρετανίας στην Ε.Ε. από την σκοπιά της εφαρμοσμένης ιστορίας».

Η Ε.Ε. πόρρω απέχει από το να είναι ένα ισχυρό «υπερκράτος». Η πραγματική λειτουργία της είναι η εφαρμογή των πολλών κανόνων κατά των τελωνειακών φραγμών, οι οποίοι εξασφαλίζουν ότι είναι πραγματικά μια κοινή αγορά. Και ποια κυβέρνηση πίεσε στη δεκαετία του ΄90 για να δημιουργηθεί αυτή η κοινή αγορά; Ηταν η βρετανική κυβέρνηση υπό την Μάργκαρετ Θάτσερ.

Στη δεκαετία του ΄90 ουτοπιστές ήταν οι υπέρμαχοι της Ευρώπης με τις ιδέες τους για ένα φεντεραλιστικό σύστημα. Σήμερα αντιθέτως ουτοπιστές είναι οι υπέρμαχοι της αποχώρησης από την Ε.Ε. Για μας τους αγγλοσκεπτικιστές το μάθημα από την βρετανική ιστορία είναι ότι ο βρετανικός απομονωτισμός συμπίπτει με την ευρωπαϊκή κατάρρευση. Δεν έλαβαν σοβαρά τον πρωθυπουργό όταν έθεσε στο λόγο του το ερώτημα στις 9 Μαΐου «Μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι η ειρήνη και η σταθερότητα στην ήπειρό μας είναι εξασφαλισμένη χωρίς καμιά αμφιβολία;». Το επιχείρημά του ήταν ότι η ιστορία πρέπει να μας αποτρέψει από το να υπερτιμήσουμε την σταθερότητα στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

«Μέχρι της 23 Ιουνίου, φοβάμαι ότι θα υπάρχει ομίχλη στη Μάγχη. Αλλά δεν θα είναι η ευρωπαϊκή ήπειρος απομονωμένη αν φύγει η Μ. Βρετανία από την Ε.Ε και δεν υπάρχει τίποτα το ωραίο στη απομόνωση στην οποία κινδυνεύουμε να βρεθούμε, αν αγνοήσουμε τα διδάγματα τα της ιστορίας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER