Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2016 13:44

Εντείνονται οι πιέσεις προς τη Βρετανία για την ενεργοποίηση του άρθρου 50

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Εντείνονται οι πιέσεις προς τη Βρετανία για την ενεργοποίηση του άρθρου 50

Η Βρετανία χρειάζεται να αποφασίσει ποιος την εκπροσωπεί ώστε να λάβουν μία μορφή οι διαπραγματεύσεις για την έξοδό με την Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό, ενώ ο σλοβάκος ομόλογός του Μιροσλάβ Λάιτσακ προστέθηκε στις φωνές που καλούν το Λονδίνο να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης ασκώντας πίεση για την έναρξη της διαδικασίας εξόδου της χώρας, την ώρα που η βρετανική πολιτική ηγεσία επιλέγει να αναβάλλει την υλοποίηση της απόφασης του δημοψηφίσματος.

Καθ' οδόν προς την Πράγα για συνομιλίες «αλληλεγγύης» με τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters ο γάλλος υπυοργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «η Βρετανία χρειάζεται επιτακτικά να επιλύσει το πρόβλημα της εκπροσώπησής της. «Μετά από αυτό, μπορούμε να συζητήσουμε την ατζέντα και το χρονοδιάγραμμα» είπε, ενώ διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει αυτοματισμός στο ότι η Βρετανία θα μπορούσε να έχει πρόσβαση ελβετικού τύπου στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, χωρίς ελεύθερη κυκλοφορία κεφαλαίων.

Ως προς το θέμα της πρόσβασης στην ενιαία αγορά, για το οποίο ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι η Βρετανία μπορεί να την εξασφαλίσει χωρίς να υπογράψει τα περί ελεύθερης κυκλοφορίας, ο Ζαν-Μαρκ Ερό σχολίασε: «Υπάρχουν χώρες που έχουν πρόσβαση στην ενιαία αγορά χωρίς ελεύθερη κυκλοφορία. Στην περίπτωση της Ελβετίας. Δεν υπάρχει αυτοματισμός. Υπάρχουν πολλά προς συζήτησιν θέματα...Νομίζω πρώτα χρειαζόμαστε να μάθουμε τι ακριβώς θέλουν οι Βρετανοί»...

Από την Πράγα, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Τσεχίας, της Σλοβακίας, της Πολωνίας και της Ουγγαρίας , ο Σλοβάκος Μιροσλάβ Λάιτσακ επέμεινε, λίγες ημέρες πριν από την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την Μπρατισλάβα, ότι το Λονδίνο οφείλει να ενεργοποιήσει το άρθρο 50.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, εμπνευστής του βρετανικού δημοψηφίσματος, επικεφαλής της καμπάνιας του Bremain και μεγάλος χαμένος της ψηφοφορίας, αρνήθηκε να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της συνθήκης της Λισαβόνας, ενώ θα παραμείνει επί τρίμηνο μέχρι την εκλογή νέου ηγέτη των Τόρις πριν ενεργοποιήσει την παραίτησή του. Από την πλευρά τους, οι τενόροι του Brexit δεν είναι καθόλου ανυπόμονοι να δουν την υλοποίηση της νίκης του Brexit στην ψηφοφορία της περασμένης Πέμπτης.

«Δεν υπάρχει οδός γυρισμού για τους Βρετανούς φίλους μας», διαβεβαιώνει ο Βέλγος πρωθυπουργός 

Η «επόμενη μέρα» μετά τα αποτελέσματα του βρετανικού δημοψηφίσματος βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος πολιτικών και αναλυτών στο Βελγιο.

«Δεν υπάρχει οδός γυρισμού για τους Βρετανούς φίλους μας» διαβεβαιώνει σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα De Morgen ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ, ο οποίος τάσσεται υπέρ ενός «αποφασιστικού και χωρίς περιστροφές» διαζυγίου με την Βρετανία και σημειώνει πως πρέπει να καταστεί σαφές στους Βρετανούς ότι δεν πρέπει να νομίζουν ότι μπορούν να αποκομίσουν περισσότερες παραχωρήσεις μέσω μιας νέας συμφωνίας με την ΕΕ. Ωστόσο πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν οτι κατά την αυριανή σύνοδο ο Βέλγος πρωθυπουργός θα επιλέξει την «μέση οδό» ανάμεσα σε αυτούς που συνηγορούν υπέρ μιας «περισσότερης Ευρώπης» και σε εκείνους που διάκεινται εχθρικά απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Απο την άλλη, μερίδα του βελγικού Τυπου επισημαινει οτι κάθε άλλο παρά σίγουρο είναι το Brexit .

Η De Morgen στο κεντρικό της θέμα παρατηρεί πως δεν υπάρχει κανείς βρετανός πολιτικός που να επιθυμεί να κινήσει την σχετική διαδικασία. Από την πλευρά της η De Standaard ‘βλέπει’ κι αυτή στο κεντρικό της θέμα να δυναμώνουν οι φωνές που εναντιώνονται σε ένα Brexit σε σημείο ώστε να εκτιμά ότι δεν αποτελεί τετελεσμένο γεγονός. Και τούτο διότι, οπως αναφέρει, οι μεν Βρετανοί διστάζουν αφού τα διακυβεύματα και οι αντιδράσεις είναι πολλές, ενώ και η Mέρκελ δεν δείχνει επίσης να βιάζεται παρά την σπουδή που επιδεικνύουν πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες. Με σκηνικό «σαιξπηρικής τραγωδίας» παρομοιάζει εξάλλου την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Βρετανία η De Morgen στο κύριο άρθρο της όπου όλοι οι κύριοι πρωταγωνιστές είτε πνέουν τα λοίσθια είτε εμφανίζονται παντελώς ανήμποροι ή και απρόθυμοι να αναλάβουν τα ηνία προκειμένου να βγάλουν την χώρα από την ΕΕ. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η στάση της ΕΕ απέναντι στην Βρετανία πρέπει να είναι «άμεση και αποφασιστική» υπό την έννοια ότι πρέπει να της περάσει το μήνυμα ότι «out is out» ώστε να μην δημιουργείται η αυταπάτη ότι είναι δυνατή η εξασφάλιση προνομίων a la carte. Σε άλλο ρεπορτάζ της η De Morgen διακρίνει πάντως μια διγλωσσία στην ευρωπαϊκή στάση, καθώς οι δύο κύριοι πρωταγωνιστές (η Γερμανία και η Γαλλία) κατανοούν με διαφορετικό τρόπο τον ρόλο τους στο νέο σκηνικό που τείνει να διαμορφωθεί, έχουν διαφορετική αντίληψη των τεκταινομένων και καλούνται να απαντήσουν σε διαφορετικά ερωτήματα. Όπως ειδικότερα σημειώνεται, η μεν Γερμανία προβληματίζεται για το κατά πόσον η εξουσία που έχει αποκτήσει είναι υπερβολικά μεγάλη, την στιγμή που η Γαλλία αναζητά τρόπους να αποκτήσει περισσότερα ερείσματα και μεγαλύτερη εξουσία και βλέπει την τωρινή κρίση και την επικείμενη αποχώρηση της Βρετανίας ως μια ευκαιρία να ενισχύσει την δικιά της θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και να τονώσει το ηγετικό του προφίλ ο πρόεδρος Ολαντ.

Η La LIbre Belgique με τη σειρά της στο πρωτοσέλιδό της μιλά για γενική κακοφωνία γύρω από το Brexit και για μία διαδικασία διαζυγίου η οποία προβλέπεται χαοτική, ενώ στο κύριο άρθρο της κάνει λόγο για το μεγάλο παιχνίδι, αναφερόμενη αφενός στην αβεβαιότητα που επικρατεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και στον ερασιτεχνισμό του Κάμερον που οδήγησε τη χώρα σε αυτήν την κατάσταση και αφετέρου στη διάσταση απόψεων στους κόλπους της ΕΕ, όπου οι εθνικές ανησυχίες και προβληματισμοί φαίνεται να υπερτερούν πάντα του κοινού ευρωπαϊκού οράματος.

 

Τέλος ως τον πλέον σίγουρο δρόμο για την καταστροφή της ΕΕ θεωρεί το ευρωπαϊκό όνειρο δημιουργίας ενός υπερκράτους ο ηγέτης του βελγικού εθνικιστικού κόμματος N-VA Ντε Βίβερ εκφράζοντας την διαφωνία του με τις σχετικές προτάσεις του Φιλελεύθερου Βέλγου πολιτικού Φερχόφστατ. - Όπως ειδικότερα σημειώνει η De Standaard, ο φλαμανδός ηγέτης υπενθυμίζει ότι η Ευρώπη δεν αποτελεί μια «δημοκρατία», αλλά απλά μια «συνομοσπονδία διαφορετικών κρατών» – Από την πλευρά του πάντως ο Φερχόφστατ διευκρινίζει ότι ουδόλως επιθυμεί τη δημιουργία ενός υπερκράτους αλλά το ακριβώς αντίστροφο, δηλ. την δημιουργία μιας μικρότερης και αποτελεσματικότερης κυβέρνησης, καθώς η συνομοσπονδία που υπερασπίζεται ο Ντε Βίβερ «είναι αυτή ακριβώς που οδήγησε στα σημερινά αδιέξοδα και αποδείχτηκε μη λειτουργική».

Νέο κύμα παραιτήσεων αυξάνει τις πιέσεις προς τον ηγέτη των Εργατικών Κόρμπιν

Ένα νέο κύμα αποχωρήσεων, αυτή τη φορά βουλευτών του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος, οι οποίοι παραιτήθηκαν σήμερα και αυτοί σε ένδειξη διαμαρτυρίας από την ομάδα του ηγέτη τους Τζέρεμι Κόρμπιν, έρχεται να προστεθεί στη χθεσινή παραίτηση 11 ανώτερων στελεχών του μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit.

Ο Κόρμπιν αντιστέκεται ωστόσο μέχρι στιγμής στις πιέσεις να εγκαταλείψει την ηγεσία των Εργατικών εξαιτίας της σύμφωνα με τους επικριτές του χλιαρής προσπάθειάς του να διατηρήσει τη Βρετανία στους κόλπους της ΕΕ, λέγοντας χθες ότι θα είναι ξανά υποψήφιος για την ηγεσία των Εργατικών σε οποιαδήποτε εκλογική διαδικασία κινήσουν οι εξεγερμένοι του κόμματός του.

"Δεν πιστεύω ότι το Εργατικό Κόμμα υπό την ηγεσία σας είναι ή θα είναι ποτέ σε αρκετά καλή κατάσταση ώστε να πάει στον λαό σε μια εκλογική διαδικασία και να του ζητήσει να τον υπηρετήσει ως κυβέρνηση", δηλώνει η Άννα Τάρλεϊ, εκπρόσωπος του κόμματος σε θέματα της κοινωνίας των πολιτών, στην επιστολή της παραίτησής της, την οποία ανήρτησε στο Twitter.

Η Τάρλεϊ είναι μία από τα τουλάχιστον 5 μέλη της ομάδας του Κόρμπιν που παραιτήθηκαν σήμερα το πρωί, αυξάνοντας τις πιέσεις προς τον ηγέτη των Εργατικών, ο οποίος εξέλεγη στη θέση αυτή πέρυσι έπειτα από ένα ξαφνικό κύμα ενθουσιασμού για την αριστερή του ατζέντα και τη δέσμευσή του για μια νέα προσέγγιση στην πολιτική.

Εκτός από αυτούς, παραιτήθηκαν επίσης και ορισμένοι συνεργάτες της ομάδας του Κόρμπιν. Όλοι αυτοί που παραιτήθηκαν παραμένουν στη θέση τους ως βουλευτές.

Εν μέσω της θύελλας αυτής παραιτήσεων, ο Κόρμπιν ανακοίνωσε έναν αριθμό διορισμών σε αντικατάσταση αυτών που αποχώρησαν χθες, προάγοντας έναν αριθμό μελών του εσωτερικού πυρήνα των υποστηρικτών του σε ανώτερες θέσεις για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική άμυνας.

Μία στις πέντε βρετανικές επιχειρήσεις εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταφέρει αλλού δραστηριότητές της

Ένας στους πέντε μεταξύ των επικεφαλής των βρετανικών επιχειρήσεων εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταφέρει αλλού ένα μέρος των δραστηριοτήτων της επιχείρησής του και σχεδόν δύο στους τρεις εκτιμούν πως η επιλογή του Brexit είναι αρνητική για τις δουλειές τους, ενώ ο Ρίτσαρντ Μπράνσον κάλεσε σήμερα το βρετανικό κοινοβούλιο να "πάρει στα σοβαρά" το αίτημα για ένα νέο δημοψήφισμα και η Aston Martin ζήτησε από τη βρετανική κυβέρνηση να φέρει γρήγορα σταθερότητα στην οικονομία.

Το Ινστιτούτο των Διευθυντών (IoD), η βρετανική ομοσπονδία των επικεφαλής επιχειρήσεων, πραγματοποίησε από την Παρασκευή μέχρι την Κυριακή μια δημοσκόπηση μεταξύ περισσοτέρων από 1.000 μελών της.

Από τη δημοσκόπηση αυτή, που δημοσιεύεται σήμερα, προέκυψε ότι 64% των διευθυντών αυτών πιστεύουν πως η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ θα είναι "αρνητική για τη δραστηριότητά τους". Ένας στους τέσσερις (24%) προβλέπει να παγώσει τις προσλήψεις και πάνω από έναν στους πέντε (22%) εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταφέρει αλλού ορισμένες δραστηριότητες.

"Η πλειονότητα των επιχειρήσεων πιστεύει πως το Brexit θα είναι κακό γι' αυτές και ως εκ τούτου τα σχέδια για επενδύσεις και προσλήψεις έχουν παγώσει ή έχουν περιοριστεί", σχολίασε ο Σάιμον Ουόκερ, γενικός διευθυντής του IoD.

Σε άρθρο της που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Times, η γενική διευθύντρια της μεγαλύτερης βρετανικής οργάνωσης εργοδοτών, η CBI (Συνομοσπονδία Βρετανικών Βιομηχανιών), αναφέρει σήμερα πως "δεν πρέπει να υποτιμηθεί" ο αντίκτυπος της απόφασης για Brexit.

"Η κυβέρνηση οφείλει να δράσει επειγόντως για να ελαχιστοποιήσει τις αβεβαιότητες που επιβαρύνουν τις επενδυτικές αποφάσεις και φενάρουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας", δήλωσε η Κάρολιν Φέρμπερν. Τα εμπορικά επιμελητήρια της χώρας απηύθυναν την ίδια έκκληση να αποσαφηνιστεί η συνέχεια των εξελίξεων, την ώρα που η αοριστία επικρατεί όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει το Brexit.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλης του ομίλου Virgin Ρίτσαρντ Μπράνσον κάλεσε σήμερα το βρετανικό κοινοβούλιο να "πάρει στα σοβαρά" το αίτημα για ένα δεύτερο δημοψήφισμα που υπογράφηκε από 3,6 εκατομμύρια ανθρώπους.

"Η απόφαση για το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου βασίσθηκε σε ψεύτικες υποσχέσεις που έσπρωξαν μια μειονότητα στο σύνολο των ψηφοφόρων να ψηφίσουν" υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ, έγραψε στο μπλογκ του ο βρετανός δισεκατομμυριούχος.

"Δύο χρόνια πριν καν γίνει πραγματικότητα το Brexit, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, έχει ήδη σημαντικές συνέεπεις για τη βρετανική οικονομία και την κοινωνία", πρόσθεσε εκτιμώντας πως "το Brexit κατακερμάτισε τη χώρα".

"Το κοινοβούλιο οφείλει να πάρει στα σοβαρά την αίτηση περισσότερων από τρία εκατομμύρια ανθρώπων που ζητούν ένα νέο δημοψήφισμα", πρόσθεσε εκτιμώντας πως "η εναλλακτική επιλογή είναι να παρακολουθήσουμε την ταχεία παρακμή" της χώρας.

Εξάλλου η βιομηχανία αυτοκινήτων πολυτελείας Aston Martin κάλεσε τη βρετανική κυβέρνηση να φέρει γρήγορα σταθερότητα στην οικονομία μετά την ψήφο υπέρ του Brexit.

"Αυτό που θέλουμε είναι σαφήνεια και αυτό που θέλουμε είναι να επιστρέψει η σταθερότητα το συντομότερο δυνατό. Πιστεύω πως αυτό είναι που θα βοηθήσει όχι μόνο την Aston Martin, αλλά ολόκληρη τη βιομηχανία του αυτοκινήτου", δήλωσε στο Ρόιτερς ο διευθύνων σύμβουλος της Aston Martin Μαρκ Ουίλσον.

Προβληματισμός από τις φαρμακευτικές, για την Υγεία στην Ευρώπη, μετά το Brexit

Τον προβληματισμό τους για τις πιθανές επιπτώσεις στην Υγεία, εκφράζουν οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιριών στη χώρα μας αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη μετά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία.

Στον απόηχο της απόφασης του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit), τόσο η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων και Συνδέσμων (EFPIA) όσο και ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ)υπογραμμίζουν ότι είναι πολύ σημαντικό όλες οι αποφάσεις που θα επακολουθήσουν να θέτουν στο επίκεντρο τον ασθενή.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση τους, υποστηρίζουν «τον κοινό στόχο που αφορά στην άμεση πρόσβαση σε φάρμακα σε όλη την Ευρώπη, καθώς και τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος κανονιστικών ρυθμίσεων και άσκησης πολιτικής που ενθαρρύνει την καινοτομία και στηρίζει την έρευνα και ανάπτυξη νέων φαρμάκων για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών, των συστημάτων υγείας και της κοινωνίας»

Τέλος, όπως επισημαίνουν, δεσμεύονται, ως κλάδος, τους προσεχείς μήνες να συνεργαστούν με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να στηρίξουν αυτούς τους στόχους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER