Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2016 21:24

Χιλιάδες λονδρέζοι ζητούν ανεξαρτησία και παραμονή στην ΕΕ

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Χιλιάδες λονδρέζοι ζητούν ανεξαρτησία και παραμονή στην ΕΕ

Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι του Λονδίνου υπέγραψαν σε έναν κατάλογο συλλογής υπογραφών στο Διαδίκτυο σήμερα αξιώνοντας η βρετανική πρωτεύουσα να κηρύξει την ανεξαρτησία της και να παραμείνει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά την απόφαση των Βρετανών πολιτών υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι υπέγραψαν αυτό το αίτημα στον ιστότοπο change.org με το οποίο ζητούν από τον δήμαρχο του Λονδίνου Σαντίκ Καν να «κηρύξει το Λονδίνο ανεξάρτητο από το Ηνωμένο Βασίλειο και να θέσει υποψηφιότητα προκειμένου να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ενώ στο σύνολο της χώρας το ποσοστό υπέρ της εξόδου από την ΕΕ ανήλθε σε σχεδόν 52%, στο Λονδίνο το 60% των πολιτών ψήφισε υπέρ της παραμονής.

«Το Λονδίνο είναι μια διεθνής πόλη και εμείς θέλουμε να παραμείνουμε στην καρδιά της Ευρώπης» επισημαίνεται στο κείμενο.

«Ας το παραδεχθούμε, διαφωνούμε με το υπόλοιπο της χώρας. Επομένως αντί να ψηφίζουμε με πάθος κι επιθετική διάθεση ο ένας εναντίον του άλλου σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, ας πάρουμε επίσημα διαζύγιο και ας ταχθούμε στο πλευρό των φίλων μας στην ήπειρο».

Ο Σαντίκ Καν από την πλευρά του δημοσίευσε ένα δελτίο τύπου στο οποίο ζητά το Λονδίνο να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις της εξόδου από την ΕΕ.

«Είναι κρίσιμο το Λονδίνο να έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει στη διαδικασία των επαναδιαπραγματεύσεων όπως η Σκωτία και η Βόρεια Ιρλανδία» δύο περιοχές που επίσης ψήφισαν υπέρ της παραμονής της ΕΕ, τονίζεται.

«Είναι κρίσιμο να παραμείνουμε εντός της ενιαίας αγοράς» πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι συμφωνίες για το μεταναστευτικό με τη Βρετανία δεν θα αλλάξουν γιατί είναι "διμερείς", υποστηρίζει η γαλλική κυβέρνηση

Οι διμερείς συμφωνίες που αφορούν το μεταναστευτικό, μεταξύ Βρετανίας και Γαλλίας, δεν πρόκειται να επηρεαστούν από την απόφαση των Βρετανών ψηφοφόρων να στηρίξουν την έξοδο της χώρας τους από την ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Στεφάν Λε Φολ.

"Στο θέμα της μετανάστευσης, για να είμαι σαφής, η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ δεν θα οδηγήσει σε αλλαγές όσον αφορά τις συμφωνίες με το ΗΒ... Πρόκειται για διμερείς συμφωνίες", εξήγησε.

Μια τέτοια διμερής συμφωνία, που υπογράφηκε το 2003, επιτρέπει σε Βρετανούς αξιωματούχους να ελέγχουν τα διαβατήρια των μεταναστών ενώ βρίσκονται σε γαλλικό έδαφος και το αντίστροφο. Με τον τρόπο αυτό, τα "σύνορα" της Βρετανίας με τη Γαλλία τοποθετούνται σε γαλλικό έδαφος, έτσι που οι μετανάστες οι οποίοι επιχειρούν να φτάσουν στη Βρετανία υποχρεώνονται να συγκεντρώνονται σε καταυλισμούς στο Καλαί.

Περισσότερα από 6 εκατομμύρια tweets σχετικά με το Brexit

H αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση είχε ως αποτέλεσμα να σταλούν περισσότερα από 6 εκατομμύρια tweet το διάστημα μεταξύ Πέμπτης και Παρασκευής πρωί και το στρατόπεδο που μονοπώλησε τις συζητήσεις πριν από το δημοψήφισμα ήταν εκείνο των υποστηρικτών του Brexit, γνωστοποίησε σήμερα ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης.

Τουλάχιστον 6,4 εκατομμύρια μηνύματα αναρτήθηκαν για αυτό το ζήτημα μεταξύ της Πέμπτης στις 09.00 το πρωί ώρα Ελλάδας με το άνοιγμα των εκλογικών κέντρων και της Παρασκευής 12.00 λίγο μετά την ομιλία που εκφώνησε ο Ντέιβιντ Κάμερον όπου ανακοίνωσε την παραίτησή του, διευκρίνισε το Twitter στον ιστολόγιό του.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης καταγράφθηκε η μέγιστη απόδοση, με 13.300 μηνύματα ανά λεπτό.

Συγκριτικά, ο θάνατος του μουσικού Πρινς είχε ως αποτέλεσμα να αναρτηθούν περισσότερα από 8 εκατομμύρια tweet σε λίγες ώρες τον Απρίλιο.

Πριν από το δημοψήφισμα, η εκστρατεία υπέρ του Brexit μονοπώλησε τις συζητήσεις καταγράφοντας ποσοστό 55%- 70% στις συνομιλίες επί του θέματος.

Η εκστρατεία υπέρ της παραμονής επικράτησε αιφνιδίως στις συζητήσεις για πρώτη φορά την ημέρα της ψηφοφορίας.

Τα οικονομικά ζητήματα βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντας των χρηστών του Twitter κατά τη διάρκεια της εκστρατείας των 6 εβδομάδων, πολύ περισσότερο σε σύγκριση με τα διεθνή θέματα, τα ζητήματα μετανάστευσης ή του τομέα ασφάλειας, σύμφωνα με τον ιστότοπο.

Με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ρέντσι συναντάται αύριο στο Παρίσι ο πρόεδρος Ολάντ

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι αναμένεται στο Παρίσι αύριο Σάββατο για συνομιλίες με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ανακοίνωσαν τα Ηλύσια, στο πλαίσιο των εντατικών διπλωματικών επαφών μετά την απόφαση των Βρετανών να ψηφίσουν υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την ΕΕ.

Ο Ολάντ και ο Ρέντσι θα έχουν ένα γεύμα εργασίας αύριο στο Παρίσι.

Ο λόγος ύπαρξης της TTIP παραμένει "ισχυρός" παρά το Brexit, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον

Oι ΗΠΑ διαβεβαιώσαν σήμερα ότι οι λόγοι ύπαρξης της συνθήκης ελεύθερου εμπορίου που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση μεταξύ Ουάσιγκτον- Βρυξελλών παραμένουν «ισχυροί» παρά την απόφαση των Βρετανών πολιτών υπέρ του Brexit.

«Οι οικονομικοί και στρατηγικοί λόγοι ύπαρξης της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) παραμένουν ισχυροί» υπογράμμισε ο ειδικός αντιπρόσωπος για το Εμπόριο των ΗΠΑ, Μάικλ Φρόμαν, σε ένα δελτίο τύπου που διαβιβάστηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Από το 2013, οι ΗΠΑ και η ΕΕ προσπαθούν να συνάψουν μια συμφωνία που θα καταργήσει τα τελωνειακά εμπόδια και τους κανονισμούς μεταξύ των δύο δυνάμεων, ωστόσο πυροδοτεί σοβαρές διαφωνίες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Καταρχάς η Βρετανία, που αποφάσισε να εγκαταλείψει την ΕΕ στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, δεν θα εμπλέκεται άμεσα με μια ενδεχόμενη συμφωνία που η Ουάσιγκτον θέλει να ολοκληρώσει έως τα τέλη του έτους.

«Εμείς αξιολογούμε τον αντίκτυπο της απόφασης της Βρετανίας» σχολίασε ο Φρόμαν, που είναι επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας των ΗΠΑ για την TTIP.

«Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τις δεσμεύσεις μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις σχέσεις μας με τη Βρετανία» επισήμανε ο Φρόμαν.

Αρκετή ανησυχία σε επίπεδο των αυστριακών ομόσπονδων κρατιδίων για τις επιπτώσεις της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ

Αρκετή ανησυχία για τις γενικότερες επιπτώσεις, αλλά και τις ειδικότερες αρνητικές συνέπειες σε τοπικό επίπεδο, για παράδειγμα στον τουρισμό και στην οικονομία -καθώς οι αυστριακές εξαγωγές στη Βρετανία ξεπέρασαν πέρυσι τα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ -εκφράζεται από διαφόρους χώρους στα εννέα ομόσπονδα κρατίδια της Αυστρίας.

"Σοκαρισμένη" εμφανίζεται στις δηλώσεις της η αντιδήμαρχος και τοπική υπουργός Οικονομικών στο δήμο και το ομόσπονδο κρατίδιο της Βιέννης, Ρενάτε Μπράουνερ, σημειώνοντας πως κανένας δεν μπορεί ακόμη να υπολογίσει τα επακόλουθα για την Ευρώπη.

Ταυτόχρονα, η ίδια διευκρινίζει πως οι άμεσες συνέπειες για την βιεννέζικη οικονομία είναι σχετικά περιορισμένες γιατί οι σημαντικότεροι εμπορικοί εταίροι της είναι η Γερμανία και οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Για το ομόσπονδο κρατίδιο της Κάτω Αυστρίας, η Βρετανία συγκαταλέγεται μεταξύ των δέκα σημαντικότερων εμπορικών εταίρων του, για το λόγο αυτό δεν αποκλείονται αρνητικές συνέπειες στην τοπική οικονομία, ωστόσο υπάρχουν και ευκαιρίες, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της τοπικής κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου του ομόσπονδου κρατιδίου του Τιρόλου Γιούργκεν Μπότενζεερ αναφέρει πως με το Brexit προκύπτουν μειονεκτήματα για την οικονομία και τον τουρισμό της περιοχής, ενώ από την πλευρά του ο καταγόμενος από το Τιρόλο πρώην πρώτος Επίτροπος της Αυστρίας στην Ευρωπαική Ενωση (ΣΣ Επίτροπος Γεωργίας), Φραντς Φίσλερ, ζητά μια επαναπερισυλλογή σε ευρωπαικά κοινά στοιχεία.

Μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ, ζητούν στις σημερινές αντιδράσεις τους, τα πολιτικά κόμματα στο ομόσπονδο κρατίδιο Φόραλμπεργκ, με τον τοπικό κυβερνήτη, Μάρκους Βάλνερ να κάνει λόγο για "μία μαύρη ημέρα για την ΕΕ και τη Βρετανία".

Η δεδομένη πλέον έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ, προκαλεί στους ιθύνοντες του ομόσπονδου κρατιδίου του Σάλτσμπουργκ το ερώτημα, ποια θα είναι η συνέχεια με την παρουσία των Βρετανών στον χειμερινό τουρισμό της περιοχής και τον ρόλο τους ως πελατών της τοπικής οικονομίας, ενώ ο τοπικός κυβερνήτης, Βίλφριντ Χάζλαουερ, σε δηλώσεις του, σχολιάζοντας εικασίες πως το βρετανικό παράδειγμα θα μπορούσαν να ακολουθήσουν και άλλοι λαοί, τόνισε πως δεν ανησυχεί για ένα φαινόμενο "ντόμινο".

Την μεγάλη λύπη του για το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος εξέφρασε ο τοπικός κυβερνήτης στο ομόσπονδο κρατίδιο της Καρινθίας, Πέτερ Κάιζερ, ενώ ανήσυχη για αρνητικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία, δήλωσε η γενική γραμματέας της εκεί Ένωσης Βιομηχάνων, Κλαούντια Μισένσκι, καθώς, όπως σημείωσε, οι Ηνωμένες Πολιτείες συγκαταλέγονται στους τρεις σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους του κρατιδίου και η πύλη προς τις ΗΠΑ είναι η Βρετανία.

Με "κατάπληξη" αντιδρούν στην απόφαση για το Brexit και στο ομόσπονδο κρατίδιο της Στύρια, με τον αναπληρωτή τοπικό κυβερνήτη Μίχαελ Σίκχοφερ να ζητά αλλαγή σκέψης στην ΕΕ και τον πρόεδρο του τοπικού Οικονομικού Επιμελητηρίου, Γιόζεφ Χερκ να χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα "μαύρη ημέρα για την Ευρώπη" και να ζητά να μην υπάρξουν νέα εμπόδια στο εμπόριο.

"Εκπληκτοι" από το αρνητικό αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος δηλώνουν τρεις προερχόμενοι από το ομόσπονδο κρατίδιο της Ανω Αυστρίας, Αυστριακοί ευρωβουλευτές, οι Πάουλ Ριούμπιγκ, Γιόζεφ Βάιντενχολτσερ και Φραντς Ομπερμάγιερ.

Τέλος, στο ομόσπονδο κρατίδιο Μπούργκενλαντ, σε δηλώσεις τους εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων και οικονομικοί παράγοντες αναφέρουν πως δεν αναμένουν άμεσες επιπτώσεις, αλλά σίγουρα, όπως επισημαίνουν, η κατάσταση δεν θα είναι καλύτερη μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Ο πρόεδρος της εκεί Ενωσης Βιομηχάνων, Μάνφρεντ Γκέργκερ, εξέφρασε τη λύπη του για την εξέλιξη αυτή, αλλά ταυτόχρονα σημείωσε πως αρχικά δεν θα έχει αρνητικές οικονομικές συνέπειες για την περιοχή, καθώς από τα πάνω από τέσσερα δισεκατομμύρια του συνόλου των αυστριακών εξαγωγών στη Βρετανία, στο Μπούργκενλαντ αναλογούν μόνον 67 εκατομμύρια ευρώ.

Το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν κι άλλες χώρες το παράδειγμα της Βρετανίας ανησυχεί το Βερολίνο

Ανησυχία για το ενδεχόμενο την Βρετανία να ακολουθήσουν στην έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες χώρες, με βασικές «ύποπτες» την Γαλλία, την Ολλανδία, την Αυστρία, την Φινλανδία και την Ουγγαρία, εκφράζει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο που συνέταξε ειδική ομάδα συνεργατών του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η «Task Force Brexit», και φέρνει στο φως η εφημερίδα «Die Welt».

Το έγγραφο, αποσπάσματα του οποίου είχε αποκαλύψει νωρίτερα η Handelsblatt, αναφέρει ακόμη ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι η συνεισφορά της Γερμανίας στον ετήσιο κοινοτικό προϋπολογισμό θα μπορούσε να αυξηθεί έως και κατά 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε Μάρτιν Γιέγκερ, ερωτηθείς σχετικά στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των συντακτών, αρνήθηκε να σχολιάσει το έγγραφο, ενώ περιορίστηκε να δηλώσει ότι δεν το έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο. Επιβεβαίωσε ωστόσο ότι έχει γίνει προετοιμασία για κάθε ενδεχόμενο, αλλά διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν οριστικές αποφάσεις για συγκεκριμένα μέτρα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER