Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2016 09:12

Εκλογές στην Ισπανία: Νίκη του Ραχόι, ανέφικτη η αυτοδυναμία

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Εκλογές στην Ισπανία: Νίκη του Ραχόι, ανέφικτη η αυτοδυναμία

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα κέρδισε τις εκλογές στην Ισπανία χθες, λαμβάνοντας συνολικά 137 έδρες, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία μετά την καταμέτρηση 100% των ψήφων, αλλά υστερεί στην απόλυτη πλειοψηφία εδρών στο κοινοβούλιο.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα εκλέγει 85 βουλευτές και αναδεικνύεται δεύτερη δύναμη.

Ο συνασπισμός Unidos Podemos λαμβάνει 71 έδρες και ακολουθούν στην τέταρτη θέση οι φιλελεύθεροι Ciudadanos με 32 έδρες.

Ενώ το Λαϊκό Κόμμα (PP) του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι ανέβασε τις έδρες του σε 137 έναντι 123 το Δεκέμβριο, απέχει μακράν από την απόλυτη πλειοψηφία των 176 εδρών στο κοινοβούλιο των 350 εδρών.

Το χθεσινό αποτέλεσμα προσεγγίζει αυτό των εκλογών του Δεκεμβρίου, όταν ο κατακερματισμός των ψήφων μεταξύ των τεσσάρων κομμάτων οδήγησε σε πολιτικό αδιέξοδο και στην προκήρυξη νέων εκλογών σε έξι μήνες.

Η συμμετοχή στις εκλογές κυμάνθηκε στο 69,84%.

Ο ηγέτης των Ciudadanos έτοιμος για συνομιλίες με το Λαϊκό Κόμμα για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Το νεόκοπο φιλελεύθερο κόμμα Ciudadanos είναι έτοιμο να αρχίσει αμέσως συνομιλίες με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι για τον σχηματισμό κυβέρνησης, δήλωσε ο ηγέτης των Ciudadanos Αλμπερτ Ριβέρα.

Το PP κέρδισε τις εκλογές με 137 έδρες, ενώ οι Ciudadanos έλαβαν 32 έδρες. Μια συνεργασία των δύο κομμάτων δεν εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία των 176 εδρών, καθώς λείπουν ακόμη επτά έδρες. Ωστόσο, τα δύο κόμματα θα μπορούσαν έπειτα από διεργασίες να εξασφαλίσουν άλλες έξι έδρες από περιφερειακά κόμματα από τη Χώρα των Βάσκων και τα Κανάρια Νησιά.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δήλωσε σήμερα ότι το κεντρο-δεξιό Λαϊκό Κόμμα του οποίου ηγείται κέρδισε τις εκλογές και συνεπώς διεκδικεί το δικαίωμα να κυβερνήσει.

Το PP κέρδισε 137 έδρες. Ωστόσο για να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία απαιτούνται 176 έδρες.

 Ο Ραχόι ελπίζει σε συμφωνία για κυβερνητική συνεργασία σε έναν μήνα

Ο ασκών χρέη πρωθυπουργού της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι εξέφρασε σήμερα την ελπίδα πως τα κόμματα θα καταλήξουν σε συμφωνία μέσα σε έναν μήνα προκειμένου να καταστεί δυνατή μια κυβέρνηση του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματός (PP) του.

"Πρέπει να προσπαθήσω να εξασφαλίσω μια πλειοψηφία για να κυβερνήσω γιατί χωρίς αυτήν, είναι πολύ δύσκολο, πολύ πολύπλοκο", δήλωσε ο Ραχόι στον ραδιοφωνικό σταθμό Cope μετά την ανάδειξη του κόμματός του στην πρώτη θέση στις δεύτερες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σε διάστημα έξι μηνών, αλλά χωρίς να εξασφαλίζει την πλειοψηφία.

"Πιστεύω πως μέσα σε έναν μήνα μπορούμε να έχουμε μια συμφωνία για τα βασικά. Θα ήταν ανοησία να χάσουμε χρόνο για πολλούς άλλους μήνες", είπε ακόμη.

«Η Ισπανία πρέπει να έχει σύντομα μία κυβέρνηση υπό τον Μαριάνο Ραχόι», δήλωσε μέλος της ηγεσίας του Σοσιαλιστικού Κόμματος

Μέλος της ηγεσίας του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας δήλωσε σήμερα ότι η Ισπανία πρέπει να έχει σύντομα μία κυβέρνηση υπό τον ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος Μαριάνο Ραχόι, σε μία αλλαγή της μέχρι σήμερα στάσης των Σοσιαλιστών που απέκλειαν αυτήν την επιλογή.

"Πιστεύω πως, το ταχύτερο δυνατόν, πρέπει να έχουμε μια κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι", δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Onda Cero ο Γκιγιέρμο Φερντάντες Βάρα, πρόεδρος της περιοχής Εστρεμαδούρα και μια σημαντική φωνή στην ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος. "Αυτό είναι που μας είπαν οι ψηφοφόροι και αυτό είναι που πρέπει να κάνουμε", είπε.

Αλλα στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος δήλωναν νωρίτερα ότι δεν θα στηρίξουν τον απερχόμενο συντηρητικό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι για τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης "είτε με πράξεις είτε με παραλείψεις", λίγες ώρες μετά τη νίκη του με ποσοστό 33% των ψήφων.

Ο Ραχόι διεκδίκησε χθες βράδυ "το δικαίωμα να κυβερνήσει" μετά την εξασφάλιση 137 βουλευτών σε σύνολο 350, χωρίς όμως και πάλι να εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία των 176 εδρών επί συνόλου 350 στη Βουλή.

Ο οργανωτικός γραμματέας του PSOE Σέσαρ Λουένα εκτίμησε πως εναπόκειται κατ΄αρχήν στον Μαριάνο Ραχόι να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση, καθώς είναι πρώτο κόμμα.

"Θα πάμε βήμα βήμα" αλλά "εκείνος που πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία (να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση), είναι ο κ. Ραχόι", δήλωσε ο Λουένα, τρίτος στην ιεραρχία του κόμματος, στον ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Ser, καθώς ο απερχόμενος πρωθυπουργός θα πρέπει να αναζητήσει την υποστήριξη άλλων δυνάμεων ώστε να μπορέσει να κυβερνήσει.

Στην ερώτηση κατά πόσον "οι Σοσιαλιστές θα μπορούσαν να απόσχουν" σε μια ψήφο εμπιστοσύνης αν αυτό ήταν απαραίτητο προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση, ο Λουένα απάντησε: "η απόφαση θα έρθει στην ώρα της αλλά η τάση του PSOE, είναι να φύγει ο Ραχόι".

Ο Λουένα δήλωσε πως η θέση των σοσιαλιστών παρέμεινε η ίδια με εκείνην στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, λέγοντας: "δεν θα στηρίξουμε τον Ραχόι ούτε με πράξεις ούτε με παραλείψεις, αυτό είναι σαφές".

Το PSOE απέρριψε το ενδεχόμενο να εισέλθει σε έναν συνασπισμό με το PP και τους κεντρώους Ciudadanos. "Οι ψήφοι που έλαβε χθες το PSOE έχουν σκοπό να φύγει ο Ραχόι για να αλλάξουν οι άδικες, αναποτελεσματικές, αντικοινωνικές πολιτικές του PP", είπε ο Λουένα.

Οι Ισπανοί ξαναπήγαν χθες στις κάλπες, έξι μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου, καθώς τα κόμματα δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε έναν συνασπισμό.

Όμως τα αποτελέσματα δεν είχαν μεγάλη διαφορά και σε ένα κοινοβούλιο χωρισμένο σε τέσσερις μεγάλες δυνάμεις –τους συντηρητικούς, τους σοσιαλιστές, τον συνασπισμό της αριστεράς Unidos Podemos και τους φιλελεύθερους Ciuadadanos– μια συμμαχία θα ήταν απαραιτητη προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Το PSOE έχασε χθες 120.000 ψήφους και πέντε έδρες σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου και ο Λουένα είπε και πάλι πως οι σοσιαλιστές δεν είναι "ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα".

Είπε, όμως, πως (οι Σοσιαλιστές) παραμένουν "η πρώτη δύναμη στην αριστερά, καθώς η συνασπισμός Unidos Podemos υπό τον Πάμπλο Ιγκλέσιας δεν κατάφερε να τους ξεπεράσει όπως προέβλεπαν όλες οι δημοσκοπήσεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER