Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2016 13:59

Ισπανία: Το νέο πολιτικό σταυρόλεξο ζητεί άμεση λύση

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ισπανία: Το νέο πολιτικό σταυρόλεξο ζητεί άμεση λύση

Μπροστά σ’ ένα νέο κυβερνητικό σταυρόλεξο βρίσκεται από σήμερα ξανά η Ισπανία, καθώς από τις χθεσινές εκλογές δεν προέκυψε πάλι μία αυτοδυναμία κάποιου κόμματος, που θα έβγαζε τη χώρα από την εκτελεστική και νομοθετική ακινησία του περασμένου εξαμήνου.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, του οποίου το κόμμα πρώτευσε, αυξάνοντας μάλιστα τη δύναμή του σε σχέση με τις εκλογές του Δεκεμβρίου, δεν κατορθώνει με τους 137 βουλευτές του να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Παράλληλα στερείται δυνατότητας να κυβερνήσει βασιζόμενος και στους “φυσικούς” πολιτικούς συμμάχους του, καθώς οι μόνοι που θα μπορούσαν να συμπράξουν, οι κεντροδεξιοί Ciudadanos με τους 32 βουλευτές τους, δεν μπορούν να του πορίσουν τον πολυπόθητο αριθμό της πλειοψηφίας των 176 εδρών στο Κοινοβούλιο.

Πλέον το μόνο σενάριο, δεδομένου ότι η προοπτική μίας Μεγάλης Συμμαχίας Λαϊκού Κόμματος (PP) και Σοσιαλιστών (PSOE), φαντάζει μακρινή (καίτοι όχι απίθανη), είναι να προταθεί μία κυβέρνηση μειοψηφίας, που χάρις σε επιμέρους συμφωνίες με μικρότερα και μεγαλύτερα κόμματα, θα κατορθώνει να περάσει τα αναγκαία και κρίσιμα νομοσχέδια χάρις στην αποχή των κομμάτων αυτών από τις ψηφοφορίες, που θα κατέβαζαν τον πήχυ της πλειοψηφίας στη Βουλή.

Μιλώντας στο ΑΠΕ και τον απεσταλμένο του, λίγο μετά τις δηλώσεις του Πέδρο Σάντσεθ για την αποτίμηση του αποτελέσματος, ο υπεύθυνος Οργανωτικού του PSOE Θέσαρ Λουένα απέκλεισε το ενδεχόμενο να συνεργασθεί το κόμμα του με τον Ραχόι. Δεν απέκλεισε ωστόσο τον διάλογο, που μοιραία θα υπάρξει κατά τη διαδικασία των διαβουλεύσεων: «θα ακούσουμε τις προτάσεις του Ραχόι και θα τις υποβάλουμε στα όργανα και τα στελέχη μας. Σε κάθε περίπτωση, η όποια απόφαση θα είναι συλλογική», τόνισε ο ίδιος στο ΑΠΕ.

Βέβαια, μία τέτοια απόφαση από την πλευρά των Σοσιαλιστών θα κριθεί από τη στάση, όχι του Σάντσεθ, αλλά των ‘βαρόνων’ του κόμματος, που σε ουδεμία περίπτωση έχουν δώσει ‘λευκή επιταγή’ στον Σάντσεθ.

Με τον προϋπολογισμό του 2017 να είναι ήδη στον αέρα και, σύμφωνα με τους αναλυτές, δύσκολο να καταρτισθεί, ο σχηματισμός κυβέρνησης είναι άκρως απαραίτητος για την πορεία της οικονομίας της χώρας. Ήδη, με τα οικονομικά στοιχεία και την ανυπαρξία πολιτικής να παραμένουν ως έχουν, οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται να ζητήσουν επιπλέον μέτρα στον προϋπολογισμό για ν’ αντιμετωπισθούν τα ελλείμματα που έχουν συσσωρευθεί στο εξάμηνο.

Αλλά κι η ισπανική κοινωνία αξιώνει πλέον να υπάρξει μία κυβέρνηση. Άμαθο σε κυβερνήσεις συνεργασίας και μειοψηφίας, με τον δικομματισμό να έχει επικρατήσει 40 και πλέον χρόνια ως κύριο πολιτικό μοντέλο, το εκλογικό σώμα προκρίνοντας την ψήφο στο Λαϊκο Κόμμα έδειξε ότι προτιμά δυνατές κυβερνήσεις κι όχι ευκαιριακούς σχηματισμούς που θα το ξαναοδηγούσαν δυνητικά, με τις διαφωνίες τους, σε νέες εκλογές.

Όμως κι ο επιχειρηματικός κόσμος απαιτεί τη λύση αυτού του Γόρδιου Δεσμού. Μιλώντας στο ΑΠΕ και στον απεσταλμένο του, ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Χαβιέρ Βέγα, δήλωσε πως οι οικονομικοί κύκλοι ανακουφίσθηκαν από το αποτέλεσμα.

«Μολονότι δεν έγινε κατορθωτό να επιτύχει κάποιο κόμμα αυτοδυναμία, η κατάσταση είναι λίγο καλλίτερη από εκείνη που δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο. Το τοπίο ξεκαθάρισε κάπως», τόνισε.

«Η μεγάλη επιτυχία που όλοι προέβλεπαν για τους Unidos Podemos, με γνώμονα τη στάση τους απέναντι στις Βρυξέλλες και σε συνδυασμό με την συναισθηματική πράξη των Βρετανών να ψηφίσουν υπέρ της εξόδου από την ΕΕ, είχε δημιουργήσει πανικό στους οικονομικούς κύκλους για το τι μέλλει γενέσθαι», πρόσθεσε.

Στην ερώτηση του ΑΠΕ εάν βλέπει εφικτό τον σχηματισμό μίας κυβέρνησης, ο Βέγα υπογράμμισε πως «το ΡΡ πλέον έχει την πρωτοκαθεδρία στις εξελίξεις και φαίνεται ότι μπορεί να δημιουργήσει, με συγκεκριμένες κινήσεις, τις προϋποθέσεις για να σχηματίσει ένα σχήμα με την ανοχή των υπολοίπων κομμάτων ώστε να τερματισθεί το αδιέξοδο. Οι Ισπανοί δεν αγαπούν τους πειραματισμούς, ούτε τις αιθεροβάμονες ιδέες, και το απέδειξαν με την ψήφο τους την Κυριακή. Το PSOE κατόρθωσε να περισώσει ό,τι μπορούσε, αλλά δεν είναι πλέον σε θέση να οδηγήσει τις εξελίξεις για μία κυβέρνηση».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER